Idén sem nyüzsögtek fekete modellek a divathéten

Azt hittük, hogy idén már nem derogál annyira a divatházaknak, hogy színes bőrű modelleket küldjenek kifutóikra a divathéten, de tévedtünk. Már az egy szezonnal ezelőtti bemutatókon többeknek szemet szúrt, hogy bár a fekete modellek száma nőtt az elmúlt években, azért a modellek 80 százaléka még mindig fehér a kifutókon.

A jezebel.com szerkesztői szokásukhoz híven idén is végeztek egy kutatást arról, hogy milyen a faji sokszínűség a New York-i divathéten és kiszámolták, hogy milyen mértékben voltak jelen fehér, fekete, latin és ázsiai modellek a bemutatókon. Az eredmény valamivel jobb, de még mindig a fehér bőrszín uralja a terepet.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

A 2014-es őszi-téli kollekciókat bemutató New York-i divathéten összesen 148 divatház mutatott be és 4621 modell vonult végig a kifutón, akik közül mindössze 985 lány volt fekete bőrű. Így 78,68 százalékban fehér modellek mutatták be a kollekciókat, ami valamiféle javulásnak is felfogható a tavalyihoz képest, mikor is 78,98 százalékban fehér modelleket szerződtettek le a divatházak, ez az arány pedig 80 százalék volt az elmúlt hat szezonban – írja a huffingtonpost.com.

Miközben a fekete modellek száma idén 8,08 százalékról 9,75 százalékra nőtt, addig az ázsiai modellek száma 8,1 százalékról 7,67 százalékra csökkent, ahogy a latin modellek aránya is 2,12 százalékra esett vissza a tavalyi 3,19 százalékhoz képest. A kismértékű emelkedés kétségkívül a Diversity Coalition kitartó munkájának, a szervezet aktivistáinak, Bethann Hardisonnak, Naomi Campbellnek, illetve Imannak is köszönhető, akik számos kampánynál kivívták a színes bőrű modellek jelenlétét 2013-ban és akiknek köszönhetően jóval több fekete modell lépett többek között Tracy Reese, Zac Posen vagy Diane von Fürstenberg kifutójára a szezonban.

Miközben New Yorkban kezd kialakulni egyféle egyensúly a modellszakmában, addig az IMG ügynökség egyik legismertebb modellje, Ajak Deng a hetekben sértődötten twittelte ki, hogy bőrszíne miatt törölték nevét a Balmain 2014-őszi-téli kollekciójának bemutatójáról Párizsban. Persze a divatipart rasszizmussal vádoló Deng észrevételeit hamar felkapták a közösségi oldalakon illetve egyéb fórumokon és hangosan bólogattak az elhangzott vádakra.

tweet-1

Mindezek ellenére Deng feltételezhetően ügynökségének nyomására letörölte Twitter oldalát. Bár a modell észrevételeit többen is helyeselték, azért érdemes megemlíteni, hogy több ismeretlen tény is szerepel az ügyben; például nem tudni biztosan, hogy Denget ténylegesen lefoglalta-e a Balmain, nem tudni, hogy törölték-e a nevét a listáról, nem tudni pontosan, hogy mi történt a modell és a Balmain tervezője, Olivier Rousteing között.

Mindenesetre egy kicsit műbalhé szaga van az ügynek, mivel a Balmain showk mindig elég változatosak a modellek tekintetében, nem beszélve arról, hogy Rousteing félig feketének vallja magát, a márkát Rihanna népszerűsíti a szezonban, a bemutatón nyolc fekete modell sétált végig a kifutón és a fekete bőrű Jourdan Dunn kapta a nyitómodell nagyon fontos szerepét. (Dunnt egyébként tavaly nem bőrszíne, hanem mellmérete miatt hanyagolták a Diornál.)

Ennek ellenére a rasszizmus több szakember szerint is számos finom formában jelen van a szakmában, ráadásul nem is könnyű azonosítani, mivel azok a kívülállók, akik személyesen sosem tapasztalták meg a jelenséget, nehezebben vesznek tudomást a rasszizmus létezéséről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra