Ősztől végre legyen kombinálható a ruhatára – I. rész

Fél évvel ezelőtt írtam már egy posztot, amiben a férfiaknak szánt alapdarabokat mutattam meg és akkor kiderült, hogy százezer forintból megúszhatja, ha az alsóközép-kategóriás márkáktól választ, de ha luxusra vágyik, akkor bizony közel kétmilliót kell kifizetnie. Abban a bejegyzésben tényleg csak azokat a ruhadarabokat listáztam, amelyek (szerintem) nélkülözhetetlenek, de a FashionBeans legújabb, négyrészes sorozatában sorra veszi azokat, amelyeknek segítségével egy kombinálható gardróbot állíthat össze.

Az első részben többek között szó lesz a tökéletes öltönyről, a sötétkék farmerről és a basic pólóról is. Ha érdekli, mik kellenek egy variálható ruhásszekrényhez, olvasson tovább! Ha valami megtetszik a lentiek közül, de nem tudja, merre keresse, ide kattintva bátran írjon nekem emailt!

1. Öltöny

Június végén már megírtam, hogy hol mennyiért kap öltönyt, így most csak azt mondanám el, hogyha biztosra szeretne menni, akkor a szürke és a tengerészkék színek közül válasszon. A fekete kicsit unalmas és bár a dress code-ok miatt a feketét választjuk, a legtöbb esetben az első két árnyalat tökéletesen kiváltja.

Fordítson időt arra, hogy a tökéletes méretű öltönyt válassza: ne legyen túl nagy, de azért egy vékony pulóver férjen be alá. A kétgombos változat az optimális és ha nyáron is szeretné majd viselni, ne a legvastagabb anyagút válassza. A zakót hordhatja majd farmerrel és pólóval/pólóinggel/inggel, a nadrágot pedig kötött pulóverrel.

gel5
reklámfotó

2. Fehér ing

Itt a legegyszerűbb fehér ingre gondoljon: nem a sárkányokkal és ilyen-olyan mintákkal, varrásokkal díszített darabokra. Itt is ügyeljen a méretre: az ing feküdjön szépen a vállára, begombolt helyzetben pedig két ujjának kell, hogy beférjen a gallér és a nyaka közé. Mivel legtöbbször betűrve viseli, ügyeljen arra, hogy egy-egy kézemelésnél nem csúszik-e ki a nadrágjából, tehát nem túl rövid-e.

Túl sok tanácsot nem lehet adni, mert mindennel jól néz ki: öltönnyel az irodába/esküvőre is felveheti, egy farmerrel pedig randira vagy étterembe. A legombolós ingek most rendkívül divatosak és biztos, hogy nem áll össze-vissza a gallér az tizedik mosás után sem.

ZARA-February-2014-Spring-Man-Lookbook-15
reklámfotó

3. Sötétkék slim farmer

A nadrágok fazonjáról többször írtam már itt a Díványon és még mindig úgy gondolom, hogy a slim (lábkövető, nem lábra tapadó!) az, ami a legtöbb embernek jól áll. Bár a szaggatott farmerek most szintén divatosak, legyen egy olyan darabja, ami mindenféle rojtoktól és koptatástól mentes és akár irodába is felveheti. Ami a nőknek a kis fekete ruha, az a férfiaknak a sötétkék farmer.

Ha univerzális nadrágot keres, a baloldalit válassza, ha kicsit izgalmasat, akkor a jobboldalit!
Ha univerzális nadrágot keres, a baloldalit válassza, ha kicsit izgalmasat, akkor a jobboldalit!reklámfotó

4. Semleges színű felsők

A basic pólókat a legkönnyebb beszerezni: szinte minden boltban találhat belőlük és általában 1-2 ezer forintért már az öné lehet. Kerülje a túl mély kivágást, de a klasszikus V-nyak mindenkinek jól áll. A fehér és a világosszürke színek mindenhez mennek, ezeket keresse! Hordhatja farmerrel, de akár öltönnyel is.

JCrew-August-2014-Style-Guide-007
reklámfotó

5. Semleges színű V-nyakú pulóver

A rétegezés szerelmeseinek itt egy újabb ruhadarab: a V-nyakú pulóver. Hordhatja inggel az elegánsabb megjelenésért, de akár a 4-es pontban említett egyszerű felsőkkel is. Ha az időjárás szeszélyes és sokkal melegebb lesz délután vagy estefelé, akkor egyszerűen kösse a nyakába és nem kell cipelnie vagy eltennie a táskájába. Ha melegebb pulóvert szeretne, akkor válasszon gyapjúból készültet, ha inkább nyári darabra vágyik, akkor pamutból vagy lenből készültet.

Ha a ruhatára főként monokróm darabokból áll, akkor egy ilyen színes pulóver sokat dobhat az összeállításain
Ha a ruhatára főként monokróm darabokból áll, akkor egy ilyen színes pulóver sokat dobhat az összeállításainreklámfotó

6. Sötétkék zakó

Ha az első pontnál úgy döntött, tengerészkék öltönyt szerez be, akkor ezt át is ugorhatja. Ez az a ruhadarab, ami egyszerre lehet játékos egy egyszerű felsővel és parancsolhat tekintélyt egy fehér inggel viselve. Itt is a kétgombos verziót és a slim fazont ajánlom – az mutat a legjobban. Az anyagválasztásra itt is figyeljen: ha inkább a lazább szetteket kedveli, akkor válasszon sportzakót ebből a színből.

Hordhatja elegánsan, lazán, inggel és pulóverrel is!
Hordhatja elegánsan, lazán, inggel és pulóverrel is!reklámfotó

7. Slim chino nadrágok

A chino nadrágokat itthon kevesen kedvelik, pedig legalább annyira univerzálisak, mint a farmernadrágok. Elegánsabbak, ezért nagyon jól mutatnak a szürke és a sötétkék zakóval is – amik alá vehetünk egyszerű felsőt és inget is. Itt is a terngerészkéket, illetve a szürkét, a khakit (a földszíneket) és a bézst-barnát ajánlom. Ennél több tanácsot nem is tudok adni, mivel mindennel jól mutatnak.

mango1
reklámfotó

8. Fekete bőrcipő

A cipő tipikusan az a ruhadarab, ahol az ár meghatározza a minőséget: bár ki lehet fogni párezerért tartós darabokat, de azok, amikért sokat fizetett, évekig szolgálja majd. Emiatt érdemes jól fazont választani: a derby és az oxfort minden szituációban megállja a helyét - bár én a duplacsatos verziókat is kedvelem. Ha teheti, készíttessen személyre szabott cipőt!

Tommy-Hilfiger-Fall Winter-2014-Tailored-Collection-Look-Book-3
reklámfotó

9. Tengerészkék szövetkabát

Szintén nagy kedvencem és tényleg mindennel jól mutat. Felveheti öltönyhöz is, de akár egy sportosabb farmer-pulóver szetthez is. Érdemes kicsit többet költeni rá, a bolyhosodó, könnyen gyűrődő darabok nem mutatnak igazán jól. Ha rétegezik, figyeljen a méretre, hogy több ruhadarab is beférjen alá, és így a telet is kihúzhatja vele – pláne, ha ilyen laza, mint az elmúlt egy-két évben.

mango12
reklámfotó

10. Minőségi fehérnemű

Ha elmúlt 25 éves, akkor felejtse el a százforintos fehérneműket és ruházzon be egy-két minőségi darabba. Nem arra gondolok, hogy csakis Chanel-boxert viselhet, azért van átmenet a két véglet között. Ne gondolja úgy, hogy az alsó mérete az intim testrészének méretére utal, és emiatt ne viseljen XL-es darabokat, ha a testmérete nem indokolja. A számozás a derékméretet jelöli és senki nem akarja végignézni, ahogy lecsúszik önről az alsója és azt sem, ha bevág a derekába. Félévente (de legalább évente) pedig érdemes cserélni őket.

david-beckham-hm-1
reklámfotó
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek