Ezekre a trendekre kerestünk rá a legtöbbször 2014-ben

Míg a Tumblr a közösségi oldalakon nyomuló modellekről készített egy összesítést 2014-ben, addig a Google az idei divattrendeket állította sorrendbe a keresési statisztikái alapján. A dazeddigital.com beszámolója szerint a vörösszőnyeges eseményeken felvonuló celebnők közül Jennifer Lawrence-re, Kim Kardashianre, valamint Rihannára kerestek rá a legtöbben, ezzel szemben a trendeknél jóval nagyobb volt a szórás, a húszas listán ugyanis szerepeltek számunkra is meglepő kifejezések.

Azon azért meglepődtünk, hogy a Google keresések alapján a divatellenes normcore végzett az első helyen, de ezt betudhatjuk annak is, hogy a legtöbben valószínűleg azért kerestek rá, mert fogalmuk sem volt a szó létezéséről illetve jelentéséről. Az elmúlt évek egyik legvitatottabb trendjét egyébként Larry Davidnak és a Gap „Dress Normal” néven futott reklámkampányának köszönhetjük.

Második helyre került a legújabb életmód irányzat, a „Health goth”, ami egyesíti magában a normcore, a cyberpunk, a goth és a sportos életfelfogást egyszerre. A jelenség számunkra is teljesen új, de állítólag tényleg vannak olyan kapitalizmus-ellenes, környezetvédő, egészséges életmódot támogató gótok, akik Bauhausra izzadnak az edzőteremben.

A harmadik legérdekesebb trend a laza és kényelmes, de annál csúnyább 'Althleisure' volt, a melegítőnadrág szó szerint ellepte a várost, sokan ilyen szerelésben jártak el dolgozni, sőt, voltak hírességek, akik a vörös szőnyeges eseményekre is elmerészkedtek játszósruhában 2014-ben. A lista negyedik helyén landolt a futurisztikus „Wearables” vonal, amiről valóban sok szó esett idén, az új őrület ugyanis már túlmutat a Google szemüvegen és az intelligens órákon, aminek köszönhetően olyan futurisztikus szerelések láttak napvilágot, mint a napelemek inspirálta telefontöltős vagy a pulzusszámot mérő ruha, de a technológia belopta magát az haute couture világába is, 2014-ben többen is mutattak be ruhákat „haute tech” stílusban.

Majdnem dobogós lett a haspóló, amiben idén nemcsak nyaralni, de díjátadókra is előszeretettel jártak a hírességek. Sokan kerestek rá a tervezői kollaborációkra is, amikből volt is bőven az évben. Talán még jövőre is emlegetjük majd Alexander Wang zavarbaejtő H&M kollekcióját, de nagy port kavart Sarah Jessica Parker Nordstomnak tervezett gyűjteménye, Valentino és a Havaianas, illetve Vivienne Westwood és az Asos kollekciója is 2014-ben.

Hetedik helyre került a térdcsizma, amit a nőies idomokat kihangsúlyozó terebélyes szoknya követ a sorban. Ilyen csinos és városias alsórészeket tervezett többek között Tracy Reese, Christian Dior és Roksanda Ilincic is a 2014-es tavaszi-nyári szezonra. Nem sokkal maradt le a bő nadrágszoknya, amit Victoria Beckham, a 3.1 Phillip Lim, a Kenzo, Matthew Williamson és a Mulberry is piacra dobott az évben. A sokakon előnytelenül mutató darab hétköznapi és alkalmi viseletként is menő volt 2014-ben.

A Google listájának kilencedik helyén szerepel a kilencvenes évekből visszalehelt papucscipő, ami idén divatos volt vaskos sarokkal ellátott és tűsarkú változatban is, de több helyen felbukkantak a virágokkal és masnival díszített darabok is. Többen írták be a keresőbe a street style szót is, amit meg tudunk érteni, tényleg nem egyértelmű, hogy mit is értünk pontosan utcai divat alatt.

A kíváncsi internetezők nagy érdeklődést mutattak a mesebeli hősnő hatást keltő pelerinek iránt is, amit elsősorban a Dolce & Gabbana és a Saint Laurent kollekcióinak tudtunk be. A divatossá varázsolt sportcuccok annyira bejöttek a vásárlóknak, hogy még a 2015-ös szezonban is menő lesz ilyen szerelésekben utcára lépni. Nem véletlenül kerestek rá olyan sokan a hálós necc anyagra sem, ami a New York-i divathét egyik kedvenc anyaga volt szeptemberben. Ilyen hálós ruhákat küldött kifutóra többek között 3.1 Phillip Lim, Alexander Wang, a DKNY és a Milly is a szeptemberi divathéten.

Annak ellenére, hogy a kockás cuccokat már 2009 óta divatban tartják a divatházak, idén is sokan érdeklődtek a skótkockás anyag iránt, ami egyre vadabb és merészebb formákban jelent meg a kifutókon a szezonban. A kockás anyagnál kevésbé sokoldalúbb a designer tornacipő, de mégis úgy tűnt, hogy ez a fazon volt a 2014-es év favoritja New Yorkban, Londonban, Milánóban és Párizsban egyaránt.

A retro és a vintage hullámnak, illetve a Prada kollekcióinak tudható be, hogy többeket érdekelt az ötvenes évek végének és a hatvanas évek elejének modern stílusa, a mára klasszikussá vált színblokkolt fekete-fehér, narancssárga, vaníliasárga, rózsazsín és pasztell darabok, valamint a geometrikus mintás, angol zászlós, pöttyös és csíkos ruhák. A motoros dzsekit idén jól láthatóan felváltották a Derek Lam, Jason Wu, Michael Kors, Altuzarra és a Gucci kifutóján is felbukkant szarvasbőr csizmák és kabátok, valamint a színes gyöngyökkel, flitterekkel felcicomázott farmernadrágok.

Az internetezőket idén érdekelték az irizált, hologramos ruhák és kiegészítők, ilyen színjátszós darabokat mutatott be a szezonban többek között a Lanvin, a Marc by Marc Jacobs és a 3.1 Phillip Lim is. Nagy volt az érdeklődés a bársony anyagok és ruhák iránt is, ami feltételezhetően az újra fénykorát élő kilencvenes évek trendjének tudható be: a kellemetlen tapintású anyag menő volt a díjátadókon is, több A-listás híresség is ilyen cuccban pózolt a vörös szőnyegen az elmúlt időszakban.

Divattrendek a Google keresései alapján

1. Normcore

2. Egészséges gótok

3. Játszósnadrágok

4. Futurisztikus divat

5. Haspólók

6. Tervezői kollaborációk

7. Térdcsizma

8. Terebélyes szoknya

9. Nadrágszoknya

10. Papucscipő

11. Utcai divat

12. Pelerin

13. Háló anyag

14. Kockás anyag

15. Designer edzőcipők

16. Ötvenes-hatvanas évek divatja

17. Szarvasbőr

18. Hologrammos cuccok

19. Hímzett farmer

20. Bársony

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek