Párizs és a gyöngyök ihlették a Daalarna 2015-ös kollekcióját

Március 6-án mutatta be 2015-ös kollekcióját az egyik legnépszerűbb magyar esküvői ruhatervező, Benes Anita. A Millenáris Teátrumban debütáló kollekciót – melyre idén is lehetett jegyet vásárolni  – a XIX. századi Párizs ihlette, gyöngy díszítésű menyasszonyi ruhákon kívül pedig egészen merész alkalmi ruhák is végigvonultak a kifutón. A bemutatóra ismét Vágó Réka tervezte a cipőket, de a Daalarna védjegyévé váló csipke és a kézzel festett selyem kreációk sem maradhattak ki. 

Kétségtelen, hogy a Daalarna hazánk egyik legnépszerűbb esküvői ruhamárkája: a kézműves hagyományokat aktuális stílusirányzatokkal ötvöző divatházat Benes Anita alapította 12 évvel ezelőtt, azóta pedig egyéni megrendelésre készülnek az haute couture minőségű, 100%-ig kézzel készített menyasszonyi ruhák. Benes Anita aktuális kollekcióját Pearl fantázianévre keresztelték, ami nem véletlen, hiszen inspirációs forrásként a XIX. századi Párizs és a gyöngyök szolgáltak, melyeket különféle motívumokban igyekezett visszacsempészni a tervező.

A 2015-ös kollekció a tavalyi bemutatóhoz hasonlóan megint csak alkalmi ruhákkal indult, idén viszont sokkal extravagánsabb fazonokkal debütált a márka: gyakori volt például az oldalt felsliccelt szoknya és a szív formájú hátdekoltázs, de a ruhák felsőrészével is sokat kísérletezett a tervező  – erről árulkodnak legalábbis a különféle pántmegoldások. A csipkeruhák a hagyományos fehér és törtfehér mellett piros és magenta verzióban is megjelentek, mondjuk néhány fazonnál már-már zavaróan rövidnek tűnt a szoknyahossz. A metál hatású csipkeruhák gyöngyházként csillogó fémes fénye, valamint a színes muszlin estélyik lengesége szépen oldották a ruhák kontúrját. 

A menyasszonyi és alkalmi ruhák alapanyagait továbbra is francia, olasz és angol textilgyáraktól rendeli a márka, a selymeket kézzel festik, a csipke pedig egyedi megrendelésre készül. A fűzőkészítésnél továbbra is a XIX. századi klasszikus hagyományokhoz igazodnak, melyeket különféle szoknyafazonokkal kombinál a tervező – természetesen a menyasszony kéréséhez igazodva. Zárt dekoltázsú fűzőhöz például oldalt sliccelt, nagy volumenű szoknyát adnak, de persze lehet ugyanez teljesen testhez simuló fazonból is.

Menyasszonyi ruhákból idén is elég nagy volt a választék: a makramé csipkéből gazdagon díszített, test vonalát követő fazontól kezdve a nagy volumenű, elöl rövid, hátul hosszú vagy éppen oldalt sliccelt, magasan hasított tülluszályos fazonon át tényleg sok verzióval kalkulált a tervező, a fehér és elefántcsont színeken pedig kifejezetten jól mutat a nyak és derékrészt gazdagon díszítő gyöngyberakás. Egyes összeállításokat fényes selyemszoknyával és testhez simuló, csipkés felsőrésszel kombináltak, melyek rövid és hosszú ujjú verzióban szintén elérhetőek. Benes azokra a menyasszonyokra is gondolt, akik nem kizárólag fehérben szeretnének az oltárhoz vonulni: a festményekbe illő virágmintákkal díszített szív alakú dekoltázzsal feldobott, nagy uszályos menyasszonyi ruha egyértelműen a kedvencünk a kollekcióból, hasonlót még sehol nem láttunk. 

A hosszú uszályú tüll- és csipkefazonokhoz viszont hozzá kell tenni, hogy tavalyhoz hasonlóan továbbra is nagyon zavaró az átsejlő bugyivonal, illetve, hogy a modellek lába teljesen kilátszik - egy roppant elegáns, tetőtől talpig csipkekreációba szerintem nem fér bele, hogy áttetsző legyen, még akkor sem, ha tengerparti esküvőre tervezték. 

És ha már csipke, egy hasonlóságra is felfigyeltünk a bemutató alatt: a Daalarna egyik csipkeruhája - ez itt - eléggé hasonlít egy szintén magyar esküvői ruhatervező, Sármán Nóra koncepciójára. Bár Sármán-verziójában kétségtelenül több a csipke díszítés, mindkét ruha esetében csipkemotívum fedi nemcsak az ujjakat, hanem a mellrészt is, a Daalarna ugyanakkor áttetsző és szintén díszített szoknyarésszel képzelte el a fazont. 

A Daalarna legújabb kollekciójáról megint csak elmondható, hogy ismét megmaradtak a rájuk jellemző, kifinomult stílusnál és náluk nem csak a hagyományos, konzervatív menyasszony találhat ruhát, hanem az újító, bevállalósabb arák is. A Daalarna ruháit egyébként nem csak megvenni, hanem kölcsönözni is lehet, úgyhogy érdemes utánajárnia a költségeknek, ha Benes Anita kreációjában mondaná ki a boldogító igent.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek