Calvin Klein modell: Nem én vagyok a legdagibb lány a piacon

Egészséges alkatú modellel hirdet a Calvin Klein
Egészséges alkatú modellel hirdet a Calvin Kleincalvin klein

Míg Kaliforniában a csontsovány kamaszlányok diktálják a trendeket, addig New Yorkban már egyre elfogadottabb egészséges testalkatú lányokat szerződtetni a szezonális reklámkampányokhoz. Így tett a napokban Calvin Klein is, aki nem sejthette, hogy fehérnemű reklámjával mekkora port kavar majd a botrányokra éhes internezők körében – számol be a hellogiggles.com a „ Perfect Fit” néven futó kampányról, melyben az olyan szokásos 34-36-os mérettel megáldott modellek mellett, mint Jourdan Dunn, Ji Hye Park és Lara Stone, feltűnik a 38-40-es mérettel rendelkező Myla Dalbesio is, aki miatt többekben is felmerült a kérdés, hogy mi is valójában a „plus-size” jelentése.

Az 1942-ben született designernek a minap feltette a sokakat foglalkoztató kérdést az elle.com riportere is, melyre azt a választ kapta, hogy a divatház a legújabb fehérnemű kollekciójával elsősorban a különféle testalkatú nők felé kívánt nyitni. „Dalbesio a legteltebb lány, akivel valaha dolgoztam” – erősítette meg a tényt a tervező, bár hozzátette, hogy a Calvin Klein sohasem hivatkozott a modell plus-size méretére. Egyes lapok szerint azonban mégis jó lenne helyre tenni a kialakult zűrzavart és meghatározni, hogy mit is jelent a plus-size valójában és hogy hogyan is jutottunk el ennek a számnak a meghatározásához.

A világ, de még a divatvilág szemében is Dalbesio inkább a köztes szerepet tölti be a modellek között, valahol a vékony és a 42-44-es mérettel rendelkező teltkarcsú modellek között foglal helyet. „Én valahol a kettő méret között vagyok. Tehát nem vagyok elég sovány, mint a 0-2-es méretű (32-34-es európai méret) ruhákat reklámozó lányok és nem vagyok elég telt sem ahhoz, hogy figyelembe vegyenek, mint plus-size modellt. Ez elég zavaró, mert én vagyok a legtestesebb lány a vékonyak között. Persze nem én vagyok a legdagibb lány a piacon, de a Calvin Klein lányok közül határozottan én vagyok a legteltebb, akivel valaha is dolgozott, így ez valóban kicsit ijesztő. Rengeteg emailt kapok 15 éves amerikai kamaszlányoktól, akik köszönetet mondanak nekem és azt írják, hogy még soha nem képviselte őket így senki korábban” – nyilatkozta a Today Showban a magát inkább performanszművésznek nevező wisconsini modell.

Ha visszatekintünk a fél évszázaddal ezelőtti szépségideálokra, amikor Marilyn Monroe-t és az ő alakját tartották ideálisnak, akkor valóban nagy változások mentek végbe a szakmában, mivel a díva alkata ma már egyáltalán nem tekinthető szokványosnak, bár manapság egyre több női szervezet támogatja az olyan teltebb idomokkal rendelkező szexi nők jelenlétét a divat és filmiparban, mint Kate Upton vagy éppen Dalbesio. A balhéból természetesen a fröcsögésben erős Twitterezők sem maradtak ki, volt aki, #madworld (#bolondvilág) hashtaggel látta el tweetjét, melyben hangot ad annak, hogyha ez a kedves lány „molett modellnek” tekinthető, akkor elsírja magát a kukoricapelyhe felett.

„Ez az, ami miatt a lányok annyira bizonytalanok, mert a magazinok erre már azt mondják, hogy ez molett. Pedig a valóságban ez a modell nem is molett” – adott hangot hashtag nélküli véleményének egy African Jade/9 nevű Twitter felhasználó. Persze a valóságban a 40-es méret valóban nem tekinthető plus-size méretnek, még a mai irreális szabványok világában sem. Ez a méret inkább a legtöbb átlagos nőt képviseli a divatvilágban és inkább örülnünk kellene annak, hogy végre ilyen mérettel is be lehet kerülni egy fehérnemű kampányba. Hiszen gondoljunk csak bele, 1992-ben még Kate Moss volt a Calvin Klein egyik legfelkapottabb arca, a modell, akinek valójában köszönhetjük ezt az egész csontkollekció trendet.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az utóbbi években egyre több divatház vállalta be, hogy teltkarcsú nőkkel népszerűsíti termékeit, így az, hogy Calvin Klein is beállt a sorba, egyfajta haladásnak is betudható. Bár ez már közhely, de a nők különböző formákkal és mérettel rendelkeznek és sajnos a divatvilágot időnként emlékeztetni kell erre a tényre. „Leszerződtettek erre a kampányra, mint mindenki mást, nem látok különbséget. Ez nem egy különálló kampány plus-size mérettel rendelkező lányoknak” – mondta a 16 éves kora óta modellkedő Dalbesio, aki azért reméli, hogy a méret egyre kevésbé lesz fontos a divatiparban.

Zörögtek a csontjai Kate Mossnak az 1992-es Calvin Klein plakáton
Zörögtek a csontjai Kate Mossnak az 1992-es Calvin Klein plakátoncalvin klein

„Sokáig próbáltam magamtól lefogyni. Evés után meghánytattam magam és ez borzasztó. Ez annyira fájdalmas, nem szeretném, hogy bárki is ilyet csináljon” – mondta a modell, aki 2012-ben a fashionista.com riporterének mesélt életének eddigi legsötétesebb időszakáról, mikor azon kapta magát, hogy kábítószerfüggőséggel és táplálkozási zavarokkal küzd. Dalbesio azt is elárulta, hogy volt, amikor hetekig nem evett semmit, csak kalóriamentes fekete olajbogyót és savanyúságokat és órákat töltött az edzőteremben azért, hogy olyan karcsú lehessen, mint a tipikus modellek. Aztán két évre feladta a modellkedést, hogy a tanulmányaira összpontosítson. Ebben az időszakban robbant be a köztudatba Crystal Renn, aki előkészítette a terepet a többi plus-size mérettel rendelkező lánynak a szakmában.

„Azt mondták nekem, hogy plus-size modellként még érhetek el sikereket. Ezt a szót még soha nem hallottam korábban. Úgyhogy bementem a Ford ügynökséghez, ahol Gary Dakin azt mondta, hogy én leszek a következő Crystal Renn és leszerződtetett” – mondta Dalbesio, aki igazán különlegesnek találta a Calvin Kleinnel való közös munkát. A mindennapi viseletre ideális egyszerű fekete melltartó, amiben a 27 éves modell a képeken látható, már 32 fontért (12.240 forint) kapható a márkaboltokban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra