Ilyen ruhákat tervezett Mick Jagger barátnője

Váratlanul érte és lesokkolta a divatszakmát Mick Jagger barátnőjének, a 47 éves L'Wren Scott-nak az öngyilkossága. A modellből, majd stylistból lett divattervezőre manhattani lakásában helyi idő szerint 10 órakor talált rá asszisztense, akinek még reggel fél kilenckor sms-t küldött és megkérte, hogy menjen át hozzá.

Scott a New York Daily News értesülései szerint egy sállal akasztotta fel magát egy ajtókilincsre. A Rolling Stones frontembere helyett a zenekar szóvivője nyilatkozott a BBC-nek, melyben elmondta, hogy Jagger az ausztráliai turnéjukon értesült a hírről.

„Sokkolta a szörnyű hír, teljesen összetört” – mondta a szóvivő. De más, közelebbi források is kérdőjelként állnak a tragédia felett, nem értik mi történhetett, egy neve elhallgatását kérő megszólaló elmondása szerint Scott és Jagger nem ittak, nem drogoztak, szerették egymást, gyengédek voltak egymással és egyáltalán nem tűntek szomorúnak. Senki nem érti mi történhetett.

A 193 centi magas tervezőt gyerekkorában egy Utahban élő mormon pár fogadta örökbe. A divatszakmát modellként hódította meg Párizsban, majd nem sokkal később stylisként folytatta karrierjét Los Angelesben, végül 2006-ban elindította saját nevén futó vonalát, de tervezett exkluzív kollekciót a Barney's-nak és a Banana Republicnak is. Kuncsaftjai közé olyan befolyásos hírességek tartoztak, mint Michelle Obama, Oprah Winfrey, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Sarah Jessica Parker vagy Madonna és Penelope Cruz, akik esküvői ruhájukat is Scottal készítették el.

„Jézusom, csak most szállt le a gépem és most hallottam a szomorú hírt L'Wrensről. Micsoda szörnyű tragédia, le vagyok sokkolva! Láttam a minap a fodrásznál” – írta Twitter oldalára ledöbbenve Lily Allen, de nem ő volt az egyetlen híresség, aki a közösségi oldalon fejezte ki sajnálatát. Hasonlóképpen tett többek között Bryan Adams, Marc Jacobs, de még Bianca Jagger is.

Ruhái nemcsak celebkörökben voltak kapósak, terveivel olyan kasszasikerekben is lehetett találkozni az elmúlt években, mint a Stanley Kubrick utolsó filmjében, a Tágra zárt szemekben, az Ocean's Thirteenben, vagy a Martin Scorsese által rendezett Rolling Stones dokumentumfilmben, a Shine a Lightban. A tervező és Mick Jagger egyébként egy fotózáson találkoztak 2001-ben.

A váratlan tragédia körülbelül egy hónappal azután történt, hogy Scott állítólag termelési nehézségekre és csúszásra hivatkozva lemondta a 2014-es őszi-téli kollekciójának bemutatóját Londonban. „Le vagyok sújtva L'Wren halála miatt. Ez egy tragikus hír. Ő egy igazán előrelátó tervező volt, nagyon szerettem vele dolgozni, okos és kedves volt. Szeretném őszinte részvétemet kifejezni a szeretteinek ebben a szomorú időben” – írta ki Facebook oldalára a sminkmester Bobbi Brown, akik egy kozmetikai kollekción működött együtt a tervezővel.

Egy másik szakmabeli forrás azonban így nyilatkozott: „Mikor L'Wren lemondta a londoni bemutatóját, tudtam, hogy valami nincs rendben. Ez nagyon fontos volt neki. Eleinte nagyon aktív volt az Instagramon, de a közelmúltban mintha alábbhagyott volna a lelkesedése, nem érdekelte annyira” – állítja a nydailynews.comnak a névtelen forrás, aki szerint halálának köze lehet üzlete összeomlásának is. Scott nemrég paktált le egy francia kozmetikai céggel, a Caudalieval, aki októberben még egy vacsorát is adott a tiszteletére a The Plaza-ban, a szerződésnek egy barátnő állítása szerint Scott nagyon is örült.

Scott stylist pályafutása alatt rengeteg új, saját maga által felállított aranyszabályt hozott be a divat világába, például hogy viseljünk fekete helyett testszínű cipőt, így sokkal hosszabbnak fog tűnni a lábunk, vagy hogy a kézfejünkre fújjuk a parfümöt, mert az sokkal elegánsabb. A tervezőt egyébként egy Calvin Klein fotózáson szúrta ki magának Bruce Weber divatfotós, akinek hatására a középiskola elvégzése után Párizsba utazott, hogy Thierry Muglerrel és a Chanellel dolgozhasson együtt. De olyan neves divatfotósok is lencsevégre kapták, mint Guy Bourdin, David Bailey vagy Jean Paul Goude.

Scott az 1990-es évek végén költözött Kaliforniába, hogy belevágjon stylist karrierjébe, melyben olyan tehetséges és befolyásos emberek működtek vele együtt, mint Karl Lagerfeld, a divatfotós Mario Sorrenti, Herb Ritts vagy Helmut Newton. Egyik ilyen korai munkája volt az Elizabeth Taylor féle parfümnek, a White Diamondsnak a kampánya, ami azóta az egyik legkeresettebb illat lett a világon. Nem telt bele sok idő, Scott lett Hollywood legbefolyásosabb hírességeinek stylistja, akinek nevéhez fűződik Madonna és Jesus Luz 2009-es külseje a W magazinban, de ugyanennek a lapnak ő álmodta meg Julia Roberts és Tom Hanks stílusát is 2011-ben – írja a wikipedia.org.

„L'Wren nagyon független szellem, és nem szeretne függeni senkitől, legyen az bármennyire is híres. Általában tudja mit akar és azt meg is kapja. Ezért nem lep meg annyira, hogy megszelídítette Micket. Ő egy igazán rendkívüli nő és szerintem ezt szereti benne Mick is" – mondta Scott anyja, Lula Bambrough egy újságnak még 2003-ban. A pár egyébként valóban mindig támogatta egymás törekvéseit, Jagger mindig ott ült Scott bemutatóinak első sorában, míg Scott tervezte a The Rolling Stones turnék jelmezeit.

„Mick szereti azokat a ruhákat, amiket viselek, mindig megvan a véleménye róla. Nézd meg, ahogy öltözik, nem hiszem, hogy van nála divatosabb ember a világon" – nyilatkozta a tervező Jaggerről a Daily Beastnek 2009-ben. Első, úgynevezett „Kis fekete ruha” néven emlegetett kollekcióját 2006-ban mutatta be a közönségnek, mely egy sor fekete ruhát tartalmazott, köztük a híressé vált "Headmistress" ruhát is, ami Madonnának köszönhetően vonult be a divattörténelembe. (Ezt a darabot Scott minden szezonban beleépítette valamilyen formában gyűjteményébe.)

Az elmúlt években pedig a legtöbb csinos divatmániás hírességnek tervezett már, mint például Michelle Obamának, Carla Bruni-Sarkozynek, Naomi Campbellnek, Reese Witherspoonnak, Christina Hendricksnek, Sandra Bullocknak vagy Uma Thurmannak.

Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2010-ben együttműködött a Lancôme-mal, az ünnepi szezonban készítettek egy kapszula kollekciót. A kampányképeket Mario Testino lőtte, a modell pedig Daria Werbowy volt, aki Scott egyik ruhájában állt modellt a fotósnak. 2011-ben piacra dobta első táskakollekcióját is, amit anyjáról, „Luláról” nevezett el.

„Nem vagyok érdekelt abban, hogy tizenkét éveseknek tervezzek ruhákat. Az én célközönségem a nyílt, erős, szexi és nőies nők!” – mondta a hírességeket öltöztető tervező, akivel hasonló véleményen volt vendégköre is:

„Ezekben a ruhákban a nők szépnek és csábítónak érzik magukat. Ha felveszem L'Wren ruháját, úgy érzem magam, mint egy szexi pin-up lány, egy kifinomult hölgy és egy rocksztár egyszerre!" – áradozott Scott munkájáról a csinos Christina Hendricks a The Telegraphnak.

L'wren Scott 47 évet élt. Hogy mi vezetett tragikusan korai halálához, nem tudni egyelőre. A divatszakma ismét egy nagy tehetséggel lett szegényebb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra