Nem kell ruhatárat cserélnünk jövő nyáron

Majdnem egy hónappal a mindig izgalommal várt szeptemberi divathét előtt, augusztus 4. és 9. között rendezték meg a skandináv régió egyik legmeghatározóbb eseményét, 2015-ös tavaszi/nyári kollekciókat bemutató Koppenhágai Divathetet, melyen a legjobb skandináv tervezők vonultatták fel egyszerű tervezésű és szigorú vonalvezetésű darabjaikat.

A kollekciók jól láthatóan idén is követték a minimalista skandináv dizájn hagyományait, ahogy figyelembe vették azt is, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt milyen darabokra költenének leginkább az emberek – írja a javarészt fekete, fehér, bézs és piros színekben úszó kollekciókról a style.com.

A térség egyik legfeltörekvőbb márkája, a Ganni bemutatóját hazánk egyik legfelkapottabb szupermodellje, Mihalik Enikő nyitotta meg, de nem hiányoztak a divathétről az olyan nemzetközi elismerést szerzett divatházak sem, mint az Acne, Asger Juel Larsen, vagy Malene Birger, akik stílusosan keverték a gótikus jegyeket a bőr szerelésekkel és a skandináv letisztultsággal.

„Ez egyfajta egzotikus minimalizmus. Egyszerű és gyönyörű, úgy, hogy közben nem a megszokott magas sarkú cipőre és miniszoknyára építkezik" – összegezte a látottakat a müncheni székhelyű online luxus áruház, a MyTheresa.com ausztrál származású buyere, Justin O'Shea. A buyernek egyébként Koppenhága az egyik kedvenc városa, állítása szerint inspirálja őt, hogy az északiak inkább a hangulatra mennek rá a részletgazdag tervek helyett.

A divathéten bemutatott kollekciókból szerettük a dán designer, Barbara Gongini szénaboglya frizurás modelleit, térdig érő kabátjait, valamint az egyszerű és monokróm megjelenést kölcsönző aszimmetrikus, fodros ruháit. Megosztotta a szakma véleményét Mark Kenly Domino Tan különleges anyagokkal kombinált kollekciója, melyben a modern luxust keverte a dán hidegvérrel.

A Ganni egy régi teniszpályán vonultatta fel terveit, a dán páros, a Baum und Pferdgarten pedig az ízléses nyomatokra koncentrált, melyeket minden korosztály számára címeztek a designerek. Nagy figyelem kísérte a Dán Királyi Művészeti Akadémia tanulóinak bemutatóját is, amire elsősorban a szobrászati formák voltak a jellemzőek.

A Designers Remix egy bank kertjében, nemzetközi modelleken mutatta be vidéki hangulatot árasztó, de mégis városias kollekcióját, míg a fennállásának 20.évfordulóját ünneplő Bruuns Bazaar egy minimalista és elegáns kollekciót küldött kifutóra. A By Malene Birger showt ezúttal egy kis szigeten rendezték meg, ahol a márka új kreatívigazgatója, Christina Exsteen a modern, karrierista nőket kívánta megcélozni rojtos ruháival, blézereivel és flitteres szereléseivel.

„A kontinens továbbra is próbál lépést tartani a pénzügyi válság alakulásával. A divathéten bemutatott visszafogott és hordható darabok esztétikailag illeszkednek a gazdasági körülményekhez, tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen helyzetben az ügyfelek is óvatosabban vásárolnak” – mondja a Koppenhágai Divathét vezérigazgatója, Eva Kruse, aki szerint számos recesszió sújtotta európai ország kerüli manapság a flitteres csillogást és választja inkább a spártaibb skandináv divatot. Kruse véleménye egyébként a statisztikában is megállja a helyét, ugyanis Dánia divat-exportja 16 százalékkal nőtt 2009 óta, például csak Németországban 1 milliárd dollár értekben adtak el ruhákat a tavalyi évben. Nézze meg a galériában, hogy milyen szerelésekben járunk majd a jövő nyáron, ha szeretjük az északiak stílusát!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra