Masztektómián átesett nőknek terveztek fürdőruhákat

Egy új finn tervezési projectnek köszönhetően ezentúl a mellrákot túlélő, mellüket elveszített nőknek sem kell hanyagolniuk az elegáns fürdőruhákat. A Monokini 2.0 névre keresztelt fürdőruha kollekció Elina Halttunen agyszüleménye, aki a két kortárs művésszel, Vilma Metterivel és Katriina Haikalával, azaz a Nutty Tartsal készítette el látványos gyűjteményét – írja a buzzfeed.com.

„Miután átestem a masztektómián, nehezen találtam magamnak fürdőruhát. Egy mellre kapható bikinit találni lehetetlen, ezért saját szabású Monokiniben gondolkodtam. Azt gondoltam, hogy talán más, hozzám hasonló helyzetben lévő nő is szeretne olyan fürdőruhát, melyben nem érzi úgy, hogy hiányzik az egyik melle. Azért mert egy mellem van, nem akarok elbújni, nem akarom abbahagyni az úszást és plasztikai műtéten sem szeretnék keresztül menni. Nem akarom, hogy kényelmetlen protézist kelljen használnom a tengerparton. Olyan szabadnak és aktívnak szeretném magam érezni, mint a rák előtt, és a Monokini 2.0 pontosan erre ad esélyt" – mondja Elina Halttunnen , aki a 10 modell közül a feltűnő narancssárga darabot mutatja be a Norvégiában, Finnországban és Svédországban is kiállításra kerülő képeken.

A gladiátorszerű és más, egyedi szabású, fekete, bronz, ezüst flitterekkel borított, illetve élénkrózsaszín, zöld virágokkal díszített kollekciót egyébként Helmut Newton munkássága, valamint Rudi Gernreich hatvanas években tervezett monokini fürdőruhája ihlette.

„Gernreich terve megváltoztatta a kultúrát, az egész társadalmat, a szabadsághoz és az emancipációhoz való hozzáállást. Ezt szeretnénk elérni a Monokini 2.0-val is. Reméljük, hogy úgy, ahogy a Rudi Monokini lökést adott a nőknek, hogy félmeztelenül sétáljanak a strandon, úgy a Monokini 2.0 megkönnyíti a nők számára, hogy mell nélkül menjenek le a partra, ha akarnak. Meg akarjuk mutatni, hogy az egy mellel vagy mell nélkül élő nők is élhetnek teljes életet, megélhetik a nőiességüket" – mondja Halttunnen, aki nem áll meg a 10 képes fotósorozatnál, május 30-án a népszerű pénzgyűjtő oldalra, a Kickstarterre is felteszi kollekcióját, ami által reméli, hogy minél hamarabb piacra tudják dobni a feltűnő darabokat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek