Divatnap teltkarcsú nőknek: a tunika és a cicanadrág itthon a sláger

Londonban már a molett nőknek is van divathete, és úgy tűnik, szépen-lassan itthon is rájönnek arra, hogy igenis foglalkozni kell a 42-es méretnél nagyobb konfekcióméretű vásárlókkal is. A teltebb, gömbölydedebb nők Magyarországon bizony nincsenek könnyű helyzetben, mi is többször feltérképeztük már, hogy mi a hazai kínálat, és nem voltunk túlzottan lenyűgözve. Reméltük, hogy a hétvégén az egyik (eléggé lerobbant) budapesti szórakozóhelyen megrendezett Plus Size + Fashion Day után majd kevésbé látjuk borúsan a helyzetet. 

A többórás rendezvény eleje egy olyan kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, ahol három, pluszos nőkre specializálódott márka képviselőitől lehetett kérdezni. Mint kiderült, az X-Class és az Angelina fehérnemű is tulajdonképpen személyes okokból jött létre, volt, akinek a családtagja nem tudott méretben és stílusban megfelelő ruhákat vásárolni, Pap Ágnes, az Angelina alapítója pedig akkor döntötte el, hogy változásra van szükség, amikor négy évvel ezelőtt nem talált magának egy egyszerű fekete melltartót, és rájött, hogy sok más nő küzd hasonló problémákkal.

Felmerült az általános és ismert probléma is, hogy a textil- és a divatipar itthon ugye nem nagyon létezik, ezért szinte mindent importálni kell, és mivel a méretek országonként változnak, ezért a próbát nehéz megúszni. Ezzel persze a webshopok üzemeltetői is tisztában vannak, Pap Ágnes például megpróbálja korrigálni a méreteket, és persze korlátlan ideig kicseréli a fehérneműket, ha azok nem hordták. A méret egyébként kényes dolog, és szóba került az is, hogy mennyien nem tudjuk mekkora melltartó is kell, és a "legkevésbé gázos" fehérneműt vesszük meg. Persze olyan választékkal képtelenség dolgozni, főleg egy igazi üzletben, ahol mindenki megtalálja a tökéletes darabot. Ő említette meg azt is, hogy a plus size egy életérzés, és jó lenne, ha az üzletek felismernék, hogy ki kell szolgálni a teltebb, gömbölydedebb vásárlók igényeit is

A beszélgetés közben elhangzott olyan mondat is, ami marketing szempontból talán hatásos, de kicsit ütközik a fő társadalmi céllal, ami nem más, mint egymás (és persze önmagunk) elfogadása. Ennek a mondatnak a lényege a következő volt: a nő 42-es méret felett igazi nő, a 36-os méret tinédzsereknek való. Ha a súly valóban csak egy szám, és nem ez határoz meg minket, nőket, akkor ez a kijelentés ugye nem igazán állja meg a helyét. Szerencsére a rendezvény későbbi beszélgetésein, amiről egy másik cikkben olvashatnak majd, ezt sikerült is helyre tenni, kiderült, hogy nagyon sok nő küzd az önértékelési problémákkal kortól, súlytól függetlenül, és ez ellen együtt kell tenni.  De ezt nem is ragoznánk tovább, olvassák majd el a folytatást. 

Mivel mégis csak egy divatnapról van szó, bemutató is volt, mégpedig nyolc körrel és a közönség az előbb említett márkák kínálata mellett megismerkedhetett a Sylverro, az Allora és Babifashion termékeivel is. A tunika és a cicanadrág párosa szemmel láthatóan továbbra is népszerű kombináció, de felvonult pár olyan összeállítás is, amiből érdemes ihletet meríteni. A felvonultatott szettek alapján a pluszos hölgyeknek érdemes beszerezniük egy szép bőrkabátot, egy jól szabott zakót, egy olyan blúzt vagy inget, ami nem feszül, de követi az alakot és persze a nyár egyik nagy slágeréből, a boka fölé érő, szűk szövetnadrágból is érdemes venni néhányat eltérő színekben. 

A fürdőruhás bemutató is nagyon tanulságos volt. Tavaly mi is írtunk arról, hogy különböző alkatú nőknek mik állnak jól, mivel lehet kihangsúlyozni az előnyös tulajdonságokat, és mivel lehet elvonni a figyelmet azokról a területekről, amelyeket nem szeretünk annyira, és a Plus Size + Fashion Day kifutóján is lehetett látni jó példákat.

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, akkor el kell mondanunk, hogy a teltkarcsú nők 7 legnagyobb divatbakijára is találtunk példákat, gondolunk itt például a nagyon csicsás darabokra, a szűk, nagymintás ruhákra és rengeteg strasszra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a pluszos hölgyeknek nélkülözniük kellene a mintás, színes darabokat, csupán arról van szó, hogy bizonyos díszítési megoldások sem a pluszos, sem az átlagos, sem a sovány nőknek nem állnak jól. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek