5 szépészeti szokás, ami többet árt, mint használ

Nem feltétlen kell az egész nyarat tengerparton töltenie ahhoz, hogy úgy nézzen ki, mintha három hónapig folyamatosan napozott és szörfözött volna. A barna bőrhöz, világos és hullámos hajhoz szükséges kozmetikumokat már a sarki drogériában is beszerezheti, sokaknak pedig csak részletkérdés, hogy ezek mennyire és milyen irányban befolyásolják egészségünket. Bár a legtöbb szépészeti szokás valóban sokat dob a külsőn, egyik-másik praktika azonban sokkal jobban károsítja egészségét, mint hinné. A Huffington Post cikke nyomán mutatunk pár aktuális példát, ön pedig gondolja át, valóban megéri-e az ideig-óráig tartó külső változtatásokért tartós, káros következményeket szerezni.

Szolárium

A szolárium egészséges-egészségtelen hatásáról már több éve kemény vita folyik, az viszont vitathatatlan, hogy tényleg a szoláriumok biztosítják a barnulás leggyorsabb, leghatékonyabb és talán legolcsóbb alternatíváját is. Sőt, egyes kutatások szerint még az életkedvre is jó hatással vannak. Ettől függetlenül – mint mindennek – ennek is megvannak a következményei: a Livestrong.com szerint azoknál a nőknél, akik havonta egynél többször szoliznak, 50%-al nagyobb az esélye a melanoma kialakulásának.

Mi a melanoma?

A melanoma a bőrrák legveszélyesebb változata. A melanoma a bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, ami rendkívül gyorsan terjed mind mélységét, mind távoli áttéteket tekintve. Kezeletlenül rendkívül veszélyes, mivel a festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el. (Ha érdekli a téma, még több információt talál egy, a bőrrákról szóló korábbi cikkünkben.)

Bár a szoláriumokat többször is a barnulás biztonságos formájaként hirdetik, a rákkutatások által szerzett eredmények alapján mégis szoros összefüggés mutatható ki a melanoma és az UV-s napozóágyak közt, főként a fiatal használók körében. A vizsgálatok eredményei szerint minél fiatalabban kap rá valaki a rendszeres szolizásra, annál inkább teszi ki magát a káros UV sugárzásnak – pont ezért merülhetett fel pár évvel ezelőtt az a kezdeményezés, miszerint 18 éven aluliak számára be kellene tiltani a szoláriumok használatát. Bár ez a javaslat végül nem valósult meg, valóban érdemes odafigyelnie arra, hogy milyen gyakran fekszik be mesterséges napozóágyba, lehetőleg pedig UV-szemüvegről is gondoskodjon, mert a legtöbb szoláriumban azt sem adnak.

Rákkutatások során kimutatták, hogy a melanoma és a szolárium igenis összefüggésben állnak.
Rákkutatások során kimutatták, hogy a melanoma és a szolárium igenis összefüggésben állnak.Getty Images /www.gettyimages.com

Barnító olaj

Barnulást elősegítő olajokat drogériákban és a szoláriumokban is kapni, ezeknek az a lényege, hogy intenzívebben elősegítik a barnulást. Bár az olajok önmagukban nem kártékonyak, onnantól kezdve, hogy erős napsütésnek és/vagy UV sugárzásnak is kiteszik, máris többféleképpen károsíthatják a bőrt. A 15 faktor alatti napozó olajak és naptejek már nem szűrik ki elég alaposan a káros sugarakat. Ha a saját egészsége nem elég erős indok ahhoz, hogy megfelelő minőségű naptejet vásároljon, legalább a külsejére gondoljon. Bár a ráncosodást, a bőr elvékonyodását és a szeplőket általában az öregedés jeleinek tekintik, ezeket éppúgy okozhatják a nap káros sugarai is. Arról már nem is beszélve, hogy a megfelelő védekezésnek köszönhetően még a bőrrákot is megúszhatja.

Fogfehérítés

Alapjáraton sem fehérek a fogaink, ezért sokan akár a házi fogfehérítést is bevállalják a hófehér mosoly érdekében. A fogfehérítés egy bevett, fogászati helyett inkább szépészeti beavatkozásnak mondható, ami bár abszolút biztonságos, a mesterséges kifehérítés valamilyen szinten mégis károsítja a fogakat. A fehérítés során használt hidrogén peroxid ugyanis gyengíti a fogzománcot, illetve jelentősen növeli annak érzékenységét. A fogfehérítés egészen tartós, hatása kb. egy évig látható, bár ez simán lehet több, az illető kávé és cigarettafogyasztásától is jelentősen függ. Az viszont biztos, hogy minél több fogfehérítő terméket használ, annál intenzívebben vékonyodik és sérül a fogzománc, bár azt meg kell hagyni, hogy a nem professzionális – tehát a többnyire drogériálban kapható – termékekben igen elenyésző a károsító anyagok mértéke. A fogfehérítés egyébként a nők és a férfiak körében is hasonlóan népszerű, így ez az egyetlen olyan beavatkozás a listán, amit nem lehet  kizárólag a nők hiúságaként betudni.

A fogfehérítés a nők és a férfiak körében is hasonlóan népszerű.
A fogfehérítés a nők és a férfiak körében is hasonlóan népszerű.Getty Images /www.gettyimages.com

Világosító spray

A napszítta hatást eredményező, világosító hajspray-ket már a drogériákban is be lehet szerezni, rásádul elég olcsón, ettől függetlenül persze inkább árt, mint használ. A legtöbb világosító spray ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmaz, melyek azon kívül, hogy világosítják a hajat, fokozatosan kiszárítják és elvékonyítják a szálakat, melyek együttes hatásának köszönhetően a haj könnyebben válik töredezetté, szélsőséges esetben pedig akár súlyos hajhullást is okozhat. A sötét hajszínűeknek kifejezetten nem ajánlott hasonló világosító spray-kkel kezdeni, az ő hajukat ugyanis könnyen színtelenné, vagy még rosszabb, narancssárgássá teheti, amit aztán csak festéssel vagy színezéssel lehet korrigálni. Ha világosítani akar, forduljon szakemberhez ahelyett, hogy otthon próbálkozna.

Műszempilla

A műszempilla – legyen akár soros vagy tincses – elsőre tényleg valami csodadolognak tűnik: meghosszabbítja és vastagítja a pillák összességét, ráadásul nem kell naponta újra meg újra felrakni. A valóság viszont közel sem annyira tökéletes, mint ez a gyakori ábrándkép. A tartós és minőségi műszempillák többnyire tincsesek, a különálló tincseket pedig a pillanatragasztóhoz nagyon hasonló ragasztóval kell rögzíteni, ami három, vagy akár négy hétig is fent tartja az extra pillákat. A tartósan hordott műszempillától azonban könnyen megritkulhat, de akár véglegesen ki is hullhat saját szempillája, főleg akkor, ha a pillákat nem profi helyezi fel higiénikus körülmények között. A ragasztótól az esetleges szemfertőzés és irritáció száma is megnő, de a műpilláknak köszönhetően bakteriális fertőzés veszélye is fenn áll.  

Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com
Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.com Fotó: Getty Images /www.gettyimages.comGetty Images /www.gettyimages.com

Hülyeség lenne azt állítani, hogy innentől kezdve örörkre vegyen búcsút a felsorolt praktikáktól, mint ahogyan az sem igaz, hogy más szépségápolási praktikák veszélytelenek lennének. A tanulság csak annyi, hogyha legközelebb szolizásra vagy fogfehérítésre adná a fejét, gondoljon picit a negatívumokra is és tanúsítson önmérsékletet. Felesleges hetente háromszor mesterséges csövekkel süttetnie a testét, vagy félévente fogat fehéríteni, a barnaság és a szép mosoly nem olyan tartós, mint amilyen hosszútávú problémákkal számolhat.

Melyik szépészeti beavatkozást tartja a legnagyobb baromságnak?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek