Nincs ruhapénz, mégis kell a kosztüm

A Profession.hu 2400 internetezőt kérdezett kutatásában, melyben azt firtatták, mi a helyzet az irodai öltözködéssel. A válaszadók háromnegyede szerint nem kellene, hogy fontos legyen, milyen ruhában járnak dolgozni, mégis 51%-uknak minden nap tartania kell a munkahelye által felállított öltözködési szabályokat. Ezzel nem is lenne gond – mi is fel szoktuk térképezni egyes körképeinkben, mibe tudnak az irodisták felöltözni –, de ruhapénzt csak a munkavállalók 9%-a kap arra, hogy valahogy kinézzen az irodában.

shutterstock 158743028

A ruházati előírások betartása kifejezetten előnyösen hat a csapatszellemre, a produktivitásra és kellemesebb légkört is biztosít – állítja a Profession.hu. Mi ebben nem tudunk állást foglalni, csak örülünk, hogy nekünk nem kell kötelezően kosztümben járni nap mint nap.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A Reuters egy korábbi, 24 országot felölelő kutatása 2010-ben Európa legslamposabb nemzetei közé sorolt minket, köszönhetően annak, hogy az emberek 56%-a még a mostani felmérés szerint is úgynevezett „hétköznapi viseletben” megy dolgozni – azaz farmerban, pólóban.

A munkavállalók háromnegyede szerint a ruhájuk semmilyen hatással nincs a munkavégzésükre, így nem is fordítanak rá különösebb figyelmet. A közép- és felsővezetők között csak minden negyedik tartja magát elegánsnak és a magas pozíciót betöltő vezetőknek mindössze egyharmada állítja, hogy odafigyel arra, hogy elegánsan járjon dolgozni, közel felük egyszerűbb ruhákat, 22 százalékuk pedig kifejezetten a kényelmes viseletet választja a hétköznapokban. A fizikai tevékenységet végzők szeretnek egyszerű ruhában munkába menni (65%), a leginkább sportosan pedig a részmunkaidős dolgozók öltözködnek, 38 százalékkal.

A felmérés szerint az elegánsan öltözködők cserélik leggyakrabban a ruháikat, nekik több mint felük vásárolt új darabot az elmúlt fél évben, míg a válaszadók körében ez az arány 32 százalék. A dolgozók 39 százaléka csak alkalmanként, 14 százalékuk pedig szinte sosem vesz új munkaruhát. Munkaidőben cipőt körülbelül a munkavállalók fele cserél, ebben élen járnak az egészségügyi dolgozók 75%-kal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra