Íme 11 új trend a milánói divathétről

A napokban Milánóban is bemutatták a 2015-ös tavaszi-nyári kollekciókat, így már lassan körvonalazódik, hogy mégis milyen szerelésekben töltjük majd a következő meleg szezont. Hazai modellek természetesen az olasz kifutókról sem hiányozhattak, végiglejtett a luxusmárkák bemutatóin többek között Rajzák Kinga, Jablonczy Mónika, Pillmann Lívia, Esti Laura, Sáfrán Bogi és Farkas Zita is. Összefoglalónkban ezúttal nem a kedvenc divatházaink kollekcióit mutatjuk be, ehelyett összeszedtük azokat a trendeket, amelyek várhatóan divatba jönnek majd 2015 nyarán! Íme!

1. Visszajön a hetvenes évek

A késő hatvanas évek és a korai hetvenes évek divatja már lóg a levegőben egy ideje. Idén meglepő módon a Gucci, Emilio Pucci, illetve a MaxMara is látott fantáziát a virágmintás anyagokban, A-vonalú szoknyákban, merész gallérokban és gombokban, de nem hiányoztak a kifutóról a telitalpú szandálok, a lenge maxiruhák, a velúr anyagból készült kosztümök és a farmernadrágok sem. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogy a kissé sablonos gyűjteményekből mely darabok kerülnek majd ki az utcai divatba a nyáron.

2. Övek és öv-szerű megoldások

Talán ez is a hetvenes évek divatjának egyik utóhatása, de szinte nem volt olyan kollekció Milánóban, ahol ne vonultattak volna fel övvel felszerelt ruhákat vagy kabátokat. De hasonló megoldásokat láthattunk már a londoni, valamint a New York-i divathéten is a szezonban. Ilyen egyszerű, de annál látványosabb trükkel dobta fel kollekcióját a Sportmax, az Emporio Armani, a Gucci, a N.21, a Bottega Veneta, valamint a Marni is, akik szerint nemcsak az a fazon lesz divatban, ami leginkább egy derékra kötött pulóverre emlékeztet, hanem menő lesz a vékony és láncszerű övek használata is 2015 első felében.

3. Kabátokban és dzsekikben töltjük a nyarat

A tavaszi-nyári kollekciókat felvonultató divathét köztudottan a rengeteg villantásról szól Milánóban. Legalábbis a theguardian.com szerkesztői szerint, akiknek szintén feltűnt, hogy a csupasz lábak, mélyen dekoltált ruhák és feltűnő fürdőruhák helyett a divatházak az átmeneti kabátokra helyezték a hangsúlyt a tervezés során. Bár az is elképzelhető, hogy a márkák úgy gondolták, hogy a nyári kollekciókat úgyis január végén kezdik el értékesíteni, amikor még bőven szezonja van a kabátoknak is. Mindenesetre számos extrém és klasszikus stílusú fazont és egyéb alternatívát láthattunk a témában, kedvenceinket a Prada, a Bottega Veneta, Salvatore Ferragamo, a Missoni, illetve a MaxMara mutatta be Milánóban.

4. Normcore frizura

Ahogy minden szezonnak megvan a maga slágere, úgy vannak olyan trendek is, ami előtt többen is kérdőjelként állnak a szakmában. Egyik ilyen jelenség a normcore, ami most elérte a sztárfodrászok asztalát is, melynek köszönhetően több kifutón is sima, lófarkas vagy kócos modellek sétáltak végig az olasz divatfővárosban. Amennyiben nem lesz kedvünk fodrászhoz járni jövő nyáron, akkor a legkönnyebben elkészíthető fazonokat a Prada, valamint a Sportmax modelljeitől leshetjük el.

5. Ismert és jól bevált szupermodellekkel dolgoztak a divatházak

Míg New Yorkban vagy Londonban nem akkora divat húzóneveket leszerződtetni egy-egy bemutatóra, addig Milánóban mindig kínosan ügyelnek arra, hogy legyen egy-két ismertebb arc is a kifutón. Így gondolkodott a szezonban többek között a Pucci tervezője, Peter Dundas, aki Naomi Campbellt, Isabeli Fontanát, Joan Smallst, Natasha Polyt, Malaika Firth-t, MariaCarla Bosconót és a friss húsnak számító Kendall Jennert is leszerződtette a showra. Hasonlóképpen nagy nevekkel dolgozott a Dolce&Gabbana, valamint a Versace is a szezonban.

6. Divatba jön a nadrágszoknya

Majdnem egy egész évünk van hozzászokni a gondolathoz, hogy nem ússzuk meg nadrágszoknya nélkül a tavaszt. A nyolcvanas évekből visszalehelt darab bár kényelmes és praktikus, de sajnos nem minden alkaton mutat előnyösen. Bár egy-két bevállalósabb divatház már tavaly is kacérkodott a gondolattal, mégis idén vált hivatalossá a magas, vékony lányokra tervezett fazon, amit többek között a Guccinak, Jil Sandernek és Giorgio Armaninak köszönhetünk. Mi valószínűleg ropogós fehér inggel fogjuk először kipróbálni a nadrágszoknyát.

7. Csicsás ruhák, kövekkel kirakott kiegészítők

Jól láthatóan erősen a minimalizmus és a normcore uralja a divattrendeket, azért idén sem fognak hiányozni a kollekciókból a feltűnőbb csillámporral meghintett és kövekkel kirakott nőies darabok sem. A Prada például brokáttal tette még látványosabbá ruháit, a Dolce&Gabbana élénk színű kristályokkal rakta ki farmernadrágjait, míg a Versace Swarovski kristályporral fújta le egyrészes miniruháit. Ezek a ruhák persze inkább alkalmi viseletek, valószínűleg nem is irodistáknak tervezték őket. Bár mi a kövekkel kivert farmerben simán elindulnánk dolgozni egy átlagos hétköznap reggelen is.

8. Kényelmes cipők és papucsok a nyárra

A lapos talpú szandálok és edzőcipők már jó pár szezon óta divatban vannak, a milánói divathéten még csak most erősítették meg a divatházak, hogy hivatalosan is trendi játszóscipőben utcára lépni. Az olasz tervezők szerint azonban attól, hogy egy cipőnek nincsen sarka, attól annak még nem kell csúnyának lennie. A legtöbb kifutón az Armanitól Fausto Puglisin át a Dolce & Gabbanáig, szinte minden designer valamilyen feltűnő ékszerrel vagy arany díszítéssel dobta fel lábbelijét.

9. Combvillantós ruhákban sem lesz hiány

Milánóban mindig is láttak fantáziát a lábmutogatásban a divatházak. Nem véletlen, hogy a vörös szőnyeges eseményeken combtövet villantó hírességek a legtöbb esetben Versace vagy Roberto Cavalli estélyikben mutatják meg bájaikat a kamerának. Jövő nyáron nem csak felsliccelt ruhákban kacérkodhatunk, ugyanis menő lesz az egyrészes miniruhára ráapplikált hálószerű, fátyolos csipke is, aminek köszönhetően sejtelmesen mutathatjuk meg combunkat.

10. Barbie babák és hercegnős cuccok

Jeremy Scott az előző, gyorséttermes kollekciója után, a második Moschino kollekciójánál is "márkahamisításban" gondolkodott. A tervezőt ezúttal a Barbie babák stílusa és lelkivilága ihlette meg. A kifutón látott darabokhoz hasonló szereléseket a Mattelnek köszönhetően elérhető áron már az őszi-téli szezonban is beszerezhetjük az üzletekben. Barbie rózsaszín ruhában látott fantáziát a Versace is a szezonban, de a Dolce & Gabbana is tervezett egy-két ironikusabb hangvételű királylányos darabot a szezonra.

11. A farmergatya az új motorosdzseki

Talán ez is a normcore trendeknek tudható be, de szinte mindegyik luxusdivatház készített farmernadrágot a 2015-ös tavaszi-nyári szezonra. Bár Marc Jacobs már tavaly jelezte, hogy menő lesz gyerekes matricákkal ellátott farmert viselni, Milánóban csak idén láttak fantáziát az örök klasszikus újragondolásában. A felvonultatott darabok közül egyértelműen a Dolce & Gabbana kövekkel kirakott nadrágját látnánk legszívesebben a ruhatárunkban. Nézze meg a galériában, hogy milyen szerelésekben töltjük a nyarat 2015-ben!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek