Magyar webshop vs. Aliexpress: akár ötszörös szorzó

Érdekes jelenségre figyeltünk fel a közelmúltban: egyre másra nyílnak magyar nyelvű webshopok, melyeken olyan ajánlatokat találunk, amikkel eBay-en és Aliexpressen már találkoztunk, csak ott épp a magyar webshopban hirdetett ár töredékéért. És ezek a webshopok egyre csak nőnek, fejlődnek, sokasodnak, valószínűleg azért, mert sokan még mindig tartanak a Kínából rendeléstől, nem tudják, hogyan kell ügyesen keresni a rengeteg áru között, vagy épp nem tudnak eléggé angolul ahhoz, hogy rányomjanak a "buy" gombra.

Mielőtt az a vád érné cikkünket, hogy webshop-gyűlölő, le kell szögeznünk: semmi problémánk ezekkel a hazai netes boltokkal, mindenki élni akar valamiből, ők is ezt teszik, ráadásul meg is könnyítik a potenciális vásárló dolgát, például, ha olyan bankkártyával rendelkezik, amit online vásárláshoz nem tud használni, nem tud valami jól angolul, vagy ha alapvetően óvakodik az internetes-vásárlástól. Mi most nem is lebeszélni akarjuk ezekről a webshopokról, csak megmutatjuk, valójában mennyit ér az 1990 forintos fülbevalója. 

A menő DVA

Jól néz ki ez a pulcsi, ugye? Érdekes és elég élethű a mintája, mintha 3D-nyomással készült volna, igazán egyedi darabnak tűnik. A DVA butik Facebookján jött szembe velünk a kép, a webshopjukban kapható ez a különleges felső 12500 forintért.

Post by DVA.

Vagy várjunk csak egy kicsit...lehet, hogy nem is olyan különleges? Jól látja: ugyanez a hó födte, téli tájképes darab eredetileg az Aliexpress.com-ról származik, ahol tucatszám árulják, ráadásul 16 ezer forint helyett szimplán 15 dollárt, jelenlegi árfolyamon (január 6.) 4000 forintot kérnek érte, amiben az ingyenes kiszállítás is benne van.  

Ha tehát megnézzük a különbséget, jól látható, hogy a DVA butik webshopjából való rendelés esetében plusz 8500 forintot kell kicsengetnie ugyanazért a felsőért, amit a kínaiaktól negyedannyiért beszerezhet. Az egyedi, kézzel készült zsákjait is kínáló butik kínálatának nagy része Aliexpresszről rendelt cuccokra épül, ezekre pedig természetesen némi közvetítői hasznot is rádobnak.

Ez a süteményes felsőt szintén 12500 forintért adják, holott Aliexpresszen ez is kapható és csak 4000 forint, de a Frida Khalo arcával díszített színes felsőért is elkérnek 12500 forintot, pedig 19 dollárért bárki megrendelheti magának. Vagy itt van például a Minnie egeres nadrág 16 ezerért, amit átszámítva majdnem harmadáron megkap, 6700 forintba kerül ugyanis Aliról, ingyenes kiszállítással.

A DVA butiknak egyelőre nincs állandó üzlete, tehát általában itt is ugyanúgy 'vakrendelés' zajlik, mintha egyenesen Kínából rendelné meg. Előny viszont, hogy a bizonyos időközönként rendezett pop-up store-okon - ami szuper kezdeményezés - fel lehet próbálni a cuccokat, sőt, ha tőlük vásárol, nem kell kivárni a hatvan napot, hogy végre megkapja a rendelt felsőt. Mivel velük simán találkozhatunk a pop up boltokban, a hibás áru visszavételére is van lehetőség, és az egyedi, kézzel készített zsákjaik, kiegészítőik tényleg nem kínai gagyik és ahhoz képest nem is drágák.

Előny továbbá, hogy a vásárolt termékek után számlát adnak, ami probléma vagy mérethiba esetén cserére jogosít – na ilyesmiről külföldi rendelésnél ne is álmodjon. A cuccok egy részét viszont nem tudják nagyobbra/kisebbre cserélni, mert az általuk árult cuccok többsége free-size, vagyis egy méret, mint például ez a metálszürke pulcsi is, amit eredeti áron 22 dollárért tud megrendelni Aliról, ha begépeli, hogy metal silver sweater. 

A gátlástalan replikások

A sportcipőkre specializálódott Garam shop az Instagramon jött velünk szembe: a főként kamu Nike AirMaxeket, Free Runt, Air Force-t, Roshe Runt és Adidas Zx Fluxot áruló webshop előnye, hogy a már valóban megérkezett termékekről láthatunk képeket az ízlésesen befotózott kamu stockfotók helyett, így tudjuk, mit veszünk meg. Itt a bolti ár feléért juthat hozzá edzőcipőkhöz, melyek egyike sem eredeti, ezek is mind replikák, melyeket szintén (jó eséllyel) Aliexpresszről rendel be az eladó. A shopnak Facebook-felületes "webshopja" van, ahol ismerősnek jelöléssel veheti fel a kapcsolatot az eladóval és bonyolíthatja le a rendelést.

Replika Hunter gumicsizmát is kapni náluk 15 ezerért, amit Aliról 42-47 dollárért lehet rendelni, de kamu Adidas Zx Flux cipőket is árulnak 15 ezerért, beszerzési áruk Aliról kb. 50 dollár. A hófehér Nike Air Force-t 15 ezer forintért árulják - miközben Aliexpresszen 40 dollár körül, tehát 10 ezer forinti körüli áron lehet beszerezni ugyanezt, a pálmás Nike Roshe Runt 14 ezerért adják, holott Aliexpresszen már 30 dollárért, vagyis 8000 forintért kapni.

Természetesen klasszikus Converse-t is árulnak 7 ezer forintért, miközben Alin ez az egyik legnagyobb tételben fogyó termék, mert már átlag 15 dollárért, vagyis 4000 forintért is hozzá lehet jutni színtől és fazontól függetlenül, de a cipők mellett még kamu Marc Jacobs órákat is árulnak 5500 forintértAliról ugyanez 11 dollár.

További hátrány, hogy a megrendelt terméket nem lehet pár munkanapon belül átvenni, hanem a legtöbb esetben bizony ki kell várni a három hetet – ebből is látszik, hogy tulajdonképpen megrendelési díjat fizet csak az eladónak, hiszen se extra csomagolás, se garancia nincs a termékre, innentől kezdve pedig már saját magának is megrendelheti otthonról.

Kérdeztük a webshopot – vagy inkább 'instashopot', ugyanis hivatalos vásárlási lehetőséggel felruházott weboldal nincsen, Facebookon kell üzenetet dobni a rendelésért –, adnak-e számlát a rendelt áruk után, illetve, hogy mennyi idő, míg kipostázzák a terméket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Az Onlyne Fashion-nel a Facebookon találkoztunk: gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az előbb bemutatott Garam Shop, csak Facebookos verzióban. Rendes webshopos oldal itt sincs, a rendelés menete úgy működik, hogy ír egy levelet az Onlyne Fashion Facebook oldalára, hogy pontosan melyik terméket szeretné, milyen színben és méretben, mire visszadobnak egy emailt a számlaszámmal, ahová előre át kell utalni a termék teljes árát. Az eladó csak az utalás után rendeli meg a terméket, amit 3-8 héten belül kap meg – ami azért tényleg túlzás.

Tipp

Legyen óvatos az efféle "előre utalom egy idegennek" rendelési típussal, hiszen semmi sem garantálja, hogy valóban megkapja a terméket, ellenben simán kicsalhatják a pénzét. Az Aliexpressz ebből a szempontból sokkal biztonságosabb, az eladó ugyanis csak akkor kapja meg a pénzt, ha Ön visszaigazolta, hogy megkapta a terméket és elégedett vele.

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ezen az oldalon is replikákat, vagyis hamisítványokat árulnak, sportcipők helyett viszont inkább kamu Chanel espadrilles-ra, valamint replika Moschino telefontokokra és az idei kollekcióról koppintott felsőkre, valamint Kenzo pulóverekre specializálódtak. Ebben az oldalban kifejezetten nem szimpi, hogy az eladó még arra se veszi a fáradtságot, hogy feltüntesse a termékek árát, úgy kellett külön levében kikönyörögnünk az árakat.

Replikát árusítani illegális, figyeljen oda, honnan vásárol!

Sokan elfeledkeznek róla, de replikát, vagyis luxus/ dizájner, vagy simán levédetett termékek hamisítványát árusítani, melyen megtévesztő a márkajelzés, bűncselekmény. Tehát, ha egy cipőn Nike pipa van, miközben nem is Nike, vagy ha az van ráírva, hogy Adios, miközben egyértelműen az Adidas márkajelzésében használt betűtípust használják, az hamisított árunak minősül, melyet ha elkapnak a VÁM-on, nemcsak, hogy megsemmisítenek, de a megrendelőt is szigorúan büntetik. Részletesebben a témáról itt olvashat.

Én persze írtam az eladónak és őszintén szólva nem számítottam ilyen horror árakra: a kamu Balenciaga bakancsot 35 ezer forintért adják, pedig Alin már 34 dollárért kapni, vagyis alig 10 ezer forintért, míg a replika Saint Laurent szegecses bakancsot 40 ezer forintért árulják, igaz, ez Aliexpresszen is 139 dollár, azaz 37 ezer forint. És akkor még nem szóltunk a szintén kamu Alexander Wang x HM felsőről, amit 20 ezer forintért adnak, pedig még eredeti áron is "csak" 60 dollárba került, Alin ez 20 dollár, vagyis 5400 forint, de a 4990 forintos, szintén nem eredeti Moschino telefontok se semmi.

A pláne az egészben, hogy az eladó csak kínai számlát tud adni a termékekről, ami cserére és reklamációra nem jogosít, tehát ezzel gyakorlatilag semmire sem megy. Sőt, kemény vámolásra számíthat, ha innen vagy ehhez hasonló "webshopból" vásárol, mivel 45 euró feletti rendelés esetén +27%-os ÁFA-t köteles ráfizetni a termékre – a vámolás összeghatárairól bővebben itt olvashat. 

Bizsusok: Gemini és társai

Egész más stílus és nincs szó replikákról (na jó, a Zarás bizsuk másai azért nevezhetők annak), de az ékszerekben utazó Gemini Hungary vagy a Style and Blog kínálata is megtalálható Alin, sőt, annyira nem is kell belemélyedni a keresésbe, hogy kiszúrja. A Gemini oldalán népszerűek a Zara-koppincs nyakláncok, mint ez a műanyag virágos, ami leárazva 3990 forintba kerül az oldalon, Aliexpresszen viszont hasonlót már 4,85 dollárért talál: a Zarában tavaly 9995 forintot kértek érte és már rég elfogyott, úgyhogy ha lemaradt róla, még pótolhatja.

Ez a gyöngyös darab szintén a Zarában volt kapható tavaly, a Geminin a bolti árhoz képest olcsóbban, 4490 forintból meg lehet úszni, de még ez is túlzás ahhoz képest, hogy Aliexpresszről 6 dollárért meg lehet rendelni ugyanezt. Vagy mondjuk alábbi az ezüstözött, aztéknak aposztrofált statement nyaklánc, amit 6490 forintért árultak, míg el nem fogyott, Alin pedig 8 dollárba kerül ugyanez, természetesen ingyenes kiszállítással.

Átnéztük az oldal fülbevaló kínálatát is: elég sok köves, feltűnő darabot találni, átlag háromezer forintos áron. Itt van például ez a kék köves darab, ami 2950 forint helyett csak 3 dollárba kerül, ezt a zöld, kszintén köveset pedig 2190 forintért árulják, pedig már 1,83 dollárért meg tudja magának rendelni. Az egyik kedvencünk a Special névre keresztelt gyöngyös fülbevaló, ami olyannyira nem "special", hogy 0,77 dollárért lehet kapni ötfajta színben, a Gemininél viszont egy pár kerül 1550 helyett most csak 990 forintba. A galériában még a leárazás előtti screenshotokat látja, ez ne tévesze meg!

A Gemininél adnak számlát, illetve az extra csomagolás és a weboldalra befotózott képek is benne vannak az árban, a szállítás viszont nincs, így egy termék után még plusz 1350 forintot kell kipengetnie, ugyanis csak tízezer forintos összeget meghaladva küldik ki ingyen és bérmentve a csomagokat.

A Style and Blog webáruháza a Geminivel szemben olyan, mintha egy Instagram profilt görgetne. Kinek mi jön be, nekem herótom van a nagyon precízen, már már röhejesen beállított képektől, dehát jól megtalálták a célközönséget, akiknek valószínűleg nem okoz problémát még drágábban is megrendelni bizonyos ékszereket. Itt ráadásul nem is rendes webshop van, mint a Gemininél, hanem a blogfelületről kell átnavigálni. Lehet, hogy személyes probléma, de ha már kicsengetek több ezret egy nyakláncért, jó lenne valódi webshopos kiszolgálást kapni. A Geminivel szemben itt csak órát, nyakláncot, táskát és testláncokat kapni.

Na de nézzük csak, itt milyen a kínálat: bizsu, aranyozott órát 5990 forintért árulnak - ugyanezt a modellt 7 dollárért megkapja az Aliexpresszen, ráadásul arany, ezüst és rózsaarany színekből is válogathat. Egyébként nem csak ezt a típust árulják drágán, hanem ezt a csíkozott számlapos, fehér műanyag szíjas karórát is, amiért 2995 forintért kérnek, pedig a kínai weboldalon már 2 dollárért utánunk vágják. Az egész pontosan 536 forint.

Vagy mondjuk itt van ez a szíjánál is kövekkel kirakott, aranyozott darab, amiért szintén 5995 forintot kérnek el, miközben Aliexpresszen már 7 dollárért kapható. Ékszerek tekintetében pedig mindent elmond ez a pasztellkék nyaklánc, ami eredetileg 4,71 dollárért kapható, a Style and Blognál viszont 4995 forintért árulják ugyanezt. A Style and Blognál minden esetben adnak számlát a rendelés után és elsőbbségi postával adják fel a megrendelt terméket. Rendelni a webshopjukon keresztül kell, ahol PayPal fizetési lehetőséggel lehet kifizetni a kiszemelt cuccokat.

A magyar webshopok pozitívumai  

A magyar webshopos rendelésnek is megvannak a maga előnyei, például az, hogy nem szükséges hozzá angoltudás, nem kell heteket várni a kiszemelt termék megérkezésére – ami valóban idegőrlő tud lenni, bár megvan a maga szépsége –, sőt, akár egy találka is lebeszélhető egy-egy termék felpróbálásához, leméréséhez (bár a legtöbb eladó nem ilyen rugalmas). Az Aliexpresszre és eBayre szakosodott magyar webshopokon olyan 'extra' szolgáltatást kínálnak a többletárért cserébe, mint:

  • számla, aminek fejében él a cserelehetőség – ez tényleg elég nagy előny a vakrendeléshez képest
  • azonnal hozzájuthat a kiszemelt termékhez, nem kell heteket várnia
  • nem önnek kell órákig keresgélnie a hatalmas nemzetközi webshopban, a legjobb termékeket kiválogatják Ön helyett a hazai eladók
  • aktív kommunikáció az eladóval, nem szükséges az angoltudás – bár azt hozzá kell tenni, hogy a kínai eladók is nagyon segítőkészek, a legtöbb levélre válaszolnak, ráadásul olyan alap angoltudással, hogy az is megérti, aki csak pár szót beszél. 
  • szép csomagolás
  • ízlésesen befotózott képek 
  • pop up store esetén élőben is meg lehet nézni, felpróbálni – de a legtöbb webshopnak nincs ilyenje, tehát ugyanúgy online rendeli meg, mint Aliexpresszről vagy eBayről 

...és negatívumai  

  • a termék beszerzési árának – amennyiért Ön is simán beszerezhetné – többszörösét kell kifizetni
  • a termék minősége ugyanolyan marad attól, hogy magyar webshopon keresztül rendeli meg
  • egyes webshopoknál előfordul, hogy ugyanúgy ki kell várni a 3-4-8 hetes kiszállítási időt 

A felsorolt plusz szolgáltatások után látható, hogy belefér, sőt, meg is kell fizetni a beszerzőnek a munkáját. Azt mindenki döntse el maga, ez mégis mennyit ér meg neki: egy pulcsit vagy nyakláncot ötször annyiért eladni úgy, hogy ráadásul ugyanúgy online vásárolja meg, üzlethelyiség és próbalehetőség nélkül elég pofátlan – nekem legalábbis biztos nem ér meg a szép csomagolás és a számla plusz kilencezer forintot. Öntől függ, melyik rendelési forma szimpatikusabb: mindkettőnek megvannak a maga előnyei, a végén úgyis az a lényeg, hogy elégedett-e a termékkel. Ha mindezek után úgy dönt, hogy mostantól inkább saját magának rendel külföldről, akkor itt adunk egy kis segítséget a webes vásárlás menetével kapcsolatban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek