Jót tett az Orbán-esküvő Sármán Nórának

Sármán Nóra évek óta fontos szereplője a hazai divatéletnek: még egy korábbi Marie Claire Fashion Days-en kapta fel mindenki a fejét csodaszép csipkés, esküvői ruhának is beillő ruhakölteményire, és azóta is minden évben a legmenőbbek között szokás emlegetni. A 2011 óta folyamatosan alkotó tervezőnő, bár mindig jelentkezik ready-to-wear darabokkal, mégis személyre szabott, munkaigényes és tökéletesen kivitelezett esküvői ruháiról ismert, többek közt Orbán Ráhelnek köszönhetően.

Most legújabb, ismét remekül sikerült ready-to-wear kollekcióját nézhettük meg showroomjában, ahol beszélgettünk vele inspirációjáról, még készülő Bridal kollekciójáról, az esküvői szezonról, és nem bírtuk ki, a Nemzet Első Lányának készített esküvői ruháról is muszáj volt érdeklődnünk.

Biedermeier ihletés és igényes kézimunka őszre

Sármán őszi-téli ready-to-wear kollekciója eltér az eddigi alkalmi darabjaitól, már csak azért is, mert 2014-ben jelentkezett első Nora Sarman Bridal kollekciójával, melyben kiélheti a menyasszonyi ruhához való szenvedélyes vonzódását. Ennek eredményeként az új ready-wear kollekcióban sokkal inkább a hétköznapi öltözködésre koncentrált:

"Anyagválasztásom is eltér az eddigiektől, sokkal hétköznapibb anyagokkal dolgoztam, ugyanakkor a részletek talán kifinomultabbak, mint eddig. A 2014-es kollekció szellemi inspirációja a biedermeier hölgyek világa volt, az ő unatkozó szépelgésük: a kézimunkázás találkozott az amerikai folklór asszonyainak szorgoskodásaival. A kézimunka világa azért annyira vonzó, mert a valódi női önkifejezést jelenti számomra a kortárs design éles, kristálytiszta, megtervezett, férfias világában. Tudatosan felépített kollekcióim, pontosan kiszerkesztett mintáim, napokig modellezett szabásaim mellett a kézi varrás menekülés a valódi, kézzelfogható, puha, meleg, finom, textillel kibélelt női otthon felé. Az otthon, a személyesség, az intimitás, elmélyedés véleményem szerint mind egyre fontosabb fogalmak, így reményeim szerint ennek a fajta gondolkodásnak, alkotásnak is meglesz a maga helye a gardróbban" – kezdi a tervező.

Sármán Nóra

Sármán Nóra fiatal magyar divattervező, 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a legjobb diplomának járó Rektori Díjjal. Egy évet töltött a párizsi Cymbeline menyasszonyi divatház gyakornokaként, fél évet pedig a London College of Fashion Erasmus ösztöndíjasaként.

A Nora Sarman márka első kollekciója a 2011 őszi-téli szezonján debütált, a tervező pret-a-porter (ready-to-wear) kollekciói a játékosan érzéki és merészen romantikus nők ruhatárába illenek.A Nora Sarman brand részeként a tervező 2013 nyarától önálló menyasszonyi ruhatervezésbe kezdett, amely a Nora Sarman Bridal vonalban teljesedik ki. A menyasszonyi kollekciókban ötvöződik a designer és a művészi szemlélet, kombinálva a tradicionális elemekkel. A tervező megtartotta a klasszikus menyasszonyi sziluetteket, amiket csupán a különböző virágmotívumú csipkék rajzolnak át: a tervezőnő sajátos védjegye és egyben örök szerelme a csipke.

A tervezőnő honlapját és elérhetőségeit itt, Facebook oldalát itt, Tumblr-ét itt találja.

"A biedermeier korszak egyáltalán nem aktuális, nagyon jelmezszerű, távol áll a kortárs divattól, talán pont ezért keltette fel érdekelődésemet. Kezdeti lelkesedésem ellenére a női viseletből formailag végül csak a nőiességet kifejező fodrokat tartottam meg, és sokkal inkább arra fektettem a hangsúlyt, hogy mit tanulhatunk ezektől a hölgyektől. Visszahozható-e fáradhatatlan kedvük a kézimunkához, és az a fajta személyes kapcsolat a ruhával, ahogy ők maguk alkották meg díszítményeiket. Mindenfajta öltözködési cicomájuk érdekelt: például a virág, mely a kortárs divatban is az első számú díszítő elem a női viseleteken. Így végül rájöttem, hogy amit ebből a világból megtartok, az a „virágnyelv” lesz, és a biedermeier hölgyek kedvenc időtöltése, az otthonülő kézimunkázás. Így jutottam el egy nagyon messzi világba, az észak-amerikai quilt technikához, ami szintén az otthonülő háziasszonyok kedvelt foglalatossága volt. Azonban funkcióval is bírt és nem utolsósorban a hulladék felhasználásának egy fantasztikus módja. A háziasszonyok által varrt patchwork takarók meleg, őszi-téli ruhadarabokban élednek ujjá. Kollekcióm formai megjelenését, a quilt geometriájával szemben álló nőies lágyság, fodrok, és ívelt vonalak jellemzik. Egyenes, ugyanakkor testkövető sziluettek, megtartva a márkára jellemző nőiességet, romantikát, és klasszikus női stílust" – teszi hozzá Sármán. A színválasztásban is a biedermeier jelenik meg, pasztellszínek, hófehér, fekete, és egy élénk neon-eperszín. Számos helyen ringlis összefűzést láthatunk, mely szintén a 19. század viseleteit idézi. Az inspirációs forrás mellett a praktikus dolgokra is rákérdeztünk, azaz arra, hogy hol és mennyiért vásárolhatja meg a ruhákat az, akinek megtetszenek a ruhatárunkba könnyen beilleszthető, jól sikerült, fiatalos darabok.

„Az őszi-téli ready-to-wear kollekciót egyelőre itt a showroomban lehet megvásárolni, a Kossuth Lajos utca 15-ben. Mondhatom, hogy mostantól elérhető, bár a kiállított ruhák még a mintadarabok, de már elkezdtük gyártani a méretsort, szeptembertől abszolút lehet vásárolni. Szerintem amúgy a Retrockba fogom bevinni a ruháim, ott szoktam értékesíteni őket. Ami az árakat illeti: egy pulóvernél attól függ, mennyire macerás elkészíteni, átlag 25-30 ezer forintba fognak kerülni. Van egy nagyon munkaigényes image-darab, azt be se áraztam, azzal nagyon sok a munka. De a többit már egy ideje hordjuk, teszteljük, úgyhogy tapasztalatból mondom, nagyon jók, kényelmesek és könnyű őket tisztítani” – válaszolja kérdésünkre Sármán Nóra, aki a kollekció megtervezése mellett egész nyáron esküvői ruhákon dolgozott, és dolgozik most is.

Nem tud elszakadni az esküvői ruháktól, de nem is akar

"Mindig volt egy mini esküvői mintakollekcióm, de mivel annyi egyéni menyasszonyi megrendelésem van, nem volt időm azzal foglalkozni, hogy ezt továbbfejlesszem. De most szeptemberben készítek egy nagyobb menyasszonyi kollekciót, egy komolyabbat! Eddig volt egy körülbelül 10 darabos minikollekció, amit lehetett nézegetni, de a menyasszonyok általában egyéni megrendelésekkel jelentkeztek, tehát nem a kollekcióból választottak. Mindig kitaláltunk valami egyénit. Rengeteg időt elvisz, hogy mindig egyedit készítsünk, egész tavasszal-nyáron nem is tudok mást csinálni, mert nagyon sok megrendelésem van. Félre ne értsd, ez szuper, de tényleg nagyon munkaigényes a nullától valakinek megtervezni és megvalósítani álmai ruháját. Egyébként van már segítségem, például a húgom, de a szabásmintát, a díszítést, a csipkerátéteket mindig én csinálom. Már megterveztem a jövő nyári kollekciót és a menyasszonyi kollekciót is, kiválasztottam az anyagokat és megvannak a szabásminták, de a varrás most fog csak kezdődni!" – meséli a tervező, aki arra a kérdésünkre is készségesen válaszolt, hogy miért pont tőle választott tavaly ruhát Orbán Ráhel és ez a választás mennyire befolyásolta a márka életét.

"Szerinem segített a márka ismertségének növelésében, már csak azért is, mert nagyon sokaknak tetszik az a ruha. Tehát nem csak azért keresnek, mert "húha, a Nóri csinálta a ruháját!", hanem azért, mert különleges és szép lett az adott darab. Több olyan menyasszonyom volt, aki hivatkozott arra a ruhára, azt mondta, hogy valamelyik részlete különösen tetszett neki, és valami olyasmit szeretne ő is. Ráhel egyébként tök véletlenül talált meg, egy stylist által, és már az elején tisztázta velem, hogy több fiatal tervezőt felkért, hogy tervezzen neki, és ha van kedvem, én is rajzoljak. Azt mondta, hogy amikor meglátta a rajzom, már akkor egyértelmű volt, hogy az én ruhámat választja. Ez nagyon jól esett!" – teszi hozzá a fiatal tervező.

Nézze meg Sármán Nóra őszi-téli kollekcióját galériánkban, ha pedig meseszép esküvői ruhás fotókra vágyik, nézzen körül a tervező Facebookján!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek