Véres verejtékkel készülnek a Primark ruhák?

175308213
Bloomberg / Europress / Getty

A Primark belső vizsgálatra kényszerül, miután egy brit vásárlója, a gowertoni Rebecca Gallagher a mosási instrukciók mellett még egy bevarrt címkét talált 10 fontra (3800 forint) leárazott nyári ruhájában, mely szerint a ruha készítőjét "halálra dolgoztatják" – írja a South Wales Evening Post.

"Elképedtem, amikor a mosási instrukciókat kerestem és megláttam ezt a cetlit. Hogy őszinte legyek, soha nem gondolkoztam azon, hogyan készülnek a ruháink, de ez elgondolkoztatott az olcsó divatról. Elborzaszt, hogy a nyári felsőmet elcsigázott, agyondolgoztatott emberek varrják órákon át valami távoli rabszolgatelepen!" – mondja Gallagher a lapnak. A lány megkereste a Primarkot, de nem méltatták válaszra, pedig szerinte a cetli – melynek eredetét lehetetlen ellenőrizni – egy segélykiáltás.

A hibátlan angolsággal megírt címke akárhol bekerülhetett a ruhába, ezért nyomoz a cég: akár Angliában is belevarrhatták. "Furcsa, hogy csak most robbant ki egy ilyen ügy, mivel a ruhát már egy éve áruljuk és semmi hasonló nem történt eddig. Hálásak lennénk, ha a vásárló rendelkezésünkre bocsátaná a ruhát, hogy kivizsgálhassuk, hogyan rögzítették a plusz címkét, és egyáltalán történt-e olyan esemény, amit ki kell vizsgálni" – mondta a lapnak a Primark szóvivője.

Miután a média felkapta az esetet, már többet is képes volt kicsikarni magából a Primark, a kereskedelmi igazgató nyilatkozott a brit Vogue-nak arról, hogy mennyire fontos nekik, hogy megteremtsék varrónőiknek a megfelelő munkakörülményeket és tisztességes bérezést adjanak.

"A Primark szabályzata határozza meg, hogy milyen irányelveket kell a gyáraknak és beszállítóknak követnie: ezek szerint biztosítani kell a jó munkakörülményeket és azt, hogy a dolgozóinkkal jól bánnak és megfelelő bérezést kapnak a munkájukért. Minden gyárat ellenőrzünk, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy megfelelnek szabályainknak, és segítünk a helyzet javításában tréningekkel, tanácsokkal, ha problémák merülnek fel. A Primark az Ethical Trade Initiative (ETI) tagja, a mi szabályzatunk az ETI szabályzatán alapul" – tudta meg a Vogue a kereskedelmi igazgatótól.

Tüntetők a Primark üzlet előbb. Ez még nem elég, viszont első lépésnek tökéletesen megfelel.
Tüntetők a Primark üzlet előbb. Ez még nem elég, viszont első lépésnek tökéletesen megfelel.Oli Scarff / Europress / Getty

A Primark honlapján is hangsúlyozza, hogy ruhái nem a kényszermunkától olyan olcsók, és a Rana Plaza-tragédia áldozatainak kártérítését sem feledik: bár mint más cikkekben olvasható, nem minden olyan szép, mint amilyennek a cégek igyekeznek beállítani és a szakszervezet sem mindig megoldás: a legjobb az lenne, ha tudatosabban vásárolnának az emberek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek