Egy eBay- és Aliexpress-függő őszinte vallomása

Tizenhét évig remekül megvoltam mindenféle online aukciós oldal nélkül: eBay vagy Aliexpress, nem hogy nem tudtam, mik ezek, de nem is érdekelt. Aztán egy napon – hosszas tiltakozás után – egyik ismerősöm mesélte, mennyire olcsón vett magának a H&M-es ékszerekre kísértetiesen hasonlító bizsukat, nyert aukción az eredeti ár negyedéért mindenféle apróságot, azóta pedig én is függő lettem. Nem telik el úgy nap, hogy ne ellenőrizném az eBay-es és alis fiókomat, nézzem meg az akciókat vagy keressek rá az éppen aktuális trendekre. A szomorú igazság az, hogy ez mindennapi rutinná vált az életemben. Éppen ezért pontosan tisztában vagyok azzal, mi az a tíz lépcsőfok, ami elvezet odáig, mikor már ön is függővé válik. 

1. Nem érek rá online keresgélni, van nekem egy úgynevezett életem.

Túlságosan elfoglalt és rohanós az életem ahhoz, hogy órákig túrjam az eBay és Aliexpresszhez hasonló olcsó oldalakat. Ráadásul úgyse tudom felpróbálni, megnézni a kiszemelt cucc minőségét, látatlanban pedig nem dobok ki öt-tízezreket az ablakon, hogy aztán egy széttört japán billentyűzetet hozzon ki a postás. Hiába hallom egyre több és több és több ismerősömtől, hogy már csak szórakozásból is megéri ezeken az oldalakon költekezni, meg hogy itt minden olcsóbb, mint a fast fashion üzletekben, velem ez nem fog megtörténni. Velem ez NEM történhet meg.

2. Na jó, egy kis keresgélés nem árthat.

Igazából nem akarok venni semmit, csak körbenézek, hogy felmérjem a terepet. Végülis ki tudja, lehet, hogy találok elfogadható áron pár bizsut, amiért több ezret gombolnának le rólam a H&M-ben. Meg amúgy is, mindenki itt vásárol, csak van már valami használható.

3. ÚRISTEN! ITT TÉNYLEG MINDEN NAGYON OLCSÓ!

Erről miért nem szólt eddig senki?! Ezt azonnal tovább kell adnom. MIÉRT NEM BESZÉL ERRŐL SENKI?! Ráadásul majdnem ugyanezek a cuccok vannak a Zarában is. És ingyenes a kiszállítás! Túlságosan előre ítélkeztem, nekem innen vásárolnom KELL!

4. Ez most vagy a világ legjobb üzlete, vagy baromi nagy hülyeség.

Nagyon szépek ezek a képek, meg minden, de ez tényleg az a termék, amit majd kiküldenek? Mintha ugyanezt a képet láttam volna a Zara weboldalán. Mi van, ha valami kínai monogramos órát küldnek az Armani helyett? Pedig itt is átszámítva hatvanezerbe kerül. És ha silány a minősége? Hogyan küldjem vissza? Egy rakás pénzem elmegy, mire megkapom a jót. Ja, várjunk, még nem is rendeltem.

5. Egy tízes skálán mennyi az esélye annak, hogy átvernek?

Ugyanez történt az Orange is the New Black-ben is, és ha ott megtörténhet, akkor velem MIÉRT NE ismétlődhetne meg?! Az interneten bármi előfordulhat, az is lehet, hogy a bizsuk helyett egy téglát ad fel az eladó. MIT CSINÁLJAK?!

6. Ha csak bámulom az aukciós felületet, az eBay tudni fogja, mennyire szeretnék nyerni. 

Nem értem ezt az egész formalitást emögött az aukciós cucc mögött. Ez a nyaklánc az ENYÉM kell, hogy legyen, hetek óta nézem, de mindenhol túl drága. A három dolláros licitemre viszont már két órája nem licitáltak rá, ami azt jelenti, hogy más még nem fedezte fel rajtam kívül. Igen, most már szinte biztos, hogy az enyém lesz, nagy esélyem van. Azért frissítek még egyet. Már vagy századjára. 

7. Még jó, hogy képes vagyok megszabni magamnak egy maximum határt.

Cseppet sem vagyok olyan, mint a többi idióta, nyomogatom az őrületbe a Bid-gombot és költök el kétszer annyit, mint amit terveztem. Nálam van egy határ, és azt nem tervezem átlépni. Nekem STRATÉGIÁM van.

8. Még jó, hogy képes vagyok ezt a határt mindig csak egy picit átlépni.

Nem vagyok olyan, mint a többi idióta és rohanok egyből anyucihoz, ha a licitálás nem úgy alakul, ahogy terveztem: eredetileg harminc dollárnál húztam meg a határt, de ha ez a nő Missuriból azt hiszi, hogy negyvennel kiiktat a játékból, nagyon téved. Lássuk, mit szól ÖTVENHEZ!

9. NYERNEM KELL! AZ ÉLETEM FÜGG ETTŐL AZ AUKCIÓTÓL!!

Na jó, kifizetek érte ötven dollárt. Oké, legyen hatvan. Hetven. NYOLCVAN! Inkább elmegyek vért adni pénzért, mint hogy ne legyen az enyém. Kell ez a leértékelt Rebecca Minkoff táska. Ha kell, veszek fel hitelt a házra. Ami még igazából nem az enyém. De majd visszafizetem. Később. Ez a táska most sokkal fontosabb.

10. Ajaj, azt hiszem baj van.

Valahogy abba kell ezt hagynom, ez már nem állapot, hogy állandóan a gép előtt ülök. Ki kéne mozdulnom kicsit. Egyszer még volt életem! Egy gyönyörű, izgalmas, értékes életem. Aukciók nélkül. Hitelkártya nélkül. Ahol nem kellett idegenekkel küzdenem olyan cipőkért, amire igazából nincs is szükségem. 

Megéri ez az egész?

Őszintén szólva még így is sokkal kevesebb pénzt költök, mintha havonta járnék az Indtitex üzletekbe, és bár ez is egyfajta függőség, legalább nem az egészségemet rongálom vele. Az egész online-vásárlásnak megvan a maga varázsa: heteket várni egy termékre, majd teljesen bezsongni, mikor végre meghozza a postás, széttépni a műanyag borítékot és izgatottan kihajtogatni, kinyitni a megrendelt árut, nincs is ennél jobb érzés. Ráadásul nem egyszer előfordult, hogy más oldalakon látott, 90-100 dolláros ruhadarabokat jelentősen olcsóbban, 10-20 dollár között megtaláltam az eBayen vagy Alin, és nem dizájner koppintásokra értem. 

Jó dolog online vásárolni, mert egyedi cuccokkal töltheti fel a ruhatárát anélkül, hogy egy kisebb vagyont áldozna, viszont könnyen függővé válhat, aminek elsőszámú jele, ha minden kis szabadidejét is a kedvenc eladójának átböngészésével tölti. Ha ön már rájött, mi a legbiztosabb módja a leszokásnak, kérjük küldje el nekünk a divany@index.inda.hu e-mail címre!

Oszd meg másokkal is!
Mustra