A nagy méret nem betegség

Az első Plus Size + Fashion Day-en nem csak a butikok által rendezett divatbemutatókra voltunk kíváncsiak, hanem arra is, hogy a megjelent stylistok, bloggerek és modellek mit adnak elő a kerekasztal-beszélgetéseken, hordanak a hétköznapokban és honnan öltözködnek. A molett hölgyeknek szentelt szombati napon elsőként stylist, sminkes és fodrász tanácsait kérhették ki a jelenlévők.

A ruházati baki nagy méretben még feltűnőbb

A stylistot, Ónodi Zitát mi is kifaggattuk arról, hogyan kéne 42-es méret felett öltözni: hisz – ahogy az el is hangzott – a ruházati baki nagy méretben még feltűnőbb. „A hazai kínálattal az a legnagyobb baj, hogy csomó helyen azt gondolják, minden plus size nő idős. Azaz lehetetlen fiatalosan felöltözni a plus size-os boltokból. Én a Tesco ruházati részét szeretem, pont múltkor volt egy plus size-os vendégem, akit odavittem, és rengeteg mindent találtunk potom árakért” – mondta Ónodi, aki egy divatiskola elvégzése után Lendvai Lilla mellett tanulta ki a szakmát.

Ónodi Zita
Ónodi Zita

A csíkos darabok szerintem semmiképp nem jók és a csípőnadrágot is el kell felejteni. Persze a plus size-nál is minden adott ember alkatán múlik, de általában elmondható, hogy kerülni kell a túl bő dolgokat: sokan azt gondolják, hogy nagyon bő ruhákat kell felvenni, ez nem jó, mert optikailag kövérít, ha sátorba bújunk. A másik véglet, aki túl szűk ruhákat hord. Itt kell megemlítenem a cicanadrág problémát: a leggings nem nadrág, ha valaki mégis azt szeretne hordani, tunikával, hosszú felsőkkel tegye, amik takarják a feneket!” – teszi hozzá Ónodi, aki szerint a legfontosabb alapdarab egy pluszos nő ruhatárában az alakformáló body vagy fehérnemű, ami szépen összefogja a testet.

„Az alakformáló alapnak nagyon jó. A ceruzaszoknyát is szeretem ajánlani, mert van olyan, aminek rugalmas anyaga összetartja az embert. Ajánlom az apró virágmintás ruhadarabokat, mert azok nagyon jól el tudják rejteni, amit el kell, valamint azt gondolom, hogy kevés, de nagyon szép ékszer kell. Ez is stílusfüggő, de én nem hiszem, hogy tele kéne pakolnunk magukat feltűnő bizsukkal”.

Csak a leggingst kell teljesen elfelejteni, a fast fashiont nem

Az eseményen részt vevő három plus size divatbloggert is arról kérdeztük, hogyan és honnan tudnak jól felöltözni. Dóra, a Plus Size Advice bloggere szerint a keresletnek kellene diktálnia a divatot, azaz mindenből kéne legyen plus size, hisz sok a 40-es méretnél nagyobb ruhát hordó vásárló. „Én nagyon szeretek turizni, a H&M-et, az F&F-et is kedvelem, de a Silverróból és az X-Classból is szoktam vásárolni. Elcsépelt, de igaz, hogy ha leggingst veszel fel, kell egy magassarkú és egy hosszú felső. Én abszolút blézerpárti vagyok, az egyszerűen mindent feldob, és szerintem egy pluszos lány is vehet fel térd feletti ruhát. Szeretem a ceruzaszoknyákat, de a mindennapi életben is mellőzöm a leggingst, rövid felsővel. Az egyszerű farmer-póló szetteket is nagy, mutatós bizsukkal próbálom meg feldobni” – mondta a Díványnak Dóra.

Dóra és Zsófi
Dóra és ZsófiNémeth Péter / Dívány

Zsófi, a Style by Sophie szerzője szerint a cipő a legfontosabb: „Olyat nem szabad venni, ami nem tartja a lábadat, amiből kifolysz vagy kilépsz. Aki kicsit súlyosabb, annak a lába is meg van terhelve, a balerina, szandál alig tart. Szerintem kerülendő a nagyon rövid szoknya, ha nem jó a lábad, a nagyon bő póló, ha van derekad. Mindig azt kell hangsúlyozni, ami szép rajtad. Kedvencem ez extramagas-derekú farmer, ami crop toppal is jó. Szerintem egy olyan plus size lány, akinek van dereka, nyugodtan vehet rövid felsőt, természetesen magas derekú aljjal!” – mondja Zsófi, aki épp a napokban a Zarában vette meg új kedvenc nadrágját, 44-es méretben. Dórihoz hasonlóan ő is turkálni szeret, valamint a Primark és a Forever21 magyar terjeszkedését várja epekedve (sokan vagyunk ezzel így).

A plus size nem betegség!

A stylist tanácsai után Szkiba Zsuzsa Test/Kép Másképp előadását hallgathattuk meg, ahol a nagyméretű nők lelki problémáiról esett a legtöbb szó. Szimpatikus volt, hogy ugyan hallottuk már párszor, hogy a 36-os nem női méret, mert 42-esnél kezdődik az élet, Szkibánál ilyesmiről szó sem volt. Igazából minden olyan nőhöz szólt, akinek önbizalomproblémái vannak, kiemelve, hogy a plusz kilók egy állapot, de nem feltétlenül a betegséggel egyenlő kórkép. (Schobert Norbi szerencsére nem volt a környéken.)

Szkiba Zsuzska
Szkiba ZsuzskaNémeth Péter / Dívány

„A társadalom hajlamos úgy kezelni, mintha minden telt nő valamilyen betegségben szenvedne, amit szégyellni kell, de ez sokkal összetettebb kérdés, amit próbálok helyrerakni. Az vetül ki, amit belül érzel: ha tényleg úgy érzed magad, mint egy kitaszított és kevésbé értékes ember, célpont leszel, rád fognak ugrani” – mondja Szkiba, aki szerint az is baj, hogy misztikumot vonunk a teltség köré, szenzációnak számít egy gömbölyded nő bikiniben, pedig ez is az élet része.

„Addig nem állok meg, amíg nem látok egy 48-as méretű lányt valamely magazin nyomtatott oldalán. Ez a sokszínűség. Az a gond, hogy misztikumot csinálunk a plus size-ból, most is az érdekli a sajtót, hogy hogy néznek ki a nagy lányok a kifutón fehérneműben, mert ez szenzációnak számít. Akkor fogjuk tudni ezt normálisan kezelni, ha a mindennapjaink része lesz, ha a kirakatban lesz nagyobb méretű próbababa is. Ha kicsit jobban beépül a köztudatba a molettség, akkor nem lesz ez ennyire kiütköző téma” – mondja a Díványnak a Beautywithplus.com szerzője, aki a kölcsönös elfogadás és nyitottság híve. 

„Minden nő mérettől függetlenül szép. Én allergiás vagyok arra is, ha azt mondják, hogy csontokkal csak a kutyák játszanak. Ez védekezés. Ne úgy szerezz érvényt magadnak, hogy a másik kategóriát elnyomod! Elfogadás és nyitottság kell, nyitottnak kell lennünk egymásra és önmagunkra is. Nem kell a tűzre olajat önteni” – mondja Szkiba Zsuzska, aki 10 pontban foglalja össze blogján a Test/Kép Másképp mozgalom alapvetéseit, melyek nem csak a pluszos nőknek szólnak: örök érvényű tanács, hogy ne a súly alapján ítéljünk, a szépséget ne kilóban és centiben mérjünk, az pedig alapvető jog kéne legyen, hogy minden testalkatú nő egyenrangú bánásmódot kapjon az élet minden területén.

„A testmozgás fontos része életünknek, amit azért végzünk, mert szeretjük testünket, s nem azért mert utáljuk” – áll szintén a mozgalom pontjai között, hogy végre tényleg mindenkinek leessen: molettként is lehet egy nő egészséges, igyekvő, sportos, egészséges. Erre a legjobb példa Farkas Évi, befutott és elismert plus size modell, aki szintén részt vett az eseményen. 

Farkas Évit soha nem kérték, hogy fogyjon

Őt arról kérdeztük, hogyan lehet valakiből pluszos modell és hogyan tartja formában magát: ha eddig azt gondolta volna, hogy a 42-es modelleknek csak ennie kell, most eláruljuk, hogy ugyanolyan keményen megdolgoznak alakjukért, mint vékonyabb társaik. „Nagyon szeretek a szabadban futni, amikor estefelé már kicsit csíp a levegő. Nagyon szeretem a biciklimet, ha tehetem, mindenhova biciklivel megyek. Próbálok mindig egészségesen enni, friss dolgokat. Ha nem tudok magamra főzni, olyan menüt rendelek, amitől jól érzem magam, könnyű húst és zöldséget például” – mondta Farkas a Díványnak.

Farkas Évi
Farkas ÉviNémeth Péter / Dívány

„Ehhez a szakmához ugyanúgy kell a magasság, 173-175 centi alatt nem könnyű plus size modellként munkát találni. A csípő is jó, ha 110 centinél szélesebb és annak vannak a legjobb esélyei, akinek homokóra alakja van, és széles csípője” – tudjuk meg a plus size modelltől. A modellkedés mellett Farkas Éva divatfotósként dolgozik: hol ebből, hol abból van több munkája, most pár hónapja Magyarországon dolgozik, de részt vett az angol plus size divathéten is.

„A legjobb, ha Londonban van az ember, onnan sokfelé tudják utaztatni. Engem a karakterem miatt inkább Németországban keresnek, hamburgi ügynökségem is van. New Yorkban még nem jártam, de ott is sok lehetőség van” – mondja Farkas, akinek álma sok modelltársához hasonlóan egy Vogue címlap, de természetesen minden magazinos munkát nagyon szeret. A csinos modell szerencsés, nem kérték még, hogy fogyjon le, és tiniként sem csúfolták teltebb alakja miatt.

„Nem kértek soha, hogy fogyjak le, de azt elvárják az ügynökségek, hogy a pluszos modell feszes legyen, odafigyeljen az alakjára. Van, aki úgy dönt, hogy lefogy, de ha plus size modellként akar valaki dolgozni, akkor tartania kel la súlyát” – mondja a modell-fotós, aki a fast fashion boltok mellett szívesen öltözik magyar tervezők ruháiba is, és utóbbit mindenkinek csak ajánlani tudja: „Nem kell ahhoz a tervezőket ismerni, hogy ránk szabják a kollekciójuk darabjait, elég, ha elmegyünk a bemutatótermükbe, mint vásárló és rendelhetünk tőlük a méretünknek megfelelő ruhát."

Oszd meg másokkal is!
Mustra