Lehet-e túl idős a Converse-hez?

Egyes divatszakértők szerint ahogy öregszünk, úgy érdemes egyre inkább korunkhoz igazítani a gardróbunkat is: bár a szaggatott farmer, a hippi-karkötők és a neonszínű harisnya tiniként még poén volt, felnőttként már nem feltétlen kéne hozzájuk nyúlni. De mi a helyzet az olyan alapdarabokkal, mint a Converse? Vonatkozik-e bármilyen korhatárosítás a világ kedvenc vászon tornacipőjére? Cikkünkben alternatívákat kínálunk az egyik legfontosabb lábbelire, illetve azon is elmélkedünk, létezik-e egyáltalán az a kor, amikor már ciki felvenni?

Bár egy Converse-ért akár húszezer forintot is ki kell csengetni, nem ismerek olyat, aki szerint rossz befektetés lenne: a minimalista dizájnjáról és a mindent túlélő anyagáról híres cipőt gyakorlatilag bárhova, bármikor fel lehet venni: párosították már sokan vörösszőnyeges megjelenésekhez, esküvőre vagy fesztiválra, abban viszont (majdnem) minden Converse tulajdonos egyetért, hogy évekig jó szolgálatot tehet egy jó minőségű Chuck Taylor.

De mi az a korhatár, ami felett ciki felvenni? Van egyáltalán? Ha igen, miért? A Converse a legalapabb vászon tornacipő, amit találni a piacon, az Auchanon és a Tescón kívül kismillió cég is piacra dobta már a szimbolikus márkajelzés nélküli változatot, tizedannyiért. Van belőle magas és rövid szárú és egy elég bő színskála, így gyakorlatilag nincs olyan ember a földön, aki ne találna egy hozzá passzoló, praktikus modellt, ami egy saras nap, kiadós kemping- vagy fesztiválszezon után is visszanyeri eredeti formáját, ha megfelelően tisztítja. De vajon eljöhet-e az az idő, amikor valaki túl öregnek számít egy Converse-hez? A Telegraph cikke szerint igen, szerintünk viszont nem: egy Converse ugyanolyan jól áll a huszonévesen, mint a negyvenesen, maximum később már jobban oda kell figyelni a színválasztásra és a fazonra. Jobb alternatívát még mindig nem találtak ki a kényelmes, bevált vászoncipőre, ami amellett, hogy kényelmes, jól is néz ki. Azért mutatunk néhány tanácsot és alternatívát, hogy ne csak ezt hordja a hét összes napján, illetve segítünk abban is, mire figyeljen oda.

1. Válassza ki a megfelelő fazont!

A sárgásodó, kissé megtört gumi és a szakadozó vászon még akár vonzó is lehet a gyakran fesztiválozó tinédzserek számára (vagy akármit is csinálnak bennük), egy harmincas férfin viszont már nem feltétlen annyira csábító. A fazont illetően szerintünk igazából mindegy, hogy hosszú vagy rövid szárút választ-e (a magas azért férfiasabb), inkább a színre érdemes odafigyelni: egy fekete vagy sötétkék Chuck Taylor jó választás lehet, a rikító rózsaszín vagy a citromsárga viszont már annál kevésbé.

2. Kerülje a túldizájnolt modelleket!

A Converse alternatívájaként egy klasszikus Adidas Originals vagy Nike Air Zooms modellel nem tud mellélőni: az egyszerű, de kifinomult dizájn akár tizenévekig jó szolgálatot tehet, ezzel szemben egy-két erősen túlgondolt 'dizájner' darab, ami ráadásul kerülhet akár ötször annyiba is, valószínűleg nem fog alapdarabbá válni. Hagyja a kísérletezést és bízzon a megszokottban!

3. Hagyja az IT-cipőket!

Az utóbbi két évben kommersz divattá vált az edzőcipő-jelenség, így nem meglepő, hogy a nagyobb divatházak is rákaptak a jól profitáló befektetésre:itt-ott átvariálják, megdizájnolják és a sportmárkákra ötszörösen ráígérve árulják a gyakorlatilag koppintott cipőket, így tett a Chanel, a Lanvin és az egyik legelegánsabb, sportcipőktől rohadtul messze álló Valentino is. Arra tényleg nagyobb a valószínűség, hogy a nívós divatházak valóban igényesebb anyagokból készítik el a sportcipőket: az igényesen kidolgozott, szarvas és lakkbőrből készült darabokban élete végéig kerülgetheti a pocsolyákat és a sártócsákat, miközben egy edzőcipő pont nem erre való.

A Valentino így képzeli el a dizájner tornacipőt.
A Valentino így képzeli el a dizájner tornacipőt.Getty Images /www.gettyimages.com

4. Slip-on

A slip-onoktól semmi értelme óvakodni: sokkal kényelmesebbek, mint egy tornacipő – ahogy a neve is tükrözi, csak bele kell csusszanni – viszont ezeket is egyre több divattervező igyekszik átértelmezni, értsd: feleslegesen megdizájnolni és tízszer annyiért eladni. Nem meglepő, hogy a Bottega Veneta, a Lanvin és a Marc Jacobs is megtervezték már a sajátjukat, melyeket nagy valószínűséggel megtalál az Il Bacio di Stilében, ha viszont földhözragadt árakon szeretne vásárolni, nézzen körbe a Vans és a Speed szaküzletekben, vagy az ASOS webshopjában!

5. Ne kínozza magát tornacipővel a negyven fokban!

A nyár mindenképpen trükkös időszak a tornacipőket nézve: nem csoda, ha a negyven fokos hőség ellenére is vászonba szorított surranóktól klausztrofóbiás rohamot kap a lába, bár kétségtelen, hogy inkább ez a verzió, mint hogy flip-flop papucsban szelje át a belvárost. Mégis, az ilyen kegyetlen hőségben – kivéve, ha közben fesztiválozik és kell a védelem – cserélje szintén zárt, de könnyedebb anyagú cipőre, például egy fast fashion boltokban, vagy a nemrégiben nálunk is debütált TOMS kínálatában is megtalálható espadrilles-ra. Ez a klasszikus cipőfajta azért is praktikus viselet a tavaszi-nyári, és a kora őszi időszakban, mert szellős anyagának köszönhetően nem fog beleposhadni a lába, közben mégis zárt, ezért a városi piszok sem tapad meg rajta. Bújjon bele egybe és próbálja ki a vászon tornacipő egy igényes alternatívájaként.

A fesztiválszezonra jó szolgálatot tehet egy Converse, mosás után olyan, mintha vadiúj lenne.
A fesztiválszezonra jó szolgálatot tehet egy Converse, mosás után olyan, mintha vadiúj lenne.Getty Images /www.gettyimages.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra