Aliexpressz kisokos: így talál egyedi ékszert, táskát és cipőt!

Legutóbbi Aliexpresszel kapcsolatos cikkünkben annak mentünk utána, mennyire hasonlít a magyar webshopok és az Aliexpressz kínálata, sőt, már arról is írtunk útmutatót, pontosan hogyan tud online vásárolni. Ahhoz viszont, hogy ne kerüljön a póruljárt menyasszonyokhoz hasonló kellemetlen helyzetbe, úgy döntöttünk, tematikusan összeszedjük az oldal kínálatának legnépszerűbb és leghasznosabb keresőszavait: ha régóta keres már hologramos hátizsákot vagy egy jó minőségű, egyszerű vászon tornacipőt, mutatjuk, hogyan kereshet rá.

Hogyan tudok hatékonyan keresni?

A lehető legjobban megválasztott kulcsszóval! Az egész keresésnek az a lényege, hogy az ön által keresett termék legmeghatározóbb tulajdonságára alapozza a keresést: ha például hologramos hátizsákot keres, gépelje be, hogy hologram backpack, ha viszont fekete, converse-szerű vászoncipőt, akkor a black canvas shoes-zal próbálkozzon. Persze az is előfordulhat, hogy a jól megválasztott kulcsszóval sem megy semmire, ilyenkor érdemes körülírni a terméket: ha például fekete válltáskáról van szó, írja be, hogy black women shoulder bag, utána pedig próbálja meghatározni a táska különlegességét – ha ezüst pántja van, írja utána, hogy silver chain (ezüst lánc), de az anyag meghatározása is sokat segíthet, ezek leggyakrabban a genuine leather (valódi bőr), vagy a PU leather (műbőr).

Tipp: Mielőtt vásárol, nézzen körbe a termékek feedbackjei (visszajelzései) között: egyre többen mellékelnek saját képet a megérkezett rendelésről, így a beállított fotókon kívül "élőben" is meggyőződhet a minőségről és jó pár ezret megspórolhat a gyatra áruk kikerülésével.

Általános keresőszavak, amiket bármikor használhat

Az eladók általában elég hosszú nevet adnak a termékeknek, ami többnyire azért van, mert igyekeznek összesűríteni a legnépszerűbb keresőszavakat és az egészen specifikus meghatározásokat is, hogy minél több találat érje az általuk árult terméket. Mielőtt nagyon elmerülnénk a részletekben, nem árt összeszedni azokat az általános keresőszavakat, amiket minden kategóriában használhat - beszéljünk ékszerről, táskáról, cipőről vagy egyéb kiegészítőkről. A new arrival fashion women/man (új kollekciós férfi/női divat) vagy a top quality free shipping (top minőség ingyenes szállítással) utótagok például akkor igazán hasznosak, ha nem konkrét termékre keres, csak a kínálatot böngészné át.

Univerzális keresőszavak

fashion, fashion 2015, harajuku, designer, top quality (top minőség), new style, fashion popular, fashion unisex, 'hot women', 'hot men', stylish, new arrival, famous brand, free shipping, harajuku

Vegyük például a  harajuku  keresőszót: ezt kifejezetten érdemes használni, mivel elég sok egyéni és vicces cuccot kiad bármivel, ami elé odabiggyeszti, ha viszont eleve csak az ingyenes postával kínált cuccok érdeklik, akkor mindenképp gépelje be - vagy jelölje be a kereső sávban -, hogy free shipping.  Attól, hogy egy termék nevében feltüntetik, hogy top quality, még közel sem biztos, hogy prémium-minőségű termékről van szó, viszont ezt a címszót is gyakran használják, így érdemes ezzel is leszűkíteni a keresést.

A továbbiakban öt kategóriára - ékszer (nyaklánc, gyűrű, karkötő, fülbevaló), cipő, táska, napszemüveg, óra - szedtük az általunk javasolt keresőszavakat, melyekhez a galériában konkrét keresési találatokat is feltüntettünk, keresőszavak kiemelésével.

 Minden, ami ékszer: nyaklánc, fülbevaló, karkötő és gyűrű

Hogy ne legyen annyira komplex az egész, az ékszerek kategóriát négy külön részre bontottuk: nyaklánc, karkötő, gyűrű és fülbevaló. Az ékszereknél gyakori, hogy az eladó megszab egy minimumösszeget, amiylen értékben rendelnie kell tőle: ennek főleg az az oka, hogy a termékei nagyon olcsók és nem éri meg neki Magyarországra kipostáznia egy alig egydolláros láncot, amikor a postaköltség ötször annyiba kerül. A minimum rendelési küszöb általában 6-15 dollár között ingadozik, ebben az értékben bármit összeválogathat az eladótól. Persze az is előfordulhat, hogy ha nem talál a megszabott értékhatárnak megfelelő terméket, jelzi az eladónak, hogy inkább fizet a kiválasztott terméken felül még szállítási költséget; ami maximum 2 dollár. 

Ha szettben gondolkodik, vagyis egymáshoz passzoló nyaklánc és fülbevaló kombóban, akkor jewelry set-re keressen. Ezek az általában 4 dollártól (ezer forint) kezdődő szettek eléggé megérik az árukat, a galériában talál is pár példát. Az ékszerek minősége egyébként pont olyan, mint bármelyik fast fashion üzleté, viszonylag hamar elkopnak, éppen ezért nem árt, ha valamilyen házi praktikával (gyűrűk esetében pl. átlátszó körömlakkal) megelőzi a korai kopást.  

Nyaklánc

Aliexpresszen hatalmas kínálat van nyakláncokból, így lehetetlen lenne mindet egyenként meghatározni, viszont összegyűjtöttük a legnépszerűbb trendek szerinti összes keresőszót, amivel érdemes próbálkoznia.

A keresőszavakat mindig biggyessze az ön által keresett termék elé. Például, ha nagy köves nyakláncot keres, mint amilyeneket a Zarában is kapni, gépelje be, hogy statement necklace, vagy fashion statement necklace, ha gyöngyöset, akkor pearl necklace, ha medálos, visszafogott darabra gondol, akkor az a pendant necklace, ha pedig az egészen extrém darabokat kedveli, akkor a punk harajuku nekclace keresőszóval próbálkozzon. Ne feledje, hogy a silver/gold megnevezés nem azt jelenti, hogy valódi arany vagy ezüst a lánc, hanem, hogy arany vagy ezüst SZÍNŰ. Akármilyen jó üzletet is lehet csinálni Aliexpresszen, azért ne ringassa magát olyan hiú ábrándokba, hogy 6 dollárért igazi ezüst láncot kap.

Keresőszavak nyaklánchoz

statement necklacefashion designer necklacepearl necklace (gyöngy nyaklánc), harajuku necklacevintage necklacechoker necklace (merev nyakék-szerű), crystal necklacependant necklace (medálos), rhinestone necklace (köves), chain necklace(lánc), layered necklace (egyszerre 2-3-4lánc összekapcsolva), gold plated, silver plated, punk necklace, stretch retro necklace (ez a kilencvenes években menő, fekete gumis nyaklánc), personalized letter nekclace (név kezdőbetűs láncok), healing crystal nekclace (kristály függős lánc), triangle-square-circle necklace (háromszög-négyszög-kör medálos lánc)

Karkötő

Karkötő-rendelésnél szintén számolni kell azzal, hogy néha muszáj az eladó által meghirdetett minimum rendelési értékig vásárolni, különben neki nem éri meg kipostáznia a terméket. Karkötőknél a keresőszavak attól függően változnak, milyen fazont és minőséget keres. Tavaly elég népszerűek voltak a 'bangle bracelet'-ek, vagyis a nagy ezüst/arany karperecek, ezeket ma már egy dollárért is kapni, de a 'cuff barcelet' és a rétegzett, egyszerre több medálból álló 'charm bracelet'-ből is elég sokat találni.

Keresőszavak karkötőhöz

cuff bracelet, bangle bracelet, chain bracelet, charm bracelet, leather bangle bracelet (műbőr), knitted rope bracelet (kötél-anyagú karkötő), magnetic rhinestone buckle bracelet, crystal flower cuff, statement bracelet, roman number bracelet (római számos karkötő), tattoo bracelet (fekete szilikon karkötő)

Gyűrű

Az Aliexpresszt nyugodtan átkeresztelhetnék a gyűrűk Mekkájává, ugyanis tényleg hihetetlenül jó, egyedi darabokat lehet kifogni: én például csak olyan gyűrűket keresek Alin, amiket egyetlen fast fashion üzletben sem láttam még. A másik pozitívum egyértelműen az ár: akár 30 centért, vagyis 120 forintért is hozzá lehet jutni a legtöbbhöz.

Keresőszavak gyűrűhöz

character finger ring - emblémás gyűrűk, rhinestone ring, statement ring, engagement ring - szép köves, geometric ring - ha háromszög vagy kocka alakú gyűrűt szeretne, de lehet egyszerűbb, ha beírja konkrétan az emblémát, amit keres plheart ring, square ring, triangle ring, antique ring, vintage ring, knuckle finger ring, double finger ring, punk, 

Persze hozzá kell tenni, hogy ezek viszonylag hamar kopnak, valószínűleg éppen ezért csinálja azt több eladó is, hogy egyszerre 3 darabot kínál ugyanabból a fajtából, egy dollárért. Így ha az egyik elkopik, van még helyette másik kettő, és még így is csak 270 forintot költött.

Fülbevaló

A fülbevalókra ugyanúgy érvényes az, amit már a gyűrűknél is leírtunk: hatalmas a választék, rengeteg az egyedi darab, ráadásul a fülbevalók nem is mennek tönkre olyan gyorsan, ezért érdemes beruházni egy-két párra. 

Keresőszavak fülbevalóhoz

fashion vintage earringstatement earring (köves fübevaló), rhinestone earring - ( szintén köves) feather earrings (tollas fülbevaló),  stud earringdouble pearl stud earring (dupla gyöngyös), ear cuff (füldísz), pendant/drop earring (lógós, medálos) ear stud, antique earring,  neon ear studs, crystal ear cuff

Ez a gyöngyös, francia bulldogos darab például nem egy hétköznapi darab, ráadásul 0.75 dollárba (kb. 250 forint) kerül egy pár.

Óra

Ha valamit nagyon olcsón találni Alin, azok az órák: már 1 dollárért kapni egészen vicces darabokat, és itt nem a gyatrán koppintott Michael Kors replikákra gondolok. Az órák az ékszerekhez hasonlóan általában bombabiztos csomagolásban érkeznek és nem kell hozzájuk külön elemet venni, mert már eleve beüzemelt állapotban érkeznek.

A fémszíjas daraboknál kalkulálja bele, hogy el kell vinni óráshoz méretre igazítani: ez általában + 500 forintot jelent, de velem többször is előfordult, hogy megcsinálták jófejségből ingyen, bár ez persze mázli és órásfüggő is. 

Keresőszavak órához

casual wristwatch (hétköznapi karóra), leahter strap watch (bőr/műbőr szíjas óra), pattern cartoon watch (mintás számlapú), color stripes watch (színes szíj), quartz wrist watch (kvarz óra), stainless steel case watch (fémszíjas), electronic watch (elektronikus óra), LED watch (LED-kijelzős óra), silicone strap watch (szilikon szíjas óra), waterproof watch (vízálló óra), pendant quartz watch (medálos óra)

Táska

Táskából – saját tapasztalat alapján – érdemes mindig az eggyel drágább verzióra beruházni, nehogy a végén túl gyatra legyen a minőség. A közhiedelemmel ellentétben valódi bőrtáskát is kapni az oldalon, ezek általában 40 dollár körül vagy afelett mozognak, persze nem árt erről is eredeti képet kérni az eladótól, mielőtt megveszi. 

Keresőszavak táskához

designer handbagGeniune leather bag (valódi bőr táska), PU leather bag (műbőr), shoulder bag (válltáska), messenger bagclutch, envelope bag (boríték táska), famous brand, vintage bag, tote bagsequin bag (flitteres táska), rivet/studded bag (szegecses táska), cross bodyhologram laser bag (hologramos táska), silver metal/gold bag (metál ezüst/arany táska), harajuku backpack, evening bagbeauty make up bag (neszeszer, sminktáska), designer inspired bag, fashion clutch roll up bag (uzsonnászacskóra hajazó táska), knuckle ring handbag, tassel cross bag, messenger bag comic pack - (vicces táskák), luxury bag, funny bag, elegant evening bag

A valamivel drágább darabokat porzsákban küldik, egyébként pedig jól becsomagolva. A galériában összeszedtünk egészen egyedi darabokat is: ha ránk hallgat, érdemes inkább olyanokat behúzni Aliról, amit a Westend aluljárójában nem talál meg kétszer annyiért.

Napszemüveg

Aliexpresszen elég jó a napszemüveg kínálat, potom pénzért találni egészen egyedi dizájnú szemüvegeket, akár tokkal és törlőkendővel – erre azért érdemes rákérdezni az eladónál. Fontos viszont, hogy az Aliról rendelt szemüvegek többsége nem UV szűrős, tehát nem szűri ki a nap káros sugarait. Kontaktlencsések előnyben: mivel a lencsék alapvetően tartalmazzák ezeket a szűrőket, így nincs mitől tartani, más esetben viszont érdemes elvinni egy optikushoz és bevizsgáltatni, nehogy egy 4 dolláros szemüveg miatt menjen tönkre a szeme!

A lencsék minőségét leszámítva dizájn-ügyileg abszolút nem okoz csalódást az oldal, íme néhány tipp, amivel érdemes böngészni:

Keresőszavak napszemüveghez

cat eye glasses (macska), aviator (pilóta), wayfarer, round glasses (kör alakú lencsés), brand designer, fashion summer, curve mirror sunglass, semi-rimless coating sunglass, colorful mirror (színezett lencse) popular design, street style

Cipő

Keresésben a cipőkre is igaz ugyanaz, ami a táskákra, ékszerekre és minden létező dologra az oldalon: mielőtt elmélyül, próbálja meg a lehető legjobban leszűkíteni a keresést és egy jól meghatározható, pontos tulajdonsággal (minta, anyag) nekivágni, különben az örökkévalóságig a gép előtt fog ülni. Ha például a fazon mindegy, de mintára csak a leopárdos érdekli, akkor írja be, hogy leopard shoes, ha ezüst vagy hologramos mintában gondolkodik, akkor hologram/metal silver/gold shoes, ha pedig csak a bőr cipők érdeklik, akkor a genuine leather shoes címszóval, piros talpú magas sarkú esetén pedig a red bottom high heel shoes-zal próbálkozzon.

Keresőszavak cipőhöz

platform shoesflatform shoescut out buckle bootsclassic canvas shoes (vászon cipő) canvas shoes lace up casual (vászon tornacipő), low high style canvas shoes (alacsony szárú vászon cipő), ballet princess shoes (topán és balerina cipő), printed sneakers (mintás tornacipő), LED lightning sneakers (LED világítással felszerelt cipő), rider boots, fashion rivets high heels (szegecses magas sarkú), winter boots warm cheap (téli csizma), metal head pointed woman flat shoes (az orránál arany/ezüst mintás cipő), jelly shoes heart (gumi topán szív díszítéssel), motorcycle boots (motoros csizma), transparent shoes (átlátszó cipő), espadrilles (-slip on-ra is ez kell), over the knee boots (térd fölé érő csizma), women/man slippers, fashion wellies (gumi bokacsizma), snow boots, cotton slippers (mamusz, pamut pamucs), oxford shoes (oxford cipő), glitter boots (csillogós csizma), over the knee boots (térd fölé érő csizma), horsehair shoes (szőrös cipő), lace up shoes (fűzős cipő), loafer

Azt azért érdemes tudni, hogy a cipőket csak nagyon ritkán küldik ki dobozban, ami általában azért van, hogy a termék nehogy fennakadjon – hiába nem replika – és biztosan elkerülje a VÁM-ot, ettől függetlenül viszont úgy becsomagolják, hogy nem igen eshet bármi baja.

Tipp: Ne a méretezést figyelje, hanem a belső talphosszt! A kínaiak teljesen másmilyen mérettáblázttal dolgoznak nem csak cipők, hanem uhák terén is, így mielőtt rendelne, mérje le egy kényelmes ruhadarabját, és annak megfelelően válasszon méretet!

A cikk következő részében ruhákkal foglalkozunk - ha van bevált tippje a témával kapcsolatban, amit szívesen megosztana másokkal is, írjon nekünk a divany@index.inda.hu-ra!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek