Magas derekú farmer lesz az idei szenzáció

A tavalyi év slágere a fenékemelő farmer és a színes nadrág volt, idén jön a magasított derekú, abszolút retro típusú nadrág – írja a Buzzfeed. Utoljára a 80-as években volt menő ez a fazon, azóta mindenhol csak fanszőrvillantóan alacsonyra szabott derékvonalú nadrágok vannak, amit lássuk be, épp ideje megunnunk. Az is segít a magasított derék visszatérésében, hogy a fast fashion üzletek pár éve tele vannak köldökig érő felsőkkel – amikhez jól jön egy épp odáig érő nadrág, ha nem vagyunk modellalkatok.

Azt, hogy a 2014-es tavasz legnagyobb durranása a magasított derék lesz, nem más, mint a 7 for All Mankind nevű farmercég, a Splendid és Ella Moss márkák vezetője, Susan Kellogg jelentette ki, és neki érdemes hinni. Ha Magyarországon még nem is tör majd be teljes erővel a trend – tényleg van egy pár év lemaradásunk –, Amerikában biztos tarolni fog.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

„Bejön a 2000 körül született generációnak, mert menő és nekik új, és bejön a kicsit idősebbeknek is, akik többet szeretnének takarni. Ha egy trend ennyire eladható, az sok pénzt jelent” – mondta a divatvonulatok pénzzé tételében igen tehetséges asszony. A Levi's CEO-ja, Charles Bergh és egyetért vele: „a magas derék abszolút menő” – mondta még február közepén, és dolgoznak rajta, hogy minél több fazont szállítsanak le belőle. Ehhez képest a pesti bolt nagy csalódás volt, majd meglátja a galériában, miért.

Nem múló trend: makro-váltás!

A magas derék kérdése annyira fontos, hogy a Goldman Sachs trendelemzői is foglalkoznak vele, szerintük a magas derék egész egyszerűen AZ ÉTVIZED NAGY VISSZATÉRŐJE és épp ideje, hogy betörjön a piacra, mivel a csípőfazonú skinny nadrágok 2006 óta lejtmenetben vannak. A trendet először az Urban Outfitters és az Express észlelte, ők évek óta nyomják a magas derekú fazonokat, ezzel legalább akkora növekedést érhetnek el, mint a Gap és az American Eagle azzal, hogy idejében rámentek a színes farmerek árusítására – melyek mostanra kezdenek veszteni érdekességükből. Sőt még nagyobbat is kaszálhatnak, mivel a színes farmer csak egy múló divat, míg a magas derék hosszabb távú változást hozhat a divatban, azaz makro-váltást – mint mondjuk a trapézt felváltó skinny fazon a 2000-es évek első felében.

„Amikor a színes aljak divatba jöttek 2012 elején, megmaradt a skinny sziluett, és oversized felsőkkel viselték őket, melyek az elmúlt szezonra voltak jellemzőek. A makro-váltás viszont, ami a magas derékkal jöhet, sokkal tovább kitart, és teljes gardróbcserét indukálhat. Lassabban nyernek teret, mivel teljesen új alakot kölcsönöznek az emberi testnek, ami első pillantásra furcsa. De ha egyszer beindul egy ilyen makro-váltás, akkor olyan folyamatokat indít be, melyek a piac versenyzőinek újabb versenyhelyzetet, rizikót teremtenek” – írják az elemzők.

Már megint a jó alakú nők járnak jól

Meglátjuk, mennyire lesz igazuk: 2011-ben azt prognosztizálták, a skinny fazont újra a trapéz fogja makro-váltásként követni, de nem lett igazuk, a lábhoz simuló farmerek mai napig nagyon divatosak, a trapéz pedig már el is tűnt a polcokról. Olyannyira, hogy a magas derekú nadrágokat is testhezálló fazonban lehet kapni mostanság. Feltérképeztük, hogy Pesten hol és mennyiért.

Végigpróbáltunk fejenként 20 nadrágot legalább – ez alapján azt tudjuk elmondani, hogy a magas derék ismét csak a jó alakú nőknek fog kedvezni. A homokóraalakot még hangsúlyosabbá teszi, a vékony, magas nők lábát még tovább nyújtja. Aki meg alacsony és esetleg hasa is van, ássa el magát. Pozitív a magas derékban, hogy nem az ember húgyhólyagját nyomja, kifejezetten kényelmes. Tartja a hasat és télen még melegen is tartja amit kell, szóval reméljük, megmarad az üzletekben, legalább mint alternatíva a csípőfazonú gatyák mellé. Negatívumként még azt emlegetnénk, hogy elég kényes a szabása, minden második tevepatát csinál, vagy simán csak túl bő combban, de erről nem a magas derék tehet, hanem a pontatlan szabásminták és olcsó anyagok.

GAS, Levi's, G-Star: sehol semmi

Meglepődtünk, hogy a legismertebb farmercégek üzleteiben szinte kiröhögtek minket azt hallva, hogy mi márpedig magas derekú farmereket szeretnénk próbálgatni: a G-Star és a GAS eladói semmit nem tudtak mutatni, ami ne az első felső csípőtövis alatt ért volna véget, és erősen csodálkoztak azon, hogy a magas derék divatba akarna jönni.

A Levi's eladónője se nagyon értette, mit akarunk, hiába, az amerikai CEO messze van, honnan tudná, hogy aszerint a magas derék a menő, szóval összesen két nadrágot tudott előásni nekünk. Egyik se skinny fazon volt, és mindkettő nagyon rosszul állt amellett, hogy kényelmetlen is volt. Azon már fölösleges is lamentálni, hogy az egyik közel 23, a másik közel 28 ezer forintba került, majd megveszi valaki, aki nem úgy néz ki benne mint egy random texasi alkoholista.

Legalább olcsóbban megússza...

A fast fashion boltok bezzeg nevükhöz méltóan nagyon gyorsan reagáltak, és minden üzletben vannak magasított derekú nadrágok, nem ritka, hogy már 3 ezer forintért. A magasított derekú farmerek mellett a boyfriend – azaz bő szárú és direkt topisnak tűnő – fazonokat is végigpróbáltuk, mivel az is van mindenhol és érzésünk szerint ezzel hamarabb meg fognak barátkozni a magyar vásárlók, mint a magas derékkal. Persze ki tudja, mindenesetre nyárra praktikusabb a boyfriend, mert kényelmes és szellős, egy magasított derekú, testhez tapadó farmerba érzésünk szerint nagyon bele lehet izzadni.

Pár tipp

Ha szeretne magas derekú nadrágot, de még önnek is szokatlan ez a fazon, haspólók helyett hordja továbbra is bő pulóverekkel, ingekkel: így pont úgy fog kinézni, mint egy csípőfazon, csak jó eséllyel annál kényelmesebb.

Mindenki találhat megfelelő magasított derekú nadrágot, de ahhoz több márka kínálatát végig kell próbálni. Már csak azért is, mert nem mindig egyértelmű, hogy magasított, vagy normál derekú nadrágot vettünk-e le a polcról.

A "high rise", "high waist" kifejezéseket keresse a nadrágok címkéjén!

Ne adja fel, és ne vegyen meg olyan nadrágot, ami bevág, vagy túl bő az ágyékrészen.

A legbiztosabb, ha fekete nadrággal indít, az slankít és midnenhez megy. A világoskéket hagyja meg a tiniknek!

A New Yorkernél rengetegféle farmer van, mégse találtunk magasított derekút az új kollekcióban, csak a leárazottak között. Ez azt jelenti, hogy a sötétkék farmert 3 ezer forintért utánunk dobják (és sok méret van még belőle), a szürke jeggingsért pedig 6 ezret kérnek. A boyfriend fazonú nadrág itt is, mint a többi helyen, új kollekciós, tehát drága. A Bershka a honlapján azt ígéri, 6 ezerért találunk "high rise" farmert, háromféle kék és egy fekete árnyalatban. Ezzel szemben az üzletben semmilyen magas derekú nadrág nem volt ottjártunkkor, ezen be is rágtunk volna, ha az Inditex többi boltjában nem lett volna bőséges választék. A Pull and Bearben felpróbáltuk a fekete és kék magasított derekú farmert is, és egy gombos változatot is találtunk, ami azért annyira nem volt jó. Az üzlet boyfriend fazonban is erős, itt valószínűleg mindenki talál magának jó nadrágot, már ha nem nagyobb a mérete 40-esnél (a 42-es nadrág körülbelül 40-esre lenne számozva máshol).

A Zara is készül az új divatra, de egyelőre visszafogottan. Kétféle új kollekciós magas derekú farmerja van, az egyik már most mérethiányos sajnos, a másik meg csak hellyel közzel magasított derekú. Inkább normál. Az Orsay-ba a barátnőnk tanácsára mentünk be, aki ott vett két magasított derekú nadrágot is, de úgy tűnik, más is ott vásárolhatott be, mert mi már nem találtunk magasított derekú holmikat.

A H&M-ben egyféle magasderekú farmer volt, az új kollekciós és már mérethiányos: tehát kereslet van a fazonra (legalábbis a vékony nők körében), csak a kínálat nem elég nagy egyelőre. A Mangóban annál nagyobb, igaz, nem könnyű a rengetegféle farmer közül kitúrni a magasított derekúakat (így sikerült fenékemelős nadrágokat is próbálnunk), és sajnos azok szabása igen rossz. Az F&F is jó alternatíva, meglepő, de már ott is bőven vannak magasított derekú gatyák, ráadásul szuper áron.

Összességében

Összességében ezzel a trenddel is le leszünk maradva: az üzletek egyelőre tapogatóznak és csak elrejtenek pár magasított derekú gatyát is a szokásos, alacsony derekú skinny farmerek közt. A mérethiány azonban azt mutatja, igenis van kereslet a magas derekú farmerekre, tényleg egy piaci rést talált meg az, akinek eszébe jutott, hogy a 80-as évekből ezt is visszahozza.

Egyelőre gyér a választék, de már most találhat magának ilyen nadrágot mindenki, aki elég elszánt és hajlandó legalább két órán át különböző üzletek kínálatából próbálgatni. Valószínűleg a következő szezonokban egyre több magas derekú nadrággal találkozunk majd, egyre könnyebben és egyre olcsóbban vásárolhatunk köldököt súroló farmert, azt pedig le merjük fogadni, hogy a magyar divateseményeken már most tavasszal boldog-boldogtalan köldökig érő nadrágban fog fontoskodni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra