Androgün a divat Bécsben

Két napot töltöttünk a Vienna Fashion Weeken, ezalatt az idő alatt annyi érdekes bemutatót láttunk, hogy mindről be sem tudunk számolni: a legérdekesebbeket igyekeztünk kiválogatni, hogy ön is láthassa, hogyan öltöztetnék az osztrák tervezők ősszel a bécsi nőket. A legegyszerűbb, hordható kreációktól kezdve az extrémig sokmindent mutattak, a folytatásban megnézheti, pontosan miket, aztán eldöntheti, önnek melyik tervező a kedvence!

A bécsi divathét több dologban is különbözik a hazai divateseményektől, de persze azért alapvetően hasonít hozzájuk: itt is 10-15 perces divatbemutatók követik egymást kisebb-nagyobb szünetekkel és rengeteg a VIP vendég. Annyiban azonban mindenképp más a Vienna Fashion Week, hogy sok bemutatón a sajtó az első sorban kap helyet, kevesebb a divatblogger és bárki vásárolhat jegyet a bemutatókra 10 euróért. Sokan élnek is a lehetőséggel, úgyhogy a MuseumsQuartier megtelik különlegesen, bátran és változatosan öltözött divatrajongókkal.

A bemutatók óránként követik egymást szerdától vasárnapig, tehát a Vienna Fashion Week tényleg közel egy hetes. A showk minősége változó, ahogy a sítlusuk is változatos, a modellek között sok a jellegzetes arc, a közönség pedig tapssal jelzi, ha egy-egy ruha nagyon tetszik nekik. A bemutatók végén előfordul, hogy a tervezőt állva tapsolják meg, nagyon jó hangulata van az egész eseménynek. A Bécsben töltött két nap alatt körülbelül 30 bemutatót néztünk végig, ezek közül most az idei őszi-téli női kollekciókat felvonultató tervezőket mutatjuk be röviden.

Karl Michael

A fiatal tervező női, férfi és uniszex ruhákat tervez: mostani kollekcióját a késő 80-as évek New York-i utcai divatja és a londoni glam-punk szcéna inspirálta, címe: The Rebel, azaz a lázadó. Az androgün sziluettek, egyszerű, de hordható női ruhák mellett a férfikollekciót is be fogjuk mutatni külön cikkben, hogy mindenképp átjöjjön Karl Michael üzenete: az uniszex a tolerancia nyelve.

Draskovits és JC Hoerl

A Gumpendorfer Straße-n található DWH-Store márkái egy bemutatón vonultak fel, a papiste férfiruháit külön cikkben tárgyaljuk. A kötött kardigánokat, pulóvereket kifutóra küldő Draskovits márkát 2004-ben indította Monika Draskovits, akinek legfrissebb kollekciójában nagy hangsúlyt kaptak a geometrikus vonalak, élénk színek és a kifinomult anyagok.

A 15 éves JCHoerl márka tervezője, Juergen Christian Hoerl idei kollekciójában a letisztult vonalakra, grafikus sziluettekre és az anyagok strukturálására koncentrált. Az alkalmi ruhákat haute couture igényességgel készítő tervező gyönyörűen kidolgozott estélyiket és csinos koktélruhákat küldött a kifutóra, nem csoda, hogy Conchita Wurst is a márka nagy rajongója. Egyik kedvenc bemutatónk volt, a ruhák kidolgozottsága, kialakítása, színe és szabása tényleg elképesztő.

Mariella Morgana

Mariella Morgana Irene Mayer márkájával, a Love Irene-nel közreműködve mutatta be extravagánsnak bélyegzett 2014-15-ös őszi-téli kollekcióját. Mi különösebben nem találtuk extravagánsnak a felvonultatott ruhákat, de egytől egyig mindent elfogadnánk, szép anyagokból szépen szabott, hordható darabok a hűvös őszi időre.

Szimon + Rosenthal

A Szimon & Rosenthal show volt a divathét egyik fénypontja, igazi bulit csináltak a kifutón: nagyon szerettük, hogy nem átlagos modellekkel mutatták be ruháikat. A tervező, Benny a Faux Fox magazin szerkesztője is egyben, így eléggé otthon van a művész-szcénában, és akárcsak Karl Michael, őt is az androgün stílus, a férfi és női határvonalak elmosása foglalkoztatja. Minden ruhában van valami személyes, de mind hordható a hétköznapokban is – már ha nincs ellenünkre egy kis feltűnés. A show végén felvonuló fekete esküvői ruhás bajszos menyasszony és a tüllfelsőt viselő vőlegény mindent vitt.

Manufaktur Herzblut

A Szimon & Rosenthalnál már csak a Manufaktur Herzblut csinált nagyobb showt pénteken: a bemutatót egy magassarkús férfimodell és egy gólyalábas nyitotta, ezek után már tulajdonképp garantált volt az álló ováció. A tollas váll-lapokkal díszített, gót hangulatú, fekete alkalmi ruhák mellett megannyi sötét hangulatú hétköznapi ruhát is tervezett Markus Spatizer, nézze meg ezeket is a galériában!

Faux Fox presents: Maiken K., Ferrari Zöchling, Milk

A neves divatlap szombaton fiatal tervezők munkáját prezentálta a bécsi divathéten, a Maiken K., a Ferrari Zöchling és a Milk ruháit. Maiken K. – aki idén megnyerte a Ringstrasse Galerien Designer Awards-ot – fekete, kék, narancs és fehér színekben látja az őszt, elegáns, rafinált szabású ruhái nagy sikert arattak, ami érhető: szerintünk egy-egy alkalmi ruhája akár a vörös szőnyegen is megállná helyét. Ferrari Zöchling stílusát leginkább a hazai Nubuéhoz tudnánk hasonlítani, laza esésű, nyomott mintás, szürke, fekete, sárga részletekkel megtoldott, urbánus fiataloknak való kollekciót küldött a kifutóra, melyekhez tökéletesen illettek a Hey-Mr kézzel készült bőrcipői. A Milk szinte csak fekete ruhákat vonultatott fel, melyek közé beszúrt egy-egy fehér szettet: nála különösen a szabásvonalak voltak érdekesek és különlegesek.

Lila

Lisi Lang, azaz Lila stílusát leginkább Nanushkáéhoz lehetne hasonlítani, ha már Zöchlinget a Nubuval vetettük össze. A szimpatikus tervezőnő steppelt farmerszoknyái, puha, kötött sálai, retro hangulatú brokátruhái imádni-valóak, akárcsak az, ahogy a különböző geometrikus mintákkal díszített ruhadarabokat szettekbe rendezte. A „Primarily on journeys” névre keresztelt kollekciót a tervezőnő kelet-Szlovákiában tett bicikli- és vonattúrája inspirálta, a szabásvonalak alapja a XIX. századi klasszikus női munkaruháinak újraértelmezése. Az őszi-téli kollekció mellett Lang egy kapszulakollekciót is bemutatott, melynek printjeit Daniel Hafner rajzolta.

R! by Dominique Raffa

Az R! mögött álló bécsi tervező, Dominique Raffa még bemutatója előtt levetített egy kisfilmet a rakoncátlan fonalakról, melyek letekeredve a hímzésből elkóborolnak: a videó nagyon jó beharangozója volt az „Untamed stiches” fantázianevű kollekciónak, melynek be nem fejezett hímzései így könnyen értelmezhetővé válnak. A régi kézimunkát idéző keresztszemes hímzés tényleg útjára indul a kollekcióval és modern utakat jár be, az etnikus hangulatú kollekció egyszerre modern, mégis hangulatosan régies. A ruhákhoz nagyon jól illettek a Meshugge orrklipszei és non-konformista ékszerei, akárcsak az inkább zörejek kakofóniájának nevezhető zene. Utóbbitól megkíméljük önöket, a galériában viszont megtalálja a ruhákat!

Amateur

Az Amateur fekete, graffiti stílusú mintákkal, állatokkal díszített városias pamutruháit a bécsi Birgit Rampula tervezi: a dizájner már 7 éve dolgozik, jellemzőek rá a laza szabások, hatalmas kapucnik és hangsúlyos nyomatok. Ruhái az év eleje óta a bécsi Block44-ben is kaphatók és némelyik van olyan különleges, hogy megéri érte kiutazni.

Elfenkleid

Az Elfenkleid őszi-téli, bézsben úszó ready-to-wear kollekciója mellett esküvői ruhákat is bemutatott. A tervezők – Sandra Thaler és Annette Prechtl – kalapokkal és hímzett csizmákkal kiegészített, kényelmes és nőies dzsörzé ruhákat és pasztellszín oversized felsőket vonultattak fel első körben, ezután következtek a csipkés, tüll, álomszép esküvői ruhák, melyek tökéletesek egy későőszi ceremóniára éppúgy, mint egy jövő nyári menyegzőre.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek