DIY: Ilyen egyszerű elkészíteni egy Chanel pulcsit

Karl Lagerfeld még karácsony alkalmából küldte szét limitált szériás, kézzel festett Chanel pulcsiját, persze kizárólag bennfentes barátainak, mint Lorde, Kristen Stewart, vagy a japán Vogue főszerkesztője, Anna Dello Russo. Bár a valódi Chanel sokunknak mindig elérhetetlen vágyálom marad, azt azért erős túlzásnak találtuk, hogy egy kézzel festett pamutpulcsitól is hanyatt dobta magát a nagyközönség, csak azért, mert egy (állítólag) Lagerfeld által festett Chanel felirat díszíti. Hogy bebizonyítsuk, nem olyan különleges darab ez, mi is elkészítettük saját verziónkat, amit lépésről lépésre dokumentáltunk, így akár ön is utánunk csinálhatja. A végeredmény alapján akár mi is lehetnénk a nagy Karl Lagerfeld. 

Amire szükség lesz:

  • Kék pulcsi (az eredeti limitált szériás Chanel-pulcsi kék volt, de választhat más színt is)
  • Fehér textilfesték
  • egy tucat újság
  • zacskó / kesztyű (tetszés szerint)
  • fülpiszkáló

Első lépés: Terítse ki a pulcsit (mi a New Yorkerben vettünk egyet 1500 forintért), az sem árt, ha előtte egyszer átvasala, hogy ne gyűrött anyagon kelljen dolgozni. A szöszöket szintén távolítsa el - ha vannak -, először a pulcsi mellrészén kezdjük a festést. 

Második lépés: Most kellenek az újságok. Pakoljon egy tucatot a pulcsi belsejébe, így elkerülheti, hogy festés közben a pulcsi hátoldalát is átüsse a textilfesték. Lehetőleg ne gyűrött újságokat válasszon, hiszen úgy a pulcsi felülete is gyűrődik. Találja ki, pontosan hová, mettől-meddig szeretné a feliratot és úgy igazítsa hozzá az újságokat.

Tömje tele a pulcsi belsejét újsággal, hogy véletlenül se fogja meg a hátsó oldalt.
Tömje tele a pulcsi belsejét újsággal, hogy véletlenül se fogja meg a hátsó oldalt.

Harmadik lépés: Gyakoroljon! Mielőtt élesben nekilátna a festésnek, először próbálkozzon meg a mintával papíron. Itt még kísérletezhet, gyakorolhatja azokat a betűket, ami nehézséget okozna elsőre. A pulcsin már nem igen lehet korrigálni, maximum a festékek színét teheti intenzívebbé.

Mielőtt nekiállna festeni, gyakoroljon picit újságpapíron.
Mielőtt nekiállna festeni, gyakoroljon picit újságpapíron.

Negyedik lépés: Keződhet a festés! Mi kesztyű helyett zacskót húztunk az ujjunkra, majd ezt tunkoltuk bele a festékbe és álltunk neki alkotni. 

Tipp: Határozott mozdulatokkal formázza a betűket, az sem baj, ha elsőre nem fogja be teljesen a festék, ezt még utólag korrigálhatja. Arra viszont figyeljen, hogy a felirat egyenes és szimmetrikus legyen.

Határozottan formázza meg a betűket, a felületen még később tud majd korrigálni.
Határozottan formázza meg a betűket, a felületen még később tud majd korrigálni.

Ötödik lépés: Miután felfestette a feliratot, akassza ki vállfára és legalább fél órát hagyja száradni.

Hatodik lépés: Jöhetnek az ujjak. Az eredeti Chanel pulcsira a könyökrész felé felfirkantották a divatház logóját is, az egymásba fonódó C monogramot. Ezt is érdemes először papíron begyakorolni, hogy élesben ne rontsa el az íveket. 

Alakul az első logó.
Alakul az első logó.

Hetedik lépés: Hogy a monogramok nagyjából egy helyen legyenek, hajtsa be a már felfestett ujjat és szemmértékkel - vagy esetleg vonalzóval pontosítva - fesse fel azt a másik oldalra is.

Hajtsa be a már elkészült ujjrészt, hogy a másik oldal is biztosan szimmetrikusra sikerüljön.
Hajtsa be a már elkészült ujjrészt, hogy a másik oldal is biztosan szimmetrikusra sikerüljön.

Nyolcadik lépés: Akassza ki megint a pucslit és hagyja száradni.

Kilencedik lépés: Jöhet a korrigálás. Mivel a felvitt festék nem mindenhol egyenletes, ezért a felületén még bőven alakíthat, ha szeretne.Mártson fülpiszkálót a fehér textilfestékbe és menjen át azokon a részeken, ahol túlságosan kevésnek érzi a felvitt festéket. Akár a betűkön, vagy a logón is korrigálhat még.

Tipp: Ne törekedjen mesteri pontosságra, az eredeti pulóver sem tökéletes, pont ez a lényeg. A betűket azért igyekezzen hasonlóra megformázni, illetve a logókra is figyeljen oda, de pont az a lényeg, hogy látszódjon a szabadkezű festés.

A festék állagán utólag is korrigálhat egy fülpiszkáló segítségével.
A festék állagán utólag is korrigálhat egy fülpiszkáló segítségével.

Tizedik lépés: Elkészültünk! Veregesse magát vállon, ön is felér Karl Lagerfeld zsenialitásához. 

Tipp: A pulcsit kézzel érdemes mosni, az első mosás előtt pedig nem árt egyszer átvasalni a feliratot, hogy biztosan megmaradjon. 

És íme a végeredmény: gyorsan megvan, minimális kézügyességgel, az eredeti árát pedig inkább meg sem néztük.
És íme a végeredmény: gyorsan megvan, minimális kézügyességgel, az eredeti árát pedig inkább meg sem néztük.Dívány.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra