Ezt a 24 hibát ne kövesse el az esküvő előtt!

A jó idő beköszöntével elkezdődött az esküvő szezon, melyre már mutattunk alternatívát a grunge-ban gondolkodó Vera Wangtól és az olcsó menyasszonyi ruhákban utazó H&M-től is az elmúlt időszakban. Mivel az esküvőnk napján készül rólunk talán a legtöbb – és legfontosabb – fotó az életünk során, nem mindegy, hogy hogyan festünk a nagy napon. A Huffingtonpost.com szerkesztői sminkmesterek tanácsai alapján összegyűjtöttek pár hasznos tanácsot, amit ha megfogadunk, nagyobb eséllyel kerüljük el az esetleges baklövéseket. Nézze meg, milyen hibákat kerüljön el!

1. Ne kísérletezzen!

Ne az esküvője napján találja ki, hogy eljött az ideje annak, hogy életében először kipróbálja a piros rúzst vagy a dívásan füstös szemeket! Hallgasson a megérzéseire és olyan sminket válasszon, amilyennel jól érzi magát és a legjobban áll önnek. „Mindig azt mondom a menyasszonyoknak, hogy a cél az, hogy önmaguk legyenek. Utálnám, ha a menyasszony öt év múlva visszanézné a képeit és nem ismerné fel magát a fotókon” – mondja a sminkmester, Elise Brill.

„Azt hiszem, hogy a menyasszonyon túl nagy a nyomás ezen a különleges napon, így könnyen előfordulhat, hogy több sminket tesz magára, mint általában. Érthető, hogy a nagy napon azt szeretné, hogy önmaga legyen, de jobban nézzen ki, mint a hétköznapokon. Azt szeretné, hogy amikor az oltár elé vonul, minden szem rá szegeződjön” – magyarázza a szépségszakértő, Sonia Kashuk.

484218589
FotóRommel Demano / Europress / Getty

2. Ne dőljön be az aktuális szépség-trendeknek!

Kim Kardashiannak köszönhetően például hatalmas trend a bronzosító és az arccsont kiemelése. De ez a típusú smink túl sok is lehet, ráadásul nem is mindenkinek áll jól. „A természetes világítás kiemeli a természetes szépséget, miközben ragyogónak és frissnek mutat. A fényképek sok-sok évvel az esküvő után is emlékeztetni fognak a nagy napra, senki nem akarhatja, hogy évtizedekkel később rokonunk, haverunk az akkori sminkünk alapján lője be, hogy pontosan mikor házasodtunk. Gondolkodjunk időtlen külsőben, olyan bombabiztos dolgokban, melyek kiállják az idő próbáját. Hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy ha tíz év múlva visszatekintünk a nagy napra, akkor is modern és sikkes benyomást keltsünk!" – tanácsolja Sam Russel sminkes.

3. Ne hagyja ki a sminkpróbát!

Bár ez valóban extra költséggel jár, de higgye el, megéri. „Az esküvő előtt legalább három hónappal iktassunk be egy sminktesztet. Ha nem elégedett az első sminkkel, még mindig van ideje másik lehetőség után nézni" – mondja Amanda Gabbard, a Guerlain sminkmestere. Persze arra is van mód, hogy spóroljon kísérletezés közben: keressen fel olyan eseményeket, bevásárlóközpontokat, butikokat, ahol ingyen átalakítják és ellátják jó tanácsokkal. Ahogy Amerikában a Nordstrom ad otthont az efféle ingyenes programoknak, úgy hazánkban leginkább a plázákban kell keresni a hasonló lehetőségeket.

486956825
FotóLeslee Mitchell / Europress / Getty

4. Készüljön fel alaposan a nagy napra!

Sok menyasszony nem hisz a smink- és fénykép-próbában, amit később általában megbánnak. Nézegessen magazinokat a témában, a Pinterest is számos smink- és frizuratanáccsal szolgál ebben a témában. Magunkról is érdemes visszanézni régebbi fényképeket, válasszuk ki, hogy melyeken festünk a frizuránknak és a sminkünknek köszönhetően katasztrofálisan és olyanban ne is gondolkodjunk a nagy napon. Egy kép ugyanis többet ér ezer szónál. „Viseljen fehér ruhát az esküvői megbeszéléseken és próbákon, így a tesztsminket is könnyebben el tudjuk képzelni a nagy napra. És ne felejtsen el tesztfotókat készítteteni!" – tanácsolja a Lifetime.Inc. tulajdonosa, Melisa Imberman.

5. Mellőzze a rúzs és a szájfény használatát!

Tudvalevő, hogy ezek a termékek foltot hagynak, így csakis a tartós opció jöhet szóba. „A szájfény szupergyorsan lekopik, gyakorlatilag már a szertartás utáni csóknál vége van. Továbbá ha az ajkaink túl fényesek, akkor az a nagyobb felbontású képeken nem mutat jól. A másik ok, ami miatt érdemes lemondani a rúzsról, az a fátyol. Ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy ne kenődjön rá a rúzsunk fele. Ugyanez vonatkozik a hosszú hajra is, ha a menyasszony kiengedve szeretné viselni a haját az esküvője napján, akkor a haja garantált, hogy szájfény miatt az ajkára ragad” – sorolja az érveit a Makeup Artistry szakembere, Liz Fuller.

484218643
FotóRommel Demano / Europress / Getty

6. Csínján bánjon a csillámporral!

„Egy kis csillogás vagy némi szín frissnek és harmatosnak mutatja az arcot, de az orr vagy a homlok kiemelésétől inkább zsírosnak hat a bőrünk" – mondja Gina Ludwig, a Hair Comes the Bride vezérigazgatója. Hasonló véleményen van Jane Cohen sminkes is, aki csupán egy kevés aranyport visz fel a menyasszony arccsontjára, szemöldökére és ajkára: „Ettől a menyasszony olyan, mintha világítana belülről. Ez egy egyszerű trükk, de tény, hogy működik" – állítja.

„A csillámpor szerencsétlenül veri vissza a fényt a kamera felé, ami miatt gyakran fehér foltosnak tűnik a bőrünk a képeken. Ezek a foltok az utómunkák után sem lesznek jobbak, maximum zöld, narancssárga vagy fukszia-színeket kapnak, attól függően, hogy a fotós hogyan szereti kiegyenlíteni a színeket. Az egyetlen módja, hogy megszabaduljunk a költséges retusálástól, ha jó előre gondolkodunk és elkerüljük a csillámpor használatát!” – javasolja a fotósként dolgozó Johanna Jacobson, az Ambientimage tulajdonosa.

7. Vigyázzon az arcpirosítóval is!

Koncentráljunk a pirosító helyes használatára, amit a legtöbb menyasszony hajlamos túlzásba vinni. Valószínűleg megfeledkeznek arról, hogy a nagy napon a rokonok zavarbaejtő megjegyzéseitől úgyis elpirulnak majd. „Sokan tévesen hiszik azt, hogy a pirosítót átlósan kell felvinni az arccsont alá, ahogy azt a hetvenes években tettük. Inkább egy bronzosítóval keverjük be a pirosítót vagy a természes arcpírt” – tanácsolja Cohen.

486959045
FotóDiana Haronis / Europress / Getty

8. Kerülje a drámai szemeket!

A szempillaspirál kivételével az összes fekete színű sminktermék tiltólistás a sminktáskában az esküvőnk napján. „A fekete szín az emberek többségének túl kemény. Más színekkel egy sokkal lágyabb, elbűvölőbb és érzékibb hatást érhetünk el. A fekete helyett javasolni tudom a barnát, a szürkét, a sötétkéket és a mélylilát. A túl fényes szem általában sokkal jobban néz ki élőben, mint a képeken” – mondja a sminkmester, Gianni.

„A túl füstös szemfestés a fotókon úgy mutat, mintha árnyék lenne a szemünk körül. Hogy ezt elkerüljük, válasszunk inkább lágyabb, finomabb árnyalatot, lehetőleg olyat, ami kiemeli a szemünk színét. A bronz passzol a zöld szemhez, a mokka pedig a mogyoróbarna szeműeknek előnyös. A sötétkéket és a sötétbarnát a kék szeműeknek ajánlom, míg a lilát és a szürkét inkább a barna szeműeknek. Továbbá por helyett válasszunk inkább krémfestéket a nagy napra, mert jobban fed” – tanácsolja Chelsea Hernandez sminkmester.

9. Ne ragaszkodjon a műszempillához!

Mostanában nagyon népszerű trend, hogy a szempillákat, a hajhosszabításhoz hasonlóan külön-külön ragasztják fel. A műszempillák egyik nagymestere, Suzette Zuena, a Lash House Beauty Boutique tulajdonosa azt javasolja, hogyha feltétlenül ragaszkodunk a műszempillához, akkor azt az esküvő előtt legalább két héttel tetessük fel. Így még időben feltűnhet, ha allergiás reakciókat vált ki a ragasztó és lesz időnk arra is, hogy megszokjuk és kényelmesen érezzük magunkat a meghosszabított pillákkal.

Amennyiben mégis a hagyományos műszempillát választjuk, akkor abból inkább készítessünk személyre szabottat. „Javasolt vízhatlan réteggel bevont szempillát választani, ami ellenáll az örömkönnyeknek a nagy napon. Az egyedi, személyre szabott szempilla természetesebb hatást kelt, mint a gyári, ráadásul olyan vastagságú lesz, amilyet szeretnénk. A fekete szempillaragasztó helyett világosat használjunk, az jobban beleolvad majd a szem körüli sminkbe” – mondja Rebecca Perkins, a New York-i Rouge sminkszalon társ-alapítója.

173774475
FotóBravo / Europress / Getty

10. Hagyja békén a szemöldökét!

A szemöldök a szemünk kerete, amivel valóban megváltoztathatjuk az egész arcunk kinézetét. Kövesse szemöldöke természetes formáját, aminek színe lehetőleg egyezzen a hajszíne árnyalatával. Lehetőleg ne az esküvője előtt egy-két héttel változtasson szemöldöke formáján!

11. Ne használjon faktoros alapozót!

Bár a mindennapokban szuperek a napvédővel kevert, 15-20 faktoros alapozók, az esküvőnk napján inkább ragaszkodjunk a hagyományos alapozóhoz. „A napvédővel ellátott alapozók egyes összetevői miatt fehér foltok keletkezhetnek az arcunkon a vakuval lőtt képeken. Csináljunk pár próbafelvételt a nagy nap előtt, ha a szabadba szerveztük a szertartást, így megbizonyosodhatunk arról, hogy nem lesz lisztes vagy elmosódott az arcszínünk" – ajánlotta Erica Bishop, a Presciptives sminkese.

12. Ne dőljön be a festékpisztolyos sminknek!

A hollywoodi álomgyáraknak köszönhetően divatba jött airbrush csakis abban az esetben lehet a menyasszony legjobb barátja, ha bőre nem igényel túl sok fedést. „Az egész nagyon könnyű, így a menyasszony nem érzi úgy magát, mintha maszkot viselne. De az esküvőkre általában több fedésre van szükség, így érdemes a hagyományos, jól bevált receptekhez ragaszkodni. Ráadásul, ha véletlenül elkeni, vagy lesírja a festékpisztolyos sminket az ara, azt nem könnyű kijavítani a nagy napon" – mondja Hope Henderson a Beaty Mark alapítója és sminkese.

484546145
FotóSlaven Vlasic / Europress / Getty

13. Ne kérjen túl sok alapozást!

„Sok menyasszony azt hiszi, hogyha sok sminket tetet magára, akkor jobban fog kinézni a fényképeken, de valójában ennek az ellenkezője igaz. A jól sikerült, közelről lőtt menyasszonyi portrékhoz ugyanis a bőrnek ragyognia kell, ami túl vastagon felkent alapozóval elképzelhetetlen. Fontos, hogy sok alapozó helyett inkább jó minőségű primert vigyünk fel az alapozó alá, ami helyén tartja a sminket egész nap és azért a bizonyos porcelán hatású bőrért felel, mert elfedi a pórusokat” – tanácsolja Misha Shahzada sminkmester.

14. Ne vigye túlzásba a púdert!

A púder elképzelhető, hogy mattítja az arcunkat, de a szemünk alatti részeket inkább kiemeli és megmutatja az apró ráncokat. „A fotókat visszanézve mindig a szem alatti terület árulkodik arról, hogy túl sok sminket használtunk. Használjunk kevesebb púdert a szemünk alatt vagy inkább hagyjuk ki ezt a műveletet. Minél kevesebb a púder, annál jobb, így a szem alatti bőr is frissebbnek és szebbnek tűnik majd!” – mondja Giannoni.

15. Ne csak az arcát sminkelje!

„A smink nem ér véget az állkapcsunknál! Fontos, hogy adjunk egy színt a dekoltázsunknak és a hátunknak is, hiszen ezek a területek általában kilátszanak egy esküvői ruhából” – mondja a Pucker profi sminkese, Lauren Knuckles. Egy másik sminkes szerint azonban a kulcscsontra fújt aranypor bőven elég ahhoz, hogy ragyogjunk a nagy napon.

489067775
FotóRobert Marquardt / Europress / Getty

16. Ragaszkodjon a vízálló sminkhez!

„Menyasszonyként óhatatlanul ejtünk néhány könnycseppet. Nincs rosszabb, mint amikor a fekete szempillaspirál festéke végigpereg az arcunkon. Persze van olyan menyasszony, aki nem sír, de azoknak meg a verejték teszi teljesen tönkre a sminkjét" – mondja Ludwig, aki hisz a vízálló szempillaspirál és alapozó erejében.

17. Hagyjon időt a sminkelésre!

A sminkelés egyes lépései között hagyjunk egy kis időt, hogy megszáradjon az alapozónk, a szemfestékünk, illetve a körmünk. Ha már nagyon ki vagyunk csúszva az időből, akkor használjunk hajszárítót a gyorsabb száradás érdekében. „A sminkünk tovább tart, ha hagyjuk, hogy a következő lépés előtt megszáradjon az előző. Továbbá soha ne nyúljunk a sminkünkbe az ujjainkkal. Az ujjainkon rengeteg baktérium lehet és az ujjlenyomatunk is az arcunkon maradhat. Egy szivaccsal vagy ecsettel sokkal természetesebb hatást kelt az alapozó, ráadásul egyenletesebben is oszlik el a bőrön!” – tanácsolja a sminkmester.

18. Ne szolizza túl magát!

Sok menyasszony jelentkezik be még egy kis extra barnításra az esküvő előtti napokban. De ne felejtsük el, hogy a túlságosan napbarnította bőr még drámaibbá teszi a fehér ruhát. Ráadásul fennáll a veszélye annak, hogy bőrünk foltos lesz, vagy sárga, még le is éghetünk, ami azt jelenti, hogy a sminkesnek még több problémája akad az amúgy is stresszes időszakban. „Ne a barnulással legyen elfoglalva az esküvő előtti napokon. Ehelyett szépen, fokozatosan és több alkalommal barnuljon a nagy napra!" – mondja Giannoni.

484218757
FotóRommel Demano / Europress / Getty

19. A barnító spray sem jó ötlet!

„Ha barnító sprayt használunk, ügyeljünk arra, hogy annak kell egy bizonyos száradási idő, így fennáll a veszélye, hogy megfogja a ruhánkat. Ráadásul baromi természetellenes hatást kelt. Foglaljunk inkább időpontot egy barnítókabinba, ha nagyon fontosnak tartjuk" – mondja a sminkes, aki szerint a spray-val lefújt bőrnek és arcnak mély, cserzett színe van, jobb, ha megkérjük a szakembert, hogy az arcunkat hagyja ki a fújásból.

20. Ne kísérletezzen új bőrápolókkal!

„Néhány nappal az esküvő előtt nem időszerű új bőrápolási technikákkal, anyagokkal kísérletezni. Főleg olyan termékekkel, amiket nem is ismerünk, nem tudjuk, hogy hogyan reagál rájuk a bőrünk. A legjobb dolog, amit tehetünk abban az esetben, ha hajlamosak vagyunk a pattanásokra, hogy betartjuk a bőrgyógyász tanácsát és az eddig bevált termékkel hidratáljuk bőrünket reggel és este” – mondja Lindsey Lopez sminkes.

„Ha nem jártunk rendszeresen kozmetikushoz, akkor ne az esküvői előtt kezdjük el, mivel esélyes, hogy a kozmetikus által felszínre hozott eltömődött pórusok, szennyeződések és pattanások éppen az esküvői előtt jönnek elő. Ha mindenáron kozmetikushoz akarunk menni a nagy nap előtt, azt legalább 3-4 hónappal előtte tegyük meg, akkor a bőrünk tiszta és ragyogó lesz” –mondja Cohen.

486957019
FotóStelios Kirtselis / Europress / Getty

21. Készítse fel bőrét a nagy napra!

A sminkelés előtt nem árt, ha megfelelően felkészíti a bőrt az alapozókra és egyéb rohamokra. A szakemberek azt javasolják, hogy arctisztítóval gyengéden mossuk át arcunkat, aztán gondosan hidratáljuk a bőrt. Ne feledkezzünk meg a szem alatti ráncokról sem, melyek az átlagnál jóval több törődést igényelnek.

„Nem tudom megmondani, hogy hány menyasszony, koszorúslány és anyuka fordult már meg a székemben, akinek nem volt hidratálva a bőre. Rendkívül nehéz úgy sminkelni, hogy a bőrünk száraz vagy pikkelyes. Ha a nagy napra virradóra kijön egy pattanásunk, akkor azt inkább ne nyomkodjuk. Sokkal könnyebb elfedni egy pattanást, mint eltüntetni egy pattanás után keletkezett krátert” – mondja a szakértő.

22. Ne az esküvő előtti nap gyantáztasson!

„A szemöldökét vagy az arcának bármely más területét legalább az esküvő előtt öt nappal gyantáztassa le, különben félő, hogy a gyantázás okozta esetleges gyulladások, sérülések még láthatóak lesznek. Illetve ha korábban nem próbálta még, akkor ne most kezdjen bele, ugyanis nagyon könnyen kipattogzik a bőr a gyantázás környékén, ha a bőr még nem szokott hozzá” – mondja a hírességek egyik legfelkapottabb sminkese, Dimitri James.

23. Legyen összhangban a násznéppel!

Több tucat fotó készül majd, ahogyan a koszorúslányokkal pózol. Szerezzen közös sminkest és fodrászt vagy az esküvő előtt adjon nekik irányelveket, hogy milyen stílusban gondolkodjanak. Biztos nem akarja, hogy minden koszorúslány különböző frizurával és sminkkel álljon ön mellett a közös fotózásokon, aminek az lesz a vége, hogy elvonják a figyelmet a menyasszonyról. Legyenek összetartóak ezen a napon!

24. Legyen kéznél egy sürgősségi készlet!

Még a legprofibb smink esetében is szükség van néhány dologra, ami jó, ha kéznél van egy ilyen eseményen. „Minden menyasszony azt szeretné, ha minden olajozottan menne az esküvője napján. Néhány fontos dolog: a rúzsával megegyező színű rúzs, szempillaspirál, hajlakk, folttisztító, ragasztó, tű és cérna."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek