50 éve ragaszkodik cipőjéhez II. Erzsébet

II. Erzsébet királynő öltözködéséről mindig ódákat zengünk, egyszerűen odáig vagyunk az összes fagyiszínű ruhájáért: de amennyire színes Erzsébet ruhatára, olyan unalmas cipőkészlete. 50 éve ugyanolyan fazonú, fekete vagy fehér loafert hord, mely ugyan jól illik minden színes ruhájához, de önmagában nem valami izgalmas. A bőr mokaszinokat a kensingtoni Anello & Davide tervezőpáros kézzel készíti, egy pár 1000 fontba (389 ezer forint) kerül. De a 88 éves királynő nem pazarol, évekig hord egy pár cipőt, amit ha kell, meg is javíttat, csak végszükség esetén cserél. És amikor cserél, akkor is ugyanolyat kér, mint az előző kedvenc pár. 

A legfrissebb képeken fekete lakkbőr, láncmotívummal díszített cipőket látni a királynőn, de a 80-as években készült fotókon is ugyanilyen lábbelikben parádézott a mindig jólöltözött Erzsébet. Akkoriban még rövidebb ruhákat viselt, és a kornak megfelelő, szélesebb vállú kabátokat, de a cipőt nem cserélte le az elmúlt 30 évben. A 60-as, 70-es években még vékonyabb és magasabb sarkú bőrcipőket is láthattunk rajta, de a korral együtt egyre fontosabb lett a kényelem, így a mokaszin sarka mára pár centisre csökkent és kiszélesedett. Természetesen szabadidejében még ennél is kényelmesebb cipőket hord Erzsébet, de a "munkacipőnek" becézett, masnival vagy lánccal díszített borjúbőr mokaszinok se tűnnek túl kényelmetlennek.

A cipőkön három ember dolgozik, az egyik anyagot választ, a másik kiszabja és összerakja a felsőrészt, a harmadik a felsőrészt a talphoz rögzíti. A királyi cipészek természetesen a királynő lábáról készült, anatómiailag teljesen pontos kaptafa alapján dolgoznak, a lábbelit ezek után próbára viszik, és ha megfelel, akkor kerülhet be a ruhatárba. Amiért még jó királynőnek lenni: nem neki kell betörnie az új cipőket, hanem egyik alkalmazottja mászkál bennük addig a palota folyosóin, amíg nem lesznek elég kényelmesek.

Erzsébet egyszerre 10 párat tart szekrényében ezekből a cipőkből, mind hasonlóak, csak színben és díszítésben térnek el némileg, és mindet az Anello & Davide páros készíti. Az uralkodónak fekete lakkbőr, fekete bőr, fehér bőr és bézs mokaszinjai vannak általában, melyek mellett szatén estélyi cipők is találhatók a szekrényében. A sarokmagasság általában 5,7 centi, kivéve, ha olyan eseményre készül a királynő, ahol egyenetlen a talaj, mert akkor egy alacsonyabb verziót vesz fel.

Nekünk kifejezetten szimpatikus, hogy nem flancol a királynő és tényleg a kényelem a legfontosabb számára: lehetne neki is ezer pár cipője, mint Imela Marcosnak, mégis ragaszkodik a jól bevált lábbelikhez. Ön szerint menő, hogy az angol uralkodó ilyen hűséges kedvenc susztereihez, és már-már takarékosnak mondható módon univerzális, minden alkalomra megfelelő loaferekben jár, vagy ciki, hogy fantáziátlanul ugyanazt hordja ötven éve? Szavazzon!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Menő! (2301) (1811) Ciki!
Mustra