Végre elkent szemfestékkel is divatos lehet

Nem csak ruhatrendekkel kell számolnunk minden szezonban, hanem a sminkeléssel is illik követnünk a divatot: az idei ruhatrendek után most az is kiderül, hogy melyek lesznek a 2015-ös tavaszi-nyári sminktrendek. Mielőtt azonban elmondanánk, hogy tavasztól milyen új termékeket kell vennie (szeplőrajzoló filc) és mit kell kidobnia (mattosító termékek) megpróbáltuk kideríteni, hogy egyáltalán mitől függenek és hogyan jönnek létre a sminktrendek. Ki és hogyan találja ki, hogy milyen szögben kunkorodjon a szemhéjtus vonala, és hogy a tavaly vásárolt színek közül idén mi lesz mérhetetlenül ciki? Ebben a MAC senior artistjai, Christina Vacirca és Sonic Sarwate segítettek nekünk, akik elmondták, hogyan születnek a trendek, majd bemutatták azt is, hogyan kell sminkelnie ezen a nyáron, hogy divatos legyen.

Trend születik

Mindkettőjüknél arról érdeklődtünk, hogy hogyan születik meg egy sminktrend, hiszen míg a divatházaknál egyértelmű, hogy a tervező megálmodott egy kollekciót, addig a sminkeseknél kicsit enigmatikusabb, hogyan döntik el, hogy mi lesz a divat.

"Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rengeteget dolgozunk backstage-ben, azaz mi készítjük el a nagy divatshowk sminkjeit. Ilyenkor összeülünk a tervezővel és a fodrászokkal, és kialakítjuk azt a stílust és főbb elemeket, amit a tervező szeretne látni. Vannak olyan részelek, amik több alkalommal is visszaköszönnek, ebből tudunk trendet csinálni" – mondta el a Díványnak Varcirca. "Számomra inspiráló az is, amikor különböző országokba megyek, élményeket gyűjtök és új embereket ismerek meg. De javarészt valóban a különböző tervezők által diktált trendekhez alkalmazkodnak a sminkek. Amikor leülök valakivel, szeretem megismerni a kollekcióját, megérteni, hogy mit érzett és mit gondolt, miközben tervezte a ruhákat és hogyan képzeli el annak a nőnek a megjelenését, aki megveszi a ruhát" – mesélte Sarwate, aki hozzátette, hogy természetesen az előző évek trendjeit kísérő visszajelzéseket is figyelembe veszik.

Sőt, Vacirca azt is elmondta, hogy a divatbemutatókra olyan termékeket is szoktak vinni, amik kereskedelmi forgalomban még nem kaphatóak, így is próbálgatják mi lesz az, amit a következő trendbe be kell építeniük. "Ha egy terméket folyamatosan pótolnunk kell, mert a modellek ellopkodják, na akkor tudjuk, hogy azt biztosan a piacra kell dobni" –mesélte. 

Ez a divat, de mi van ha rajtam nem áll sehogy?

Persze minden új trend jól mutat egy tökéletes bőrű fiatal modell arcán, főleg ha azt profi sminkesek kenik rá, de mi van egy átlagemberrel, akinek halvány elképzelései vannak arról, hogy mit hova kell kennie és már annak is örül, ha a bőrhibáit el tudja tüntetni?

"A lényeg az, hogy mindenki úgy vegye át a trendeket, hogy kényelmesen érezze magát bennük. Próbálgassa és ha tetszik, akkor hordja bátran. Nincs olyan, hogy egy sminket valahova nem lehet hordani, mert túl ilyen vagy túl olyan. Ha tetszik, akkor bárhova fel lehet venni" – mondta Sarwate.

"Egy verziót, vagy az új trend valamelyik sajátosságát is át lehet venni, nem kell egy az egyben leutánozni azokat a sminkeket, amiket mi most bemutattunk. Mindenki a saját stílusának és személyiségének megfelelően tudja őket átvenni. Manapság a smink inkább kiegészítő, amivel bárki megmutathatja a saját személyiségét, vagy azt, hogy éppen milyen a hangulata. Mindenki kísérletezzen!" – javasolta Vacirca, aki azt is hozzátette, hogy a kor egyáltalán ne befolyásoljon senkit, főleg hogy az új trend lényege a természetesség.

"A smink nem korfüggő. Láttam én már huszonéves lányt, aki erős sminket használt és gyönyörű volt és láttam idős hölgyeket, akik természetes sminkkel és drámai sminkkel is fiatalokat meghazudtolóan jól néztek ki. A legeslegfontosabb és minden kiindulópontja, az a helyes bőrápolás" – tette hozzá Sarwate. 

Lássuk a medvét!

A sminkbemutatón a sminkmesterek négy olyan make up-ot mutattak be, melyek megfelelnek a 2015-ös trendeknek. Az első trend, amit Sonic Sarwate bemutatott, a "liner destruction", azaz az enyhén elkent tusvonal – ennek igazi fantázianeve Re:view, de a liner destruction szavakban már ott a lényeg. Ezt legkönnyebben úgy állíthatjuk elő, ha készítünk egy szépen meghúzott tusvonalat, melyet száradás után puha fekete szemceruzával húzunk át. A ceruza anyagát azután apró legyezőecsettel kell eldolgozni, majd ha már elértük a kellően spontán, mégis vállalható elkent hatást, akkor érdemes még egyszer folyékony linerrel, majd lakkfénnyel átmenni a végeredményen.

A második trend az "enlightened", azaz az arc megfelelő pontjainak fényesítése. Ez a hatásos, de nagyon hangsúlyos kontúrozást váltja (ezt csinálja Kim Kardashian is például, szinte teljesen új arcot rajzolhat magának az ember a sötétebb és világosabb színű alapozók megfelelő keverésével és felhelyezésével). A 2015-ös trendekre jellemző, hogy kevés alapozással dolgoznak, a természetes hatás a fontos, a hidratálás, valamint a helyes bőrápolás adja meg a sminkek alapját – tehát nem árt, ha az ember bőre tökéletes. Sarwate a huszonéves modell arcát sminkelés előtt hidratálta, primert, majd egy egész könnyű alapozót rakott rá, és arccsontját Mineralize Skinfinish-sel emelte ki, azzal adott csillogást a megfelelő pontokon. Ahhoz, hogy a csillogó arcrészek tényleg kiemeljék az ember szépségét, a többi bőrfelületet mattítani kell egy kis púderrel (pl. az orrtövet), de tényleg csak a szükséges pontokra szabad púdert felvinni.

Christina Vacirca egy feltűnő szemsminketés a no make-up trendet mutatta be. A "free party" fantázianévre hallgató trendben bátran kell a színekkel bánni, erőteljes, egymástól akár elütő színeket használhatunk a szemen és/vagy szájon, de az arc tiszta. A bemutatott korallszín szemsmink nekünk kicsit soknak tűnik, de az üzenet átjött: ha fesztiválozni megyünk, akár hupililára is festhetjük a szemhéjunkat vagy szánkat, de a legjobb, ha csak az egyiket kenjük ki, és minden más az arcon semleges marad.

A "no make-up" trend előállítása bár egyszerűnek tűnhet, igazából talán ez a legbonyolultabb a bemutatottak közül. Két választása van: vagy tényleg nem sminkel egyáltalán, vagy nagyon odateszi magát. Az első lépés, hogy előkészítjük a bőrt, szinte belemasszírozzuk a hidratálót és primert, alapozót csak pontokban viszünk fel, oda, ahová tényleg muszáj, ugyanez igaz a púderra is. Az arcnak fényt adunk, Mineralize Skinfinish termékkel, majd itt jön a csavar: a tökéletes hatás kedvéért rajzolhatunk magunknak szeplőket, Glow Penultimate Eyelinerrel. Vacirca több árnyalatban is festett szeplőket, hogy a végeredmény természetesebb, iskoláslányosabb legyen, ahogy ő mondta. A szemekre semmi, az ajkakra pedig csak egy kis fény, valamint úgynevezett Lip Erase kerül, mely semleges bézs színével úgymond eltünteti az ajkakat – és kész is a no make-up make-up!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek