Van élet a fast fashion boltokon túl

A fast fashion boltok kínálata jó, de lássuk, egy idő után unalmas: főleg, hogy minden huszonéves ugyanabban jön szembe az utcán. Megnéztük, hova érdemes indulni, ha szeretnénk valami pluszt, vagy csak szimplán kevesebbet költenénk – nem mindig jó vásár 15 ezer forintért nyári ruhát venni.

Budapest legismertebb, legnagyobb és legjobbnak mondott turkálóit, használtruha-üzleteit jártuk be egy nap alatt, hogy megnézzük, hol, mennyire öltözhetünk fel divatosan, és hol nem kapunk egyáltalán semmi érdekest.

A Retrockot nagyon szerettük, igaz, nem az árai miatt, a Dorothy and Aby kellemes meglepetés volt, de bajban lennénk, ha csak onnan kéne felruházkodnunk, az apróbb turkálók kínálatát pedig úgy tűnik, mégiscsak veri a hatalmas, zsúfolt, hangulattalan hodály Háda. Részletek a hajtás után!

1. Dorothy and Aby:

Kínálat: A Nyugatihoz közel eső üzletbe eredetileg be se akartunk menni, mert nem turkáló, hanem outlet, ennek megfelelően fast fashion márkák tavalyi ruháival van tele. A kínálat jobb, mint amilyennek ez alapján tűnik, ugyanis sok olyan ruha is van, amit sose látunk az üzletekben, és elég változatos a méretválaszték is. Minden nagyon olcsó, igaz, több ruha is foltos vagy szakadt, úgyhogy ha itt vásárol, nézze át a kinézett ruhát és csak akkor vegye meg, ha hibátlan, de legalábbis hajlandó megvarratni, vagy biztos benne, hogy kijön belőle a rúzsfolt. A mi kedvenceink az üzlet végében megbújó COS ruhák voltak, melyek közül igazából mind kéne. Nyári ruháért érdemes benézni, és olyan alapdarabokból is nagy a kínálat, mint a pamutpóló vagy a farmering.

Cím: 1064 Budapest, Teréz krt. 47. 

Nyitva tartás:  hétfő-szombat: 9.00-20.00, vasárnap:10.00-18.00

Honlap: https://www.facebook.com/DorothyandAby

2. Szputnyik D20

Kínálat: A Szputnyik nemrég költözött pár számmal arrébb a Dohány utcában, most a réginél sokkal nagyobb és rendezettebb üzlethelyiségben árulnak. A bolt kicsit szellős, szokatlan a nagy zsúfoltság után, de megvannak a szokásos szputnyikos cuccok: a nyomott mintás neoprén felsők, mintás leggingsek és a használt ruhák is. Itt sajnos a vintage ruhák sem olcsók, egy vicces ingért 4 ezret, egy szép, csipkés felsőért 7900 forintot kérnek, és ha igazi Nina Ricci ruhára vágyunk, 25 ezret kell fizetnünk. Érdemes benézni vicces nyomatos atlétákért, tréning-felsőkért, de a vintage ruhák között is találhatunk nekünk valót. A 10 ezer forint körüli bőrkabátok pedig igazán menők.

Cím:  1074 Budapest, Dohány u. 20.

Nyitva tartás:  hétfő-péntek: 11.00-20.00, szombat - vasárnap: 11.00-18.00

Honlap: http://szputnyikshop.hu/

3. Retrock

Kínálat: A Retrock kihagyhatatlan vintage- és dizájnerbolt a belvárosban, a kínálatuk egyre színesebb. Nagyon szerettük a hímzett és állatmintás női blúzokat, melyeket 5-7 ezer forint közötti áron lehet megvenni. Ezek nem használt ruhák, nagyon egyediek, és ha belegondolunk, hogy a fast fashion üzletekben simán elkérnek egy blúzért 8-10 ezer forintot, nem is drágák. A használt blúzok ára is a 6 ezret súrolja, de olyan kincseket találhatunk, amiket máshol nem. Érdemes szétnézni az 1000 forintos szekcióban is, például láttam egy szuper használt bőrtáskát ennyiért. Ha szeretné nyárra valami különlegessel feldobni meglévő ruháit, mindenképp érdemes ide eljönnie, itt tetőtől-talpig is felöltözhet vicces mintákba!

Cím: 1061 Budapest, Anker köz 2.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 11.00-21.00, szombat-vasárnap: 11.00-20.00

Honlap:  http://www.retrock.com/

4. Ludovika Shop 

Kínálat: Rose Byrne és Jude Law után nekünk is muszáj volt megnéznünk, mit kínál a kis vintage bolt a Rumbach Sebestyénben: letisztult, szépen berendezett üzlethelyiségben válogathatunk a jó állapotú és minőségi vintage ruhák között. Nem a legolcsóbb üzlet, de nagyon szép ruhákat találtunk és 10 ezer forint alatt gyakorlatilag bármit megkapunk. Csak ajánlani tudjuk!

Cím: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 15.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 12.00-20.00, szombat-vasárnap: 12.00-18.00

Honlapwww.facebook.com/ludovikashop

5. Balkáni szezon

Kínálat: A designer-turkáló már jó rég megvan az Aradi utca elején, és még mindig ugyanazt kínálja: Ralph Lauren és egyéb márkás ruhákat. Kis szerencsével ki lehet túrni D&G blézert, vagy épp Diane von Furstenberg ruhát is. Az árak elég magasak, de minden eredeti és a férfiruháké a bolt fele, ami ritkaságszámba megy. Egy eredeti D&G blézerért meg végülis nem sok a 25 ezer forint.

Cím: 1062 Budapest, Aradi utca 11.

Nyitva tartás:  hétfő-szerda, péntek:11.00 -19.00, csütörtök: 11.00-20.00, szombat-vasárnap:10.00-16.00

Honlap:  www.facebook.com/pages/Balk%C3%A1ni-Szezon

6. Arany 17

Kínálat: Bárki kérdezünk arról, hol van jó turkáló, mindenki az Arany János utcát ajánlja. A kis boltban mi éppen nem találtunk semmi kihagyhatót, de pont az a jó a turkálókban, hogy az árukészlet folyamatosan változik. Mi 44-46-os méretűeknek ajánlanánk, hogy nézzenek be, mert nagyméretű holmikból láttunk pár igen jót, nagyon olcsón!

Cím: 1051, Budapest, Arany János utca 17.

Nyitva tartás:  hétfő-péntek:10.30 -19.15

Honlap: www.facebook.com/pages/Arany-17

7. Renoválás

Kínálat: A Renoválás is régi motoros a szakmában, most sem csalódtunk benne. Még mindig folyamatosan csökkennek a ruhák árai, tehát ha valamit nem tudnak eladni 3-4 ezer forintért, lassan leárazzák 500 forintig, aztán valaki csak elviszi. A legnagyobb problémánk az volt, hogy a legtöbb ruha 42-44-es, de másnak valószínűleg pont ez a legnagyobb pozitívum az üzletben – így nem vásároltunk végül semmit, pedig rövid ruhákból hatalmas a választék.

Cím:  1073 Budapest, Erzsébet krt. 8.

Nyitva tartás: hétfő-péntek: 11.00-19.30, szombat: 10.00-18.00

Honlap:  http://www.renovalasbolt.hu/

8. Háda - Corvin Pláza

Kínálat: A Corvin Pláza alagsorában elnyúló hatalmas Háda igazából mindent tud, amit egy turkáló tudhat: akkora az árukészlet, hogy fél délután nem lenne elég átnézni, és mivel ide munkaidő után érkeztünk, a sorok is beláthatatlanok a próbafülkékig. Nagy márkákra itt se számítson, olyan mintás ruhákkal vannak tele a sztenderek, amiket a brit középosztály már megunt. Sok a madárminta és egyéb apró minták, de rengeteg ruha itt is 44-es. Általánosságban is egyre több a szakadt, foltos ruha a turkálókban, itt is ráakadtunk pár ilyenre – foltos használtruhát meg tényleg ne vegyen meg 2-3 ezer forintért, valószínűleg pont azért vált meg tőle első tulajdonosa, mert nem tudta már így hordani. Ez a hatalmas Háda valószínűleg sokak kedvence.

Cím: 1082 Budapest, Futó u. 37-45. /A -1. szint

Nyitva tartás: hétfő-szombat: 10.00-21.00, vasárnap: 10.00-19.00

Honlap:  http://www.hadakft.hu/

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek