Arra ébredt, hogy szétretusálták

Manapság nem kell sokat böngésznünk az internetet, ha a Photoshop túlzott használatát szeretnénk szemléltetni: gondoljunk csak a combközepet retusáló H&M-re, vagy a modellekre, akik ijesztő végtagokat kaptak. Bár a fotóalanyok testének módosítása nem megbocsátható, akadnak olyan helyzetek, amikor a végeredmény fontos párbeszédeket indít el. Ilyen a legutóbbi eset is, ahol a fürdőruhákat gyártó Fella Swim az ausztrál modell, Meaghan Kausman képeihez nyúlt hozzá.

Kausman az Instagram-profiljára töltött fel egy fotót az alábbi képaláírással: „A művészet a szenvedélyem. A gyönyörű fotók készítése és az inspiráló emberekkel való találkozás egy teljesen új perspektívát hozott az életembe. Nemrég egy fotózáson vettem részt, ahol a Fella Swim fürdőruháját viseltem. A fotós Pip Summerville volt, akinek egyébként imádom a varázslatos képeit: víz alatt fotóz le nőket, hogy ezzel is ünnepelje a szépségüket.”

A folytatásban következik a történet érdekesebb része. „Ma reggel döbbenten vettem észre, hogy a Fella Swim feltöltötte Pip fotójának erősen photoshoppolt verzióját a saját Instagramjára. A testem több pontján változtattak: összehúzták a hasam és a combom annak érdekében, hogy közelítsek az elképzelt szépségideálhoz. Fent az ő változatuk látható, lent pedig az eredeti verzió. 8-as a méretem, nem pedig 4-es. Ez az én testem! Visszautasítom, hogy olyan cégek mellett álljak ki, akik úgy vélekednek, hogy minél vékonyabb valaki, annál jobb. Minden nő gyönyörű, annak ellenére, hogy különböző alakunk és méretünk van. Ez az iparág megőrült! Soha nem okés, hogy azért változtatunk egy nő estén, hogy vékonyabbnak tűnjön. Soha!” – tette hozzá.

Ön mit gondol?

A Fella Swim egyébként azóta törölte az ominózus fotót és elnézést kért, ez azonban csak rontott a helyzeten. „A fotózás egy sima együttműködés volt, tehát pénzt sem kaptam érte és szerződést sem írtunk. A fotóssal Instagramon keresztül vettem fel a kapcsolatot, a Fella Swim pedig küldött fürdőruhákat, amikben fotózhattunk. Mivel a képek a mi tulajdonunkban voltak, nem is álmodtam arról, hogy a Fella felhasználja őket, ráadásul módosítva” – tette hozzá Kausman. „Elképesztő, hogy a társadalom még mindig azt erőlteti, hogy ha valaki vékonyabb, az jobb is. És az is, hogy rengeteg ember van, aki így gondolja és mindenképpen kiáll emellett. A jó hír, hogy látom a változást és azt is, hogy ennek részese lehetek” – mondta a pórul járt modell. Ön mit gondol?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra