A mi hibánk, hogy kényelmetlen cipőkben járunk

Azt már tudjuk, hogy tudatosan választunk magunknak rossz melltartót, így már meg sem lepődtünk azon a frissen készített brit statisztikán, miszerint a férfiak több mint egyharmada, valamint a nők közel fele olyan cipőt vásárol, ami nem is illik a lábára. A hiba egyébként nem feltétlenül bennünk van, ugyanis a legutóbbi felmérésekből kiderült az is, hogy a legtöbb felnőtt nem is kap a méretének megfelelő lábbelit az üzletekben.

Azért a vásárlókban is van hiba, nem csak a méretezésben: ön mikor mérte meg a lábfeje hosszát és szélességét utoljára? Amennyiben több mint egy évvel ezelőtt, akkor jó esélye van rá, hogy lába már más méret, mint legutóbb és ezért fáj a cipőkben a lába. A helytelen méretválasztás másik oka az online rendelés terjedése: próba nélkül tényleg csak lutri, hogy hordható méretet kapunk-e – számol be a The Wall Street Journal szerkesztője a problémáról.

Meglepő, de az átlagos cipőméret mintegy két méretet változott a hetvenes évek óta. Legalábbis ez áll egy brit szakmai csoport, a College of Podiatry múlt havi tanulmányában, melyben arra is kitérnek a kutatók, hogy ezek az adatok globális problémára utalnak, érvényesek az Egyesül Királyságon kívül is. „Mindannyian magasabbak lettünk, amihez nagyobb láb is kell, hogy megtartson minket” – mondja Emma Supple a kutatás egyik vezetője.

A vezető amerikai cipőgyártók, mint a Stuart Weitzman és a Cole Haan szerint az átlagos lábméretűeknek lett nagyobb a lába az elmúlt években, míg a hatalmas online eladásokat lebonyolító Nordstrom munkatársa, Anne Egan már óvatosabban fogalmaz, de szerinte is nagyobb lett a kereslet az átlagon felüli méretre a vevőik körében.

A legtöbb márka nem véletlenül tart raktáron speciális méretben is árut, mivel vannak olyan női vásárlók, akik 14-es mérettel (42-es méret) rendelkeznek. A brit székhelyű Long Tall Sally például kollekcióinak közel felét Észak-Amerikában értékesíti, ahova a márka vezérigazgatója, Andrew Shapin szerint javarészt 44-es és 45-ös méretű cipőket szállítanak, de az 51-es méretű cipőkre is nagy kereslet, sőt az tette ki a bevételük 10 százalékát az év eleji statisztikák szerint.

Fotó: Barcroft Media / Europress / Getty
Fotó: Barcroft Media / Europress / GettyBarcroft Media / Europress / Getty

Persze az, hogy éppen kis vagy nagy lábon élünk egyáltalán nem számít, a cipő ugyanúgy okoz maradandó károsodást lábunkon. Az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálatot 2000 felnőtt emberen végezték el, melyből kiderült, hogy a férfiak egyharmada és a nők közel fele elismerte, hogy olyan cipőt is megvesz, ami nem illeszkedik megfelelően a lábára.

„A cipők elejét gyakran túl szűkre szabják, ezért a nagylábujj folyamatos nyomás alatt van, ami felgyorsítja a bütyök kialakulását. Az elszorított lábujjak gyakran úgynevezett „Hammertoe deformitást” azaz kalapácsujjakat eredményeznek. Ez olyan, mint mikor anyánk azt mondta, hogy ne vágj ilyen arcát, mert úgy maradsz. Ez ebben az esetben igaz, károsodik lábfejünk, ha hosszú ideig ilyen nyomásnak van kitéve a lábujj” – mondja el véleményét az Illinois-ban élő ortopéd sebész, Steven L. Haddad.

Fotó: Isifa / Europress / Getty
Fotó: Isifa / Europress / GettyIsifa / Europress / Getty

A tervezőknél gyakran a divat oldalára billen a mérleg a cipők készítésekor, de a kényelmi szempontok semmibevételének ellenére az Euromonitor International felmérése szerint idén várhatóan 68 milliárd dollár bevételre számíthatnak az amerikai cipőkészítők. Ahhoz, hogy egy cipő tetszetős legyen, gyakran babrálni kell az arányokkal, állítani kell például a szélességen vagy a sarok magasságán a siker érdekében.

„Csak azért nem fogok szűkebb cipőt készíteni, hogy az kecsesebb megjelenést kölcsönözzön. A cipőknek a design mellett kényelmesnek és funkcionálisnak is kell lenniük” – mondja Stuart Weitzman, aki állítása szerint már ellen tud állni a kísértésnek és nem tervez szép, de kényelmetlen lábbeliket.

Fotó: Nordstorm
Fotó: NordstormNordstorm

Az amerikai Podiatric Medical Association 2014-es felmérése szerint mindenféle cipő okozhat fájdalmat, de értelemszerűen a tűsarkúak vezetik a listát, mivel azok a magas és gyakran vékony sarkuk miatt a lábfejre helyezik a súlyt. A felmérésben résztvevők mintegy negyede lapos talpú cipőt, csizmát vagy flip-flopot hordott és mégis lábfájásra panaszkodtak. A válaszadók kétharmada pedig azt mondta, hogy gyakrabban szeretne kényelmes cipőt viselni. "A balettcipők viselése ugyanolyan rossz, mintha magassarkú cipőt viselnénk. Ez olyan, mintha mezítláb járnánk a betonon. A rossz cipő az elsődleges probléma a férfi betegeim 40 százalékánál és a női páciensek 60 százalékánál” – mondja Alison Garten washingtoni lábszakorvos, aki leginkább a támogatás hiányában látja a problémát.

Bár az ortopéd szakorvosoknak megoszlik a véleménye a jó cipőkkel kapcsolatban, abban a legtöbben egyet értettek, hogy a Zappos valamint a GAP tulajdonában lévő Piperlime márkák weboldalán találni esztétikus és szakmailag is megfelelő cipőket. Ha nem vagyunk biztosak a méretben, akkor bátran rendeljünk online két méretben és küldjük vissza azt, ami nem illeszkedik tökéletesen lábunkra. Lényeg, hogy ne vásároljunk túl szoros cipőt, mert semmi garancia nincs arra, hogy az ki fog nyúlni.

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty
Fotó: Bloomberg / Europress / GettyBloomberg / Europress / Getty

A Nordstrom oldalán is megtalálható Shoefitr nevű alkalmazás például remekül együttműködik a kiskereskedőkkel, és igyekszik minél több információval szolgálni a mérettel és a cipő illeszkedésével kapcsolatban a vásárlóknak. A cég kifejlesztett egy 3D-s eszközt, ami egy 3D-s rajzon keresztül mutatja be például azt, hogy hol illeszkedik szorosabban vagy lazábban a cipő, illetve megmutatja annak ívét, de a lábnyomunkat is képes reprodukálni. A szerkezet képes az online vásárlók kérdéseire is felelni a méretezéssel kapcsolatban és általában azt javasolja az ügyfeleknek, hogy inkább a méret alapján lőjék be, hogy milyen stílus illik hozzájuk leginkább.

„A kényelem a legfontosabb számunkra. A 14 hónapos tesztelési folyamat alatt mintegy húsz alkalommal vizsgáltuk a tökéletesen illeszkedő cipőinket, mely során ügyeltünk arra is, hogy minden egyes országban maximálisan illeszkedjenek cipőink a vásárlóinkra. A női szabványméret a 37.5-ös, míg a férfiaké 41-es" – mondja a Cole Haan márka igazgatója, Steve Beccia, aki visszajelzést is kért tesztalanyaitól, mely során beszámoltak neki arról, hogy hogyan érezték magukat a cipőben és szerintük min kellene változtatni a cipésznek a tökéletes kényelem elérésének érdekében.

„Ügyfeleink 95 százaléka nincs tisztában a megfelelő cipő méretével. Ha csak néhány milliméter a különbség, akkor azt észre sem veszik. Pedig a 43-as és a 44-s cipők között igenis van különbség, utóbbi kicsit hosszabb és szélesebb is. Allen Edmonds kevese azoknak a még megmaradt cipőkereskedőknek, akik különféle szélességben kínálnak cipőket ügyfeleiknek. Ez drága mulatság, de megéri, ha a tartósságot, a minőséget és a kényelmet is figyelembe vesszük” – magyarázza tökéletes férfilábbelikre specializálódott márka, az Allen Edmonds egyik üzletvezetője, Julie Scott.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra