17 fontos trend jövő nyárra

Pár nappal a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathét után egy igazi divatmániás fejben már elkezdi összeállítani „must-have” bevásárló listáját a következő szezonra. Az egyre gyorsabban változó trendekkel nem könnyű lépést tartani, ebben volt segítségünkre a swide.com csapata, akik egy könnyen átlátható gyűjtést készítettek arról, hogy mely stílusirányzatokat érdemes majd követni 2015 nyarán. Nézze meg a hajtás után, hogy mire hegyezte ki kollekcióit a New York-i luxus szektor, mennyire voltak kísérletező kedvükben a londoniak, milyen prêt-à-porter szerelésekben gondolkodtak Milánóban, és hogyan elevenítették fel és modernizálták klasszikusaikat a párizsi divatházak!

1. Fehér árnyalatok a városi divatban

Míg a fehér színt eddig strandruhákkal és alkalmi viseletekkel párosították a designerek, addig idén számos tervező gondolta úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, ha hófehér nyári ruhában vagy nadrágkosztümben indulunk el dolgozni a városi kánikulában. A kényes, de elegánciát kölcsönző színben látott fantáziát többek között az Hermés, a Daks, Giorgio Armani, valamint a Kenzo tervezőcsapata is.

2. Divatban marad a piros

A piros a szenvedély színe, a romantikus, de hatásvadász színt és annak árnyalatait nem véletlenül építik be a divatházak évről-évre a kollekcióikba. Jövő nyáron menő lesz a tűzpiros, a bíbor valamint az mélyvörös is, legalábbis a Dolce & Gabbana, a Gucci, a Louis Vuitton és Carolina Herrera szerint egészen biztosan.

3. Fiatalos pasztell

A pasztellszínek használata mindig az egyik legerősebb trend a nyári szezonban. 2015 nyarára javarészt a tavaszi égboltból, valamint a nap sárga árnyalataiból merítettek inspirációt a divatházak. Kedvenc darabjainkat idén a Missoni, az Alexander McQueen, a Burberry Prorsum valamint a Costume National készítette el.

4. Légy semleges!

A semleges színpaletta tökéletes alkalom a tervezőknek arra, hogy fitogtathassák szabászati képességeiket, megvillantsanak egy-két egyedi sziluettet vagy részletet. A semleges árnyalatok népszerűsége nem hagyott alább ebben a szezonban sem, sőt talán még kiemeltebb figyelmet fordítottak a tervezők a részletekre, mint a tavalyi divathéten. Így gondolta ezt legalábbis a Marni, a Haider Ackermann és az Altuzarra kreatívvezetője is.

5. Virágba borul a város

Ahogy a hetvenes évek divatja, úgy a „Flower Power” is a 2015-ös tavaszi-nyári szezon egyik fő trendjei között lesz majd. A virágminták szinte egyik kifutóról sem hiányoztak, így szinte borítékolható, hogy az utcai divatba is beépül majd a jelenség. A természetet tartotta az egyik legtökéletesebb múzsájának a idén Michael Kors, a Chanel és a Fendi. A virágminták nem csak egész alakos vagy részletezett formában, hanem grafikai és absztrakt alakzatokban is megjelennek majd a ruhákon 2015-ben.

6. Újraértelmezett csíkok

Előre rettegtünk attól, hogy lesz majd egy-két olyan divatház, mely kötelességének érzi, hogy tengerészcsíkos, kék-fehér-piros szereléseket küldjön kifutóra. Szerencsére nem így történt, a tervezők valószínűleg a resort kollekciókra tartogatják a kikötői stílust és nyárra kifejezetten merész színekkel, nyomatokkal és grafikai motívumokkal párosították a klasszikus csíkokat. Kedvenceinket a témában Jean Paul Gaultier, a Chanel, az Hermès, valamint Giambattista Valli készítette el.

7. Visszatérnek a hetvenes évek

Bár az ezt megelőző pár szezonban voltak már utalások arra, hogy jó lenne, ha újra hippinek öltöznénk, ezt eddig szerencsére egyik divatszerkesztő sem vette komolyan és nem karolta fel a trendet. 2015 nyarán viszont úgy tűnik, szinte megkerülhetetlen lesz egy-két elegánsabb hippiszerelést beszereznünk, amit többek között a Chanel, a Saint Laurent, a Chloé, valamint a Louis Vuitton tervezőinek köszönhetünk.

8. Hosszú tunika

A hetvenes évek melléktermékeként a földig érő tunika is visszatér majd az utcai divatba. A legtöbb alakon előnytelenül mutató forma jövőre a legkülönfélébb stílusban, érdekes anyagokkal és színekben lesz kapható. Efféle elegáns tunikát küldött kifutóra a Balenciaga, a Lanvin és Fausto Puglisi is.

9. Kabátokban is tölthetjük a nyarat

A sokoldalúságra építő divatházak egyhangúlag úgy gondolták, hogy semmi furcsa nincs abban, ha nemcsak átmeneti viharkabátokat, hanem melegebb darabokat is beépítenek tavaszi-nyári kollekcióikba. Bár ehhez állítólag nagyban hozzájárult az is, hogy Európát idén nagy ívben elkerülte a meleg időjárás. Így 2015 nyarán menő lesz drámai hatást keltő, hosszú, szafari stílusú, valamint bőr és velúr kabátokban is utcára lépni. Kedvenc darabjainkat a Dior, a Bottega Veneta és Salvatore Ferragamo készítette el a szezonban.

10. Így öltözik egy modern üzletasszony

A 2015-ös tavaszi-nyári szezon egyik legmeghatározóbb trendjei közé tartozik a nadrágkosztüm, amiben fantáziát látott a következő nyárra Marc Jacobs, az utolsó ready-to-wear kollekcióját bemutató Jean Paul Gaultier, a Chanel és Tom Ford is. A klasszikus fazon különféle formákban tér vissza, ennél a stílusnál az egyik legfontosabb, hogy kiváló szabású legyen és minőségi anyagból készüljön a zakó és a pantalló is.

11. Visszatér a farmer

Egyre több divatház fektet hangsúlyt a hordhatóságra, így végülis semmi meglepő nem volt abban, hogy ennyi designer küldött kifutóra farmernadrágot szeptemberben. A klasszikus és kényelmes viselet új formában tér vissza, menő lesz a kristályokkal, flitterekkel és patchwork mintával feldobott fazon is 2015-ben. A tartós anyag feltűnt többek között a Moschino, a Gucci, a Chloé, a Dolce&Gabbana, illetve Stella McCartney bemutatóján is.

12. Rojtos cuccok

Várhatóan a fesztiválszezon egyik nagy slágere lesz a rojtokkal díszített ruha, amiért az eladási statisztikák szerint már tavaly is sorba álltak a fast-fashion boltokban. 2015-ben nagy szerepet játszik majd a bohém fazon, szinte kötelező darabnak fog számítani a ruhásszekrényben. A Givenchynek, Giambattista Vallinak és Emilio Puccinak köszönhetően hippi- és cowboy-stílusban fog majd hódítani a rojtos ruha a következő szezonban.

13. Csajos fodrok

Meghatározták a kifutók hangulatát és ebből kiindulva a trendeket is a fodros ruhák, melyek nagy része leginkább a spanyol flamenco táncosok viseletére emlékeztet. A már tavaly is népszerű trend idén elegánsabb hippi stílusban került rá a maxiszoknyákra és a fodrokkal szegélyezett alsókra. A Burberry Prorsum, a Dolce & Gabbana, valamint a Valentino fodrokkal felturbózott ruháit szívesen látnánk a gardróbunkban jövő nyáron.

14. Nem kopik ki a bőr

A rock&roll-ban és a sokoldalúságban hívő luxusdivatházak nem riadtak vissza attól, hogy merész formájú dzsekiket és egyrészes ruhákat készítsenek a kényes és meleg anyagból, ami 2015-ben nem csak feketében, de pirosban, rózsaszínben, barnában és sötétkékben is kapható lesz majd az üzletekben. A legmenőbb darabokat a Calvin Klein, a Moschino, a Philip Lim, valamint a Givenchy dobja majd piacra.

15. Örök klasszikus, a csipke

Meghatározza a következő szezon általános hangulatát a csipkeruha, ami elengedhetetlen darabja lesz a tavaszi-nyári ruhatárunknak. A legtöbb tervező nem értelmezte át az érzéki anyagot, ehelyett szexi, nőies és kicsit hercegnős ruhában gondolkodott. A csipkeruha az előző évekhez hasonlóan nemcsak feketében, de fehérben, pirosban, sárgában és bézs színekben is menő lesz majd. Nem ment el a klasszikus anyag mellett idén Christopher Kane, a Dolce&Gabbana és Oscar de la Renta sem.

16. Túlburjánzó ruhák a kifutón

A kreatív tervezők figyelmét nem kerülték el a technológiai vívmányok, ennek köszönhetően néhány igazán izgalmas és extravagáns ruhadarab került kifutóra az újdonságokra vágyó ügyfelek számára. A Fendinek, az Alexander McQueennek, a Balenciagának vagy Michael Korsnak köszönhetően jövőre különleges anyagú, komoly kiterjedésű szoknyákban és felsőrészekben járhatunk.

17. Mellvillantás

Már tavaly is nagy népszerűségnek örvendett a luxusdivatházak körében a hétköznapi életbe nehezen beépíthető mellbimbó villantás, amit idén sem hagytak ki a tervezők. Az egyesek szerint szexista trend megjelent Giorgio Armani, Christopher Kane, Jean Paul Gaultier, illetve a Dior kollekciójában is, de a sokat mutató darabok várhatóan feltűnnek majd a bevállalósabb celebnőkön is a díjátadó szezonban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek