Lezser, nőies tavaszt jósolnak a magyar tervezők

November első hétvégéjén ismét megrendezték a Marie Claire Fashion Days három napos divathétvégéjét, melynek első, szakmai napján rögtön hét tervező is bemutatta tetszés szerinti őszi-téli, vagy éppen tavaszi-nyári kollekcióját. Ezek közül persze volt olyan, amit már láttunk és olyan is, ami valóban itt debütált, galériánkban ön is megnézheti, mivel készülnek erre és a következő szezonra a magyar tervezők!

ANDA

Anda Emília tavaszi-nyári kollekciójáról nemigen tudunk újat írni, hiszen ugyanazt láthattuk, amit október elején már bemutatott a Central European Fashion Days-en, kivéve, hogy most Epres Panni celeb-modell indította a show-t. Változást csak a sminkben és zenében vettünk észre, utóbbi azért is jelentős, mivel Alva Noto hangkutató minimalista zenéje inspirálta a tervezőt a ruhák koncepciójának megalkotásában. A márkára jellemző abszolút visszafogott színhasználat - csak fehér, fekete és szürke vonult végig a kifutón - nekem személy szerint nagyon bejön, bár tény, hogy az első sorban ülő celebek szembetűnően többet nyomkodták a telefonjukat, mint a későbbi Elysian bemutatón. Ez persze nem von le a művészi kollekció értékéből, az ANDA eddig is azoknak szólt, akik szeretnek és mernek is kísérletezni.

Dori Tomcsanyi

Tomcsányi Resort kollekcióját mutatta be a rendezvény szakmai napján, amit Balla Eszter színésznő nyitott. Az aktuális kollekció középpontjában a menta és a retro szín- és fazonpárosítások állnak, miközben a márkára jellemző selyem alapú, digitális nyomatok sem maradtak ki. Koncepcióként a közép-európai szocialista dizájnmementók felelevenítését és modern újraértelmezését választotta a tervező, amit az újrahasznosítás, a fenntarthatóság, a tudatosság jegyében elevenített meg a kifutón. A szocialista dizájn jegyei nem csak színekben - szürke, korall és barack -, de sziluettben is visszaköszönnek, elég csak a hetvenes évekre jellemző oversized bomber dzsekivel és midiszoknyával példálózni, melyek ma újra reneszánszukat élik. Anyaghasználatban leginkább a szürke selyem és neoprén a jellemző, de a csíkozott pamutruhákon szintén retró színpárosítások (korall-barack, menta-szürke) jelennek meg. A ruhákat klasszikus műanyag Adidas papuccsal párosította a tervező, kedvencünk a kantáros nadrág.

Elysian

A Wolf Kati nyitotta Elysian kollekciója egész világában eltért az itt felsorolt bármelyik bemutatótól, amit már a zeneválasztás, Lana del Rey 'Once Upon A Time' -ja is jelzett a közönségnek. Ettől függetlenül a márka 2015-ös tavasz-nyári kollekciója legalább annyira színvonalas és precízen átgondolt volt, mint bármelyik tervezőé a listában: Bódis Boglárka aktuális kollekcióját a nagyvárosi modern élethez párosuló természetközelség iránti vágy ihlette. A pasztell színek és az elegáns anyaghasználat kombinációja azokra a terekre reflektál, melyekbe vissza lehet csempészni a vidéki kertek hangulatát. A visszafogottságba azért belefért egy-két combközépig sliccelt ruha is, külön kedvencünk a narancs nadrágkosztüm és az oldalt és a hátán sliccelt, szintén élénknarancs maxiruha. Színekben inkább az őszies barna, zöld, fehér és narancs kombinációja jellemző.

Konsanszky

Konsánszky Dórát legújabb kollekciójában Konok Tamás festőművész és a kortárs művészet inspirálta, színhasználatát illetően erősen dominál a fekete, a bézs, a fehér és a ragyogó színek, mint a menta, neonsárgát, púder és a pisztácia. A tervező megmaradt a rá jellemzően művészi, ugyanakkor kissé sportos, abszolút hordható fazonoknál, amit anyaghasználatban most olyan különlegességekkel is kiegészített, mint a csíkos selyem, a különféle hálós anyagok és a szabadkézi rajzos nyomott minták. A Rezes Judit színésznő által megnyitott bemutató egyik különlegessége az apácák fityulájára hajazó fekete-fehér fejkendő volt, ami nekem nagyon tetszett, de a bőr hatású felsők, hálós szoknyák, hófehér oversized ingek és ruhák, valamint a felsőként használt selyem mellények is jól demonstrálták, hogy a lezser darabokból is bőven összehozható egy trendi, elegáns szett.

NUDE by NUBU

A prémium kategóriás Nubu helyett az alacsonyabb árkategóriás almárka, a NUDE by NUBU mutatta be 2014-15-ös őszi-téli kollekcióját, melyhez az általunk is meginterjúvolt Farkas Franciskát és Jaskó Bálint színészt választották reklámarcnak. A NUDE by NUBU elég jól ráérzett a manapság nagyon trendi effortless cool, vagyis 'erőlködésmentesen kúl' irányra, így nem is csoda, hogy oversized feliratos pólókat, fekete steppelt, paplan anyagból készült midiszoknyát és felsőt, metál ezüst táskát és alul húzott fekete szoknyákat vonultatták végig a kifutón. A márka egyébként azzal is kitűnt a többi tervező közül, hogy ők voltak az egyetlenek, akik a pasikra is gondoltak néhány szett erejéig: elegáns, anyaghasználatában ugyanakkor mégis extravagáns ballonkabátban és kámzsában képzelik el a férfiakat az ősszel. A minimalista koncepcióiról ismert NUBU most sem bővítette ki színpalettáit, de erre nem is volt szükség: a fekete, fehér, szürke, homok és kávébarna árnyalatok jól kiegészítik a szabásilag egyedi kreációkat.

Nora Sarman

A menyasszonyi ruháiról és kézzel készített, különleges csipkehasználatáról ismert Sármán Nóra bemutatóját Görög Zita nyitotta, aki egy fekete, a mellrésznél erősen díszített estélyiben vonult végig a kifutón. Bár Sármán leginkább személyre szabottan tervez, mióta létrehozta a Nora Sarman Bridal-t csak még inkább kiélheti magát a hétköznapokra szánt ready-to-wear kollekciók terén - legutóbbiról nemrég mi is beszámoltunk egy interjú keretében. A Fashion Days-en bemutatott kollekciója legalább annyira nőies és fantáziadús volt, mint ahogy azt a tervezőtől már megszokhattuk, a középpontban a mitológiákból is ismert sellő állt, melyet a nőiség ősi szimbólumaival, a kagylóval és a gyönggyel hangsúlyozott a tervező. A sziluettek nagyon kifinomultak és testkövetőek, melyeket néhol átlátszó, fátyolszerű anyaggal valósított meg és kombinált a tervező az idei szezon legnagyobb favoritjaival, mint a crop top és a ceruzaszoknya. A tavasz-nyári kollekció anyaghasználatában megmaradt a klasszikus selyem-tüll-csipke hármasnál.

The FOUR

A tervezőtrió bemutatóját Péterfy Bori énekesnő nyitotta, aki fekete haspólóban, nadrágban, és barackszínű bomber dzsekiben lépett a kifutóra. A 2015-ös tavaszi-nyári kollekció fő üzenete és inspirációs forrásai az alkalmazkodás, valamint a társadalmunkon végigsöprő változások nyomán kialakult új szokások vizsgálata, amit a a brand fényes pasztellekre, a fehér és a fekete kontrasztjára épített, de áttetsző, innovatív anyagokkal is kombinálták a minimalista kollekciót. A márka megmaradt a rá jellemző minimalista, sportos sziluetteknél: feliratos pulcsikkal, aszimmetrikus szabásvonalakkal és a szettekhez színben mindig harmonizáló sapkákkal mutatták be, ők hogyan képzelik a városi nő rohangálós hétköznapjait. Nagy favoritunk a fényes fekete ruhához párosított, szintén paplannak tűnő anyagból készült szürke mellény, a menta színű pulcsi és a vállánál sliccelt lezser, szürke ruha. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek