Nem izzasztottuk meg a stíluskreátorokat

Május 9-én ellátogattunk a VIASAT3 műsorának Corvin sétányos kipakolására, ahol egy „nem hétköznapi ruhaszalont" kellett volna találnunk. A Megruházlak! helyszíni rendezvényén amellett, hogy a sorozatot promózták, jótékonykodtak is: a betérők otthagyhatták megunt ruháikat, melyekért cserébe választhattak egy ruhadarabot azok közül, amiket a szervezők szállítottak.

Minket a jótékony adok-kapoknál jobban érdekelt az, hogy a műsorban szereplő amatőr tervezők mit kezdenek a nekik vitt ruhákkal, ugyanis a meghívó szerint ők azért ültek a "Megizzasztjuk a stíluskreátorokat" feliratú sátorban, hogy átalakítsák a megunt ruhadarabokat. Végül nem tudtuk megizzasztani őket, a hajtás után kiderül, miért.

A megunt cuccok – melyekért cserébe tényleg választhattam egy szép ruhát – mellett egy régi kedvenc fehér blézeremet vittem magammal, amit egyszer leöntöttem vörösborral, majd vízzel tettem teljesen tönkre: az anyag egyáltalán nem bírta a vizet, sárga foltok lepték el. Azt reméltem, az amatőr tervezők rávetik magukat, darabokra szaggatják és valami egész mást kapok vissza, de legalábbis ronggyá aprítják, hogy legyen szívem kidobni.

A sátornál két Megruházlak!-versenyzőt találtam, a negyedik heti műsorban szereplő Gyöngyit és Nikit, akik meg is nézték a tönkretett ruhát, de nem tudtak vele mit kezdeni: mint elmondták, olyan anyagot nem kaptak, amit felvarrhattak volna a blézer foltjaira, ráadásul a kitelepülésre szállított varrógép amúgy se vitte volna a vastag anyagot. Különösebb átalakítást nem akartak, mert tetszett nekik a hordhatatlanul sárga felöltő fazonja, tehát patthelyzetbe kerültünk. (Nem aprították ronggyá se sajnos.) Végül Gyöngyi feltalálta magát, hozott kb. 50 szegecset és azokat egy óra kitartó munka árán feltűzdelte a blézer foltjaira. Őszinte leszek: a végeredmény tetszett, de jobb szerettem volna, ha tényleg megnézhetem, mit tudnak a stíluskreátorok, mert vannak eszközeik egy valódi átalakításhoz, ennek így nem volt sok értelme.

Legalább míg készült a blézer, volt időm kifaggatni a műsorban rettegett kritikusként pozicionált Makány Mártát a versenyzőkről és beszólásairól. „Nagyon tanulságos a műsor, nagyon lelkesek a tervezők és azt tök jó látni, hogy valaki ennyire hisz a szakmánkban. Az is jó, hogy ennyire sokfélék és ennyire mást látnak a dologban. Bízom benne, hogy lesz közöttük olyan, aki megtalálja az útját" – mondta Makány a Díványnak.

„Én alapvetően az egész életben azt gondolom, hogy az őszinteség rövid távon nagyon fáj, mert az ember nem mindig azt hallja, amit remél, de sokkal többet segítesz nekik, ha igazat mondasz, mintha csak kedveskednél nekik" – tette hozzá a tervező, amikor kritikáiról kérdeztük. Makány egyébként évek óta nem szervezett divatbemutatót, de mint elmondta, a vásárlót nem is a bemutató hozza:

"A divatbemutatót legjobban a divattervezők szeretik, mert akkor konkrét céllal tervezhetnek, és azt tök jó érzés csinálni. Most azt gondolom, hogy biztos lesz még nekem is bemutatóm, volt már olyan, hogy egy évben több is volt, biztos lesz megint. A vásárlás pedig nem azon múlik, hogy van-e divatbemutató, hanem hogy jelen vagy-e, tudsz-e olyat mutatni, ami vonzó. Hála Istennek ma már vannak olyan online felületek, lehetőségek, ahol meg tudod magad mutatni saját magad, nem kell hozzá száz embert bevonni."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek