Papagáj vagy szürke veréb lenne idén ősszel?

Az üzletek kínálata most is azoknak kedvez, akik szívesen olvadnak bele a tömegbe, de már azok is találnak egy-két dolgot, akik imádnak feltűnőbbnél feltűnőbb cuccokat magukra ölteni. A hajtás után megtekinthetik, hogy mire számíthatnak itthon a normcore és a LOL-core irányzat követői; utóbbiak leginkább felsőkben dúskálhatnak, előbbiek bárhol felöltözhetnek szürke kalauznak.

Hogy micsoda? 

A normcore tulajdonképpen stílus nélküli stílus, és a kifejezést a K-Hole nevű ügynökség alkotta meg. Az egyesek számára túl átlagosnak, unalmasnak és hétköznapinak tűnő trend követőinek olyan példaképei vannak, mint például Steve Jobs a fekete garbójával, vagy az amerikai tévés személyiség és színész, Larry David.

A LOL-core a normcore szöges ellentéte. Ön is ezt a stílust követi, ha szereti mondjuk a képregényes ruhadarabokat, az ötéveseknek való cuccokat és a pszcihedelikus nyomatokat, és sírva fakad az örömtől, és legszívesebben mindent megvenne, amit az Aliexpressen lát vagy amit Jeremy Scott tervezett.

H&M

Egyszerű pólókban, pulóverekben, szövetnadrágokban és persze szoknyákban sosincs hiány a svéd márkánál, és a Basic kollekció darabjai nem is kerülnek olyan sokba, a legdrágábbak a 8990 forintos kardigánok. Ha ennél különlegesebb dologra költené a pénzét, akkor ugyanitt persze vehet flitteres cicanadrágot is, de ha tényleg közel áll a szívéhez a LOL-core irányzat, akkor a Divided almárkát keresse, nem fog csalódni – de arra készüljön fel, hogy üzletről üzletre változik a kínálat. A mi tapasztalataink szerint Budapesten például a WestEndben és az Europeumban érdemes próbálkozni. Ha pedig így sem talált semmi érdekeset a felnőtt részlegen, akkor mindenképpen nézzen szét a gyerekosztályon, itt biztos talál olyan színes és mintás ruhadarabokat, amik elűzik a hétköznapok szürkeségét. 

Pull & Bear

Míg a H&M üzleteiben az idősebb korosztály is tud magának vásárolni, addig a Pull & Bearnél inkább a fiatalabbakra gondoltak, ám az is megtalálhatja itt a számítását, aki be akar olvadni a tömegbe és az is, aki szívesen hord olyan pulóvert, amire az van írva, hogy "Random Hate". Itt nincs gyerekosztály, viszont a férficuccok között mindig találni izgalmas és vicces darabokat, és ha szerencséje van, pont van S-es ebből a sültkrumplis pólóból, bár, sokkal menőbb az a hasonló tematikájú női felső, amit bizonyára a Moschino mekis kollekciója ihletett. Igen, ez LOL-core a javából. 

Stradivarius

Ugyan előző körképünkön találtunk itt is feliratos pólókat, de ezt a márkát inkább azoknak ajánljuk, akik nem kedvelik annyira a vicces cuccokat, de azért szeretik az alapdarabok divatosabb változatait. Bizony, itt még fehér ingbe oltott bodyt is vehetnek maguknak a fast fashionért rajongó irodisták, de más fazonú, teljesen munkahelykompatibilis blúzokból is bűven van választék. Ha melóból kiszabadulva stílust válatana, akkor itt inkább a kiegészítők között érdemes körülnézni, a párducmintás sál kötelező darab, ha szimpatizál a LOL-core irányzattal, ahogyan a Fendire hajazó szőrös, tollas kulcstartók is

Bershka

Számításunk bejött, itt alig győztük a karunkra pakolni a durvábbnál durvább ruhadarabokat. Szívesen edzene óriási kosárlabdaként? Megteheti! És ez csak hétezer forintjába kerül. Egy ezressel kell többet fizetnie, ha ön számára a virágmintás, Miki egeres ruha a szezon tökéletes darabja. Persze akkor sem kell kétségbeesni, ha kerülné a feltűnést, és egy mustársárga chino nadrágra vagy egy szép rózsaszín kardigánra vágyna, mert itt azt is találtunk, sőt, olyan kardigánokat is, amiből minden normcore-os szekrényébe kell lennie legalább egynek. Jó, akrilból vannak és nem is olyan olcsók, de máshol sem sokkal jobb a helyzet. 

F&F

Üzlettípusa válogatja, hogy milyen a ruhakínálat a Tescóban. Mi most egy plázás hipermarketbe látogattunk el, ahol nyilván nincs annyi helye a divatcikkeknek, mint mondjuk egy Tesco Extrában. Sebaj, aki nem vágyik különleges darabokra, így is bevásárolhat magának az őszi szezonra, főleg, hogy ottjártunkkor az új kollekció egy része is akciós volt, a kötött árukra is volt kedvezmény, és még a leárazásból is maradt sok ing és blúz. A normcore letudva, de mi a helyzet a másik oldallal? Nekik már nincs olyan könnyű dolguk, mi is hosszas kerengéssel gyűjtöttük össze a márványkoptatott farmert, a szöszös pulóvert és a Bambit ábrázoló felsőt, szóval itt érdemes inkább elkanyarodni a gyerekosztály felé.

Peek & Cloppenburg

Elég benézni a bejáratnál, és máris tudni, hogy a német cég azoknak kedvez, akik szívesen öltöznek átlagosan, viszont nem sajnálják a pénzt ruhákra. Öt perc sem kellett és máris összeválogattunk egy tanárnénis szettet, pedig a második emeltre fel sem mentünk. Ugyan az itt kapható márkák többsége visszafogottabb kollekciókat gyárt, azért vannak kivételek, érdemes például megnézni az Only vagy a S.Oliver szekcióját. Nem tudjuk, hogy ezt a baglyos felsőt itthon is lehet-e kapni, de ha unja Bambit vagy Miki egeret, akkor lehet, hogy érdemes rákérdezni. 

És még sokan mások

Bár a legtöbb márkánál mindkét stílus követőinek találtunk több-kevesebb ruhadarabot, azért akadnak olyan üzletek, ahova csak a norm- vagy csak a LOL-core szimpatizánsai bővíthetik ruhatárukat. Ha az előbbi irányzat kedvesebb a szívének, akkor ott van például az Orsay, ahol azért lehet találni kincseket, lásd a képen szereplő ruhát. Mondjuk 12 ezer forint, de Audrey Hepburnek érezheti magát benne. Ha nem bízik a kínai internetes áruházakban, akkor irány a  Poster Urban Outfit, ami a vicces blúzok, ingek, pólók, telefontokok és baseball sapkák tökéletes lelőhelye.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek