LOL-core: egy trend a szürke hétköznapok ellen

Már nagyjából összeállt a fejünkben a kép arról, hogy milyen kulcsfontosságú szereléseket kell beszereznünk az őszi-téli szezonra, melyek közt egy új kategória, az úgynevezett LOL-core is képviselteti magát. Bár nem fog kikopni a trendek közül a hazánkban könnyűszerrel lekoppintható normcore sem, a magazinok legújabb divatanyagait elnézve mégis úgy tűnik, hogy csicsás szerelésekben, mintás és harsány árnyalatú ruhadarabokban töltjük a hűvös szezont.

Megfigyelhető, hogy a legtöbb trend a szórakozás és a szórakoztatás felé hajlik 2014 második felében. A minimalista stílus mellett tehát menő lesz vadul és lazán összekombinálni a különféle anyagokat és mintákat, divatban lesz a műszőrme, a hatvanas éveket idéző geometriai minták, a rajzfilmes nyomatok, világos színek, a férfias szabású nadrágok, illetve az elegánsabb szoknyák rövid és hosszú fazonban is. 

A szürke hétköznapokba egyszerűen beépíthető normcore vonal egyébként megfelel a szokásos téli, fekete, szürke és sötétkék színekre építkező trendeknek, ezzel szemben a LOL-core egy jóval vidámabb és bohémabb vonalat képvisel, ami nem megszokott látvány a szeptembertől-áprilisig tartó időszakban. Kíváncsiak lennénk azért arra, hogy mit szól az új hullámhoz a New York Times csípős nyelvű divatkritikusa, Suzy Menkes, aki nemrég még azt fájlalta, hogy fekete varjúknak fogunk öltözni a divatházak előrejelzései szerint.

A theguardian.com szerkesztői összeszedtek néhány alapdarabot, amelyekre feltétlenül szükségünk lesz, ha ki szeretnénk próbálni a LOL-core vonalat. Íme néhány példa arra, hogy hogyan dobjuk fel a téli ruhatárunkat 2014-ben!

Képregényes szerelések

Ezt a trendet elsősorban Marc Jacobs megfizethetőbb vonalának, a Marc by Jacobs-nak köszönhetjük, mellyel 2014 februárjában debütált a divatház két új kreatív tervezője, Luella Bartley és Katie Hillier. A japán manga rajzokkal díszített pólók, egyrészes ruhák és BMX-banditás stílusú darabok előnye a szakemberek szerint, hogy viszonylag olcsón, házilag is készíthetünk magunknak hasonlót. Ilyen például a farmerre vasalható ötletes matrica, amiért valószínűleg tényleg felesleges lesz kiadni több tízezer forintot, mikor pár száz forintból is megoldhatjuk. Jacobshoz hasonlóan Manga-szerű felsőrészekben és kabátokban gondolkodott a szezonban Alexander McQuenn McQ néven futó vonala valamint Yohji Yamamoto. Hogy magyar példát is említsünk: a USE bag a Warner Bros. képregényhőseit nyomtatta menő vászontáskáira.

Öt éven alattiaknak való cuccok

Elsősorban Rita Orának, Miley Cyrusnak vagy Rihannának köszönhető, hogy divatba jöttek az eddig gyerekeken megszokott unikornisos, SpongyaBobos, Barbie babás és cuki állatos darabok, melyeket megfizethető áron már be lehet szerezni a Topshop, az Asos vagy az Aliexpress kínálatában is, ahol fura módon olyan háziállatok is divatba jöttek 2014-ben, mint a mopsz, a macska és a kakas.

Öltözzön vidám szörnyecskének

A színes kabátok egy ideje divatban vannak, így várhatóan a hazai fast-fashion boltok is berendeltek hasonlóan feltűnő darabokat a szezonban. A javarészt púderrózsaszín, levendula, Barbie-kék és sárga színű téli kabátokat és szőrmesálakat idén Giorgio Armani, a Kenzo, illetve a Burberry Prorsum is beillesztette őszi-téli kollekciójába.

Pszichedelikus nyomatok

Különféle, Maurice Sendak karakterekre emlékeztető babafejekkel, dülledt szemű figurákkal és elmosódott formákkal kombinálta kollekcióját a JW Anderson a Topshopnak, Caterina Gatta csillag formákba rajzolt arcokkal dobta fel selyemruháit, míg Mary Katrantzou Cloctopia néven futó vonalába illesztette be a látványos darabokat. Az efféle minták a szezonban nem csak felsőrészeken, hanem szoknyán és kezeslábasokon is megjelennek, általában szatén- vagy selyemanyaggal kombinálva.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek