Mi a fenét gondolt a Zara???

A Zara ebben a szezonban nem először fog nagyon mellé, kezdte a "fehér az új fekete" feliratú, enyhén rasszista áthallásos női felsővel, ami hamarabb eltűnt a polcokról a külföldi vásárlók félháborodása miatt, minthogy megírhattuk volna, most meg sárga csillagos pólót árulnak kisfiúknak. Ez még nem tűnt el teljesen a netről, de már elkezdték lepucolni a nyomát is a honlapról, az látszik. A magyar oldalon még látható (update: már nem) a 4395 forintos, csíkos, mellrészén hatágú sárga csillaggal díszített kisfiú felső.

Még tudtunk egyet printscreenelni, mielőtt végképp eltűnt volna a felső.
Még tudtunk egyet printscreenelni, mielőtt végképp eltűnt volna a felső.zara.com

A haaretz.com a márka izraeli weboldalán figyelt fel a pólóra, ami fájón hasonlít arra a csíkos öltözetre, amit a holokausztáldozatoknak kellett viselniük a náci koncentrációs táborokban a II. világháború idején. Ráadásul a sárga csillag és annak elhelyezése is nagyon hasonlít arra a csillagra, amit minden zsidónak kötelezően fel kellett varrnia ruhájára a háború idején.

Auschwitzi rabruha a sárga csillaggal.
Auschwitzi rabruha a sárga csillaggal.Wikimedia Commons

A póló dísze persze nem Dávid-csillag, hanem egy seriff-jelvény akar lenni, de elég könnyű félreérteni. Ezt a márka is hamar megértette, és már elnézést is kértek a Twitteren kitörő lázadás után: "Őszintén elnézést kérünk, a mintát a klasszikus westernfilmek seriff-csillaga inspirálta, és már nincs az üzleteinkben a termék" – írja a márka közleményében.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek