Egy hétig a telefonom öltöztetett

Ismeri azt az érzést, mikor reggel kikászálódik az ágyból, a szokásosnál kicsit több ideig kávézik és nem marad ideje öltözködni? Mármint annyi ideje persze marad, hogy felöltözzön, arra viszont már nem feltétlen, hogy át is tudja gondolni, pontosan mit mivel vegyen fel. A celebeknek persze ebből a szempontból is könnyebb dolguk van, hisz általában stylist öltözteti őket, ezzel szemben mi, hétköznapi nők leginkább saját magunkra számíthatunk. És itt jön a jó hír: két divatszerkesztő kitalált egy applikációt, ami pont az ilyen reggeli krízishelyzetekben nyújt segítséget, ugyanis megmondja, mit mivel érdemes felvenni. Túl jól hangzik? Szerintem is: pont ezért hagytam, hogy egy hétig csak ez öltöztessen. Meglepő végeredmény.

Szeretek applikációkat tesztelni, pláne divat és smink témában, így mikor olvastam az IStyleMyself-ről, nem volt kérdés, letöltöm-e. Ingyenes, nem foglal sok helyet, szóval semmi nem szólt ellene, ettől függetlenül azért eleinte elég szkeptikus voltam, meg úgy általában mindennel, ami túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Valószínűleg nincs olyan nő a földön, aki teletömött gardróbja ellenére ne szenvedett volna a "nem-tudom-mit-vegyek-fel" szindrómában. Igen, van egy tucat zakóm és egy kisebb sziget lakosságának elegendő szoknyám, de egyrészt baromira nem látom át a gardróbomat, csomó ruhámról egyszerűen megfeledkezem, másrészt hajlamos vagyok visszanyúlni az egyszer-már-jól-bevált összeállításokhoz és maximum a kiegészítővel trükközni egy kicsit. Az eredmény? Unom a gardróbomat, unom a ruháimat, unom az életemet, és sajnos hiába mennék el háromhavonta gardróbot frissíteni a Zarába, sajnos nem tudom megtenni. Na, itt jön képbe az IStyleMyself.

Az alkalmazás, ami öltöztet

Az applikáció ötlete két divatérzékeny nőtől származik: Hannah Teare – aki olyan magazinoknál stylingol, mint a Vogue és a Vanity Fair – barátjával, a Goldman Sachs menedzser specialistájával, Diana Tkhamadokovával közösen hozta létre a legújabb divat appot. Az alapötlet egyébként Tkhamadokovától származik, aki korábbi munkái során észrevette, hogy elég sok befolyásos női ügyfelének a munkája mellett egyszerűen nincs ideje azzal foglalkozni, hogy melyik cipőt milyen szoknyával párosítsa, így hiába voltak alapvetően jó cuccaik, nem igazán tudtak mit kezdeni velük. "Az alkalmazás nem átváltoztatást ígér, csupán több szettet is összeállít a befotózott darabokból, a felhasználó pedig eldönti, melyik szerelés tetszik neki a leginkább. Nem csak a hétköznapokra, hanem különböző alkalmakra, például randira, üzleti vacsorára vagy nyaralásra is be lehet programozni, így nem terheli a bőröndjét felesleges holmikkal.

IStyleMyself: a divat Tindere

Az alkalmazás a felhasználó algoritmusait figyelembe véve működik: az általa kiválasztott ruhadarabok alapján ugyanis felméri, milyen színre/fazonra bukik, így egy-egy szett összeállításakor arra is javaslatot tesz, mit mire lenne érdemes lecserélni vagy kiegészíteni. Mindemellett az árpreferenciát sem hagyja figyelmen kívül, így a több ezer dolláros dizájner cuccok helyett valóban elérhető darabokért epekedhet. Az alkalmazás fejlesztői szerint ez a divat Tindere: ha nem tetszik egy szett, elég csak jobbra húzni az ujját és máris új ajánlatot kap. 

Hogyan működik ez az egész?

Először is fogtam és befotóztam egy hétnyi cuccot a gardróbomból, egészen pontosan 2 blézert, 3 szoknyát (egy mini, egy ceruza, egy midi), 2 farmert (egy sima, egy szaggatott), 3 felsőt (két póló, egy ing), 4 pulcsit (ebből kető magasnyakú), 3 pár cipőt (egy bokacsizma, egy sportcipő, egy fűzős szaladgálós), 2 táskát (egy kicsi, egy pakolós), és természetesen néhány ékszert (két nyakláncot és két pár fülbevalót). Simán vállfára akasztottam őket és a szekrényre csíptetve befotóztam: ügyeljen rá, hogy éles legyen a kép és jól kivehetőek legyenek a színek!

Miután mindent befotózott, adja hozzá az alkalmazáshoz a képeket: utána egyesével meg kell adni mindegyik cucc paraméterét – nem, nem a márkát és az árat. Először is ki kell választani, hogy pontosan mi van a képen: táska, cipő, pulcsi stb., majd ha ráklikkelt a megfelelőre, a lenyíló ablakokból meg kell határoznia, pontosan milyen táskáról van szó: boríték, válltáska, utazótáska és a többi. Esetemben egy sima kis válltáskáról van szó, úgyhogy erre klikkelek. 

Mindezek után azt is ki kell választani, pontosan milyen szezonban - tavasz, nyár, ősz vagy tél - hordja az adott darabot: itt érdemes mindent beklikkelni, így az összes szettnél felajánlja. Utána azt is meg kell adni, milyen alkalmakkor hordja a befotózott cuccot: irodába, nyaralni, hétköznap vagy randira, valamint a termék színét is meg kell adni, méghozzá úgy, hogy ráklikkel. A fülbevalómnál jól látszik, milyen pontosan lövi be a színeket az applikáció, így biztosan passzol majd az általa kreált szetthez.

Szettek

Miután mindent feltöltött és becímkézett, jöhetnek a szettek: kattintson a Looks-fülre, majd a jobb felső sarokban lévő Refine-ra, ahol kattintsa be a Wardrobe opciót, alapjáraton ugyanis csak megvásárolható ruhákból kreál szetteket a program, a Wardobe gomb megnyomásával viszont a saját, feltöltött cuccaiból állít össze szereléseket. Sajnos akárhogy is próbáltam, nem lehet megoldani, hogy kizárólag a saját cuccaiból kreálja meg az összeállítást: egy-egy felső vagy kiegészítő mindig ott lebeg promó szinten, ami dühítő, dehát miért is fejlesztetnének ki egy olyan programot, amiből semmilyen szponzorációs haszon nem származik.

Tipp: A kitalált szetteknél még variálhatja a kiválasztott darabokat úgy, hogy ráklikkel a képre és jobbra elhúzza. Ebből is látszik, hogy a kitalált szett nem szentírás, nyugodtan variálhat benne, én viszont tartottam magam a szabályokhoz és megbíztam az applikáció ízlésében (ami nem mindig volt neki, sajnos).

Első nap

Vagyis íme a program szerinti első szettem, amiben végiggürcöltem a napot. Alapvetően nem vagyok a farmert-farmerrel kombó híve, de nem volt más választásom, ráadásul a nadrág színe egészen sötét, úgyhogy annyira talán nem is levágós. A farmering mellé barackszínű blézert párosított az alkalmazás, amihez ezüst statement nyakláncot és fekete válltáskát, valamint fekete lakk bokacsizmát vettem fel - a sapkát lehagytam. Kényelmi szempontból nem volt baj a szereléssel, magamtól nem feltétlen jutott volna eszembe így összerakni, de talán ez azért is van, mert az összhatása annyira nem tetszik. Mindenesetre réteges, nem fáztam egyáltalán - mondanom sem kell, persze kabátot és sálat is vettem hozzá - viszont nem hinném, hogy a jövőben ezt így még egyszer magamra húzom.

Második nap

Másnap nagyobb reményekkel indítottam el az applikációt, ami valószínűleg kezdte érzékelni csalódottságomat és bátorításként sokkal jobb szettet talált ki, mint előző nap. Nem vagyok konzervatív típus, suliba vagy munkába is simán felveszem az arany vagy ezüst cipőmet báli szoknyával, úgyhogy nem rémültem meg, mikor a fekete H&M midi szoknyámat az ezüst fűzős cipőmmel, színes pulcsival és szintén feltűnően színes statement fülbevalóval párosította. A kollázson mutatott babakék színű felsőm nem volt, csak ez a sárgás-zöldes neon, mindenesetre nekem így is eléggé bejön az összhatás, még a fekete vastag harisnyával is. 

Harmadik nap

Mi ez a borzalom? És nekem ma tényleg ebben kell léteznem?! Röviden és tömören ezek a kérdések jutottak eszembe mikor megláttam, szerdára mit sorsolt ki az alkalmazás. A szoknya-cipő kombóval még nem is lenne bajom, oké, az ing is jöhet, de ez a barack blézer...Utólag ránéznem a képre is fáj, nem hogy végiggondolni, hogy a szerdámat ebben a szettben töltöttem. Se színben, se a fazonban, még anyagában sem illik a csipkés fekete szoknyámhoz, nem is értem, miért pont ezt dobta ki a program ahelyett, hogy rávetetett volna az ingre egy pulcsit. Vagy adott volna fekete garbót és úgy a blézert. Kedves Olvasó, ebből is látszik, hogy az alkalmazás nem tévedhetetlen: hasonló esetben inkább variáljon egy kicsit és hallgasson a megérzéseire.

Negyedik nap

Óje, imádtam ezt a szettet. Bár koncepciójában nem sokban különbözik a kedditől, a szoknyán kívül mégis minden darab más: mustársárga helyett - ilyenem sajnos nem volt - piros garbóval, fekete magas szárú, lakk bokacsizmával és a fémbetétes, pakolós Zara táskámmal sokkal komolyabb, mégis elegáns az összhatás, ráadásul jó meleg is, úgyhogy nem kellett fagyoskodnom az utcán. Hazudnék, ha azt mondanám, ez így magamtól ne jutott volna eszembe, viszont annyira egyszerű, mégsem snassz az egész, hogy egyből beleszerettem. Azt hiszem, az alkalmazás kezd belelátni a fejembe. 

Ötödik nap

Vagyis a szett, amit magamtól tényleg nem biztos, hogy összeraknék. Télen különösen nehéz felöltözni péntek estére, mert bár jó dolog kimozdulni, egy részem rendszerint a takaróba burkolózva otthon maradna. Úgyhogy aznap valóban hasznát vettem az IStyleMyself-nek, mert olyan szerelést rakott össze, ami azért annyira nem is megszokott, ráadásul jó meleg és kényelmes is. A fekete-fehér kocás ceruzaszoknyához sima egyszerű fekete garbót - ilyenem pont volt - , fekete lakkcsizmát és ezüst statement nyakláncot párosított, a végeredményt pedig a képen látja. A jövőben valószínűleg fel fogom még ezt így venni, ellentétben a hétfői kombinációval, dehát az úgyis csak az első nap volt, azóta elég jól kiolvasta az algoritmusaimat az alkalmazás.

Hatodik nap

Jópofa ez az összeállítás, de se bordó pólóm, se szürke szaggatott nadrágom, úgyhogy kénytelen voltam - csalás helyett - improvizálni. Így történt, hogy a bordóból szürke, a szürkéből pedig hagyományos farmer lett, minden más pedig maradt az eredeti felállás szerint. Féltve őrzött kincsem ez a boxolók tréningfelsőjére emlékeztető, arany/fekete hímzett pulcsi, amit kifejezetten boldogan húztam fel a szintén arany sportcipőmmel - a nem kis adag giccset pedig jól ellensúlyozza a sima farmer és ez az egyszerű férfi póló, amit még a New Yorkerben lőttem párszáz forintért.

Hetedik nap

Vagyis a nap, amikor csaltam: hiába volt vasárnap, ebben a szettben akkor sem mennék utcára, ha fizetnének érte. Bár a kollázsban egész jól néz ki - külön tetszik a kockás szoknya az aranycipővel - élőben valami botrányos a végeredmény. Igaz, nem volt ugyanolyan pulcsim, mint amit az applikáció kitalált, csak egészen hasonló (az enyémnek kövek vannak a vállán, úgyhogy a nyakláncot hagytam, úgy még giccsesebb lett volna), de így? Egyszerűen ízléstelen. Lehet, ha elhagyom a harisnyát valamivel vállalhatóbb, de hiába van március, ha kint téli hideg dúl, testszínű harisnyát pedig akkor sem húznék fel, ha az életem múlna rajta - maximum nadrág alá sutyiban, mikor senki se látja.

Szóval ez lett a csodás végeredmény, mikor is azt mondtam, hogy ez a szett így esélytelen, úgyhogy lecseréltem a fehér pulcsit egy sima feketére és abban vészeltem át a napot. Végülis a többi szettnél betartottam a szabályokat, nem?

Végítélet - letöltse vagy ne?

Ajánlanám-e az alkalmazást? Végülis miért ne, egyszer megéri kipróbálni, bár ez az egy hét kicsit intenzív volt, a tervezett helyett pedig sokkal többet kellett gondolkodnom azon, mi mihez illik. Plusz pont, hogy tényleg jobban kihasználtam a befotózott darabokat, olyan alkalom is akadt, mikor tényleg rácsodálkoztam egy szettre - ötödik nap-, viszont kellemetlen élményekben is volt részem az első, harmadik és utolsó napon. Annyi mindenesetre biztos, hogy a program segítségével tényleg felfedezhet elfeledett darabokat a gardróbjából, drasztikus stílusátalakulásra viszont ne számítson – ahhoz azért az egész gardróbját be kéne fotózni, nem tudom, ön hogy van vele, nálam erre egy hét sem lenne elég. További negatívum, hogy nem lehet úgy beállítani a programot, hogy kizárólag a saját ruhadarabjaiból táplálkozzon, így mindig akad majd valami, amihez hasonlót kell, hogy keressen. Az applikációt egyébként itt tudja letölteni, ha kipróbálná, egyelőre viszont csak iPaden és iPhone-on fut.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra