Leváltja-e az utca embere a szupermodelleket?

Lezajlott a 2014-es őszi-téli kollekciókat felvonultató divathét, ami mostanában már nem is mehetne le provokatőrök, botrányok, meglepő showelemek és az átlagos modellektől eltérő sajátos figurák nélkül. Azt már tudjuk, hogy idén Londonban is volt a plus size modelleknek divathete, és azon sem lepődtünk meg különösebben, hogy Jean Paul Gaultier nyugdíjas punkokat lőne ki az űrbe. Viszont a divathetek történetében először mutatott be kereskesszékes modell is New Yorkban, Carrie Hammer showján.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A divatház modellje nem más volt, mint a fogyatékkal élők társkeresési és szexuális kapcsolataira szakosodott klinikai pszichológus, Dr. Danielle Sheypuk, aki gyerekkora óta él kerekesszékben – írja huffingtonpost.com. „A fogyatékkal élők jelenleg kiaknázatlan fogyasztói a divatszakmának. Olvasunk róla a magazinokban, látjuk az árut az üzletekben, de soha senki nem szólított meg minket. Úgy érzem, hogy ez az esemény és a 2014-es év jelentős előrelépés lesz annak érdekében, hogy a kerekesszékes modellek integrálódjanak a divatvilágba. Ez a piac valóban kemény dió, de úgy érzem, hogy vannak lehetőségeink” – mondta Sheypuk, aki szerint a kerekesszék felbukkanása a divatban hatalmas üzleti lehetőség a divatházaknak.

Sheypuk divathéten való szereplése valószínűleg részben köszönhető A WeTheUrban Magazine egyik főszerkesztőjének, Jillian Mercadonak is, akit év elején kért fel Nichola Formichetti, hogy legyen a Diesel egyik arca a szezonban. Az izomsorvadásos fiatal szerkesztő szerepeltetését ugyanis többen is erőteljes üzenetnek vették a szakmában.

Az egyik legismertebb New York-i tervező, Donna Karan is koncepciót váltott idén és klasszikus modelljei közé átlagos arcokat is beválogatott showjába. Így a magas és vékony modellek mellet végigvonult a tervező kifutóján többek között a 22 éves amerikai rapper és dalszövegíró, Angel Haze, a világ legismertebb androgün modellje, Andrej Pejic, a provokatív külsejű transznemű művész Julianna Huxtable, a teltkarcsú alakját nem szégyellő Melissa Burns, Devan Mayfield festőművész, Daniel Bamdad televíziós műsorvezető illetve Masha Korchagina színésznő is.

A tervezőnő a show után maga is elismerte, hogy korszakalkotó bemutató szándékos volt és nagyon reméli, hogy a következő divathéten több kollegája is követi majd példáját.

„Aki már valaha is látott divatbemutatót, annak biztosan az volt az első benyomása a látottakról, hogy azok ott a kifutón nem igazi emberek. A valódi ember kifejezés meglehetősen irreális. A DKNY valóban a New York utcáiból inspirálódik, a város energiájából és az itt élő emberekből. Látjuk a frizurájukat, a megjelenésüket és stílusukat és megpróbálunk lépést tartani velük” – mondta a dailylife.com-nak a megvilágosodott tervező, aki úgy tűnik rájött, hogy a világ egyik legmenőbb városában él.

Oszd meg másokkal is!
Mustra