Öt cipő, amit pasiként feltétlenül szerezzen be tavasszal

Kicsivel több mint egy évvel ezelőtt már írtunk a tavaszi-nyári férficipő-trendekről, viszont azóta egyrészt eltelt nagyon sok idő, másrészt ott csak két kategóriába gyűjtöttük a lábbeliket és konkrét tippeket nem osztogattunk.

Most viszont a FashionBeans egyik remek cikke nyomán megmutatjuk, hogy melyik az az öt cipő, amiknek a beszerzése után másmilyenre nem is lesz szüksége.

A loafer

Ez a típusú cipő először 80 évvel ezelőtt a Borostyán Ligások körében vált népszerűvé. Az eltelt idő miatt bátran kijelentjük, hogy kiállta az idő próbáját és az egyik legkönnyebb variálható darabbá nőtte ki magát.

Bár számos verziója létezik, idén tavasszal és nyáron a bőrből készült barna változat tűnik befutónak. Tévhit, hogy csupán elegáns összeállításhoz viselhetjük: ugyanúgy passzol egy koptatott vagy szaggatott farmerhez, mint egy öltöny- vagy szövetnadrághoz. Ha elég bátrak vagyunk hozzá vagy szeretünk kísérletezni, akkor szerezzünk be egy mintás zoknit hozzá, amit aztán a nadrág szárának felhajtásával villanthatunk.

Loafer
reklámfotó

Miért éppen bőr? Megfelelő ápolás mellett a bőrből készült lábbelik kiállják a szeszélyes időjárás próbáját és nem kell aggódnunk akkor sem, ha reggel még nyoma sem volt, napközben viszont elkap minket egy kiadós eső. Emellett tartós is, és ha több évtizedet kibírt ez a lábbeli, akkor nem a következő tíz évben fogjuk a szekrény mélyére süllyeszteni.

Mire ügyeljünk? A cipőn lévő díszítés ne legyen túl nagy, az orra pedig ne legyen túlzottan csúcsos. Lehetőleg kerüljük az állatmintás (pl. pitonbőrt imitáló) verziókat.

A hasított bőr cipő

Egy hasított bőr derby stílusú cipő az a lábbeli, amit az irodától kezdve, a kerti sütögetésen át, egészen akár egy esküvőig szinte bárhova viselhetünk. A business casual dress code egyik kedvencének anyaga könnyebb, mint a legtöbb téli cipő és a levegőt is jobban átereszti – tehát annak sem kell aggódnia, akinek az átlagosnál jobban izzad a talpa vagy csak fél a kellemetlen szagoktól.

Bár ez a típus is a szivárvány szinte összes színében kapható, ha egyet kéne kiemelnünk, akkor mi a bézs vagy homok színűt ajánlanánk. Egyrészt nem szívják annyira magukba a Nap sugarait (és velük együtt a meleget is), mint mondjuk egy sötétbarna vagy fekete cipő, másrészt a burgundi chino nadrágtól és a koptatott farmertől kezdve egészen a szövetnadrágokig mindenhez passzol. Mivel a nadrág szárának felhajtása itt is szóba jöhet, érdemes befektetni néhány minőségi zokniba.

Suede
reklámfotó

A brogue

A brogue a cipő díszítésére vonatkozik: biztos ön is látott már például olyan bőr lábbelit, amin különböző motívumok voltak vagy a varrás mentén mintásra szegték őket. Ez is hosszú múltra tekint vissza, hiszen először ír és skót mezőgazdasági munkások viselték a 16. században. Lassan közhely lesz, de ezt a cipőt is viselheti bármivel, hiszen nem csak bőr, de vászonból készült verziója is létezik.

Idén tavasszal az egyik különlegesebb – a kéttónusú – változata éli majd reneszánszát. A vásárlásnál nem kell viszont rövidtávon gondolkodnia: ezek a cipők ugyanúgy hordhatóak lesznek ősszel és – a loaferrel ellentétben - télen is.

brogue
reklámfotó

Az espadrilles

Általában a lehető legkönnyebb anyagból készülnek, a talpuk nem teljesen merev (általában háncs) és titokzoknival ajánlatos őket viselni. Ezek az espadrilles cipők, amik nyáron igazán jó szolgálatot tesznek, hiszen nem kell azon aggódnia, hogy nem tud szellőzni a lába – és azért mégsem egy strandpapucsot kell ezért viselnünk.

A business casual dress code-ba nem passzol, így az irodába válasszon mást, de egy nyárestéhez, hétvégi kiránduláshoz vagy akár nyaraláshoz is tökéletes. Mivel kis helyen elfér, akár többet is vihet belőle. Jó hír: egy brogue oxford cipőhöz képest nem mutat furán rövidnadrággal sem.

espad
reklámfotó

A duplacsatos bőrcipő

Bevalljuk, nekünk a loafer után ez az egyik nagy kedvencünk. Ez is egy univerzális lábbeli és nagyon sokat dob rajta, hogy nem a megszokott fűzős verzió, hanem van egy „csavar” a dologban – mivel a nőknek legalább százféle fazon áll a rendelkezésünkre, így legalább a férfiaknak is jut valami, amivel kitűnhetnek a tömegből. Hordhatjuk lazább, farmeres összeállításhoz is, de a legjobban chino vagy szövetnadrággal mutat jól.

monk
reklámfotó
Oszd meg másokkal is!
Mustra