Egészségre károsak a divatos holmik?

Remek infografikát találtunk a Huffington Post egyik cikkében, amiben azt mutatják be, hogyan károsítják egészségünket a manapság felkapott divatos holmik és kiegészítők. A legújabb trendek követése sokszor lemondásokkal és áldozatokkal jár, fontos azonban mérlegelni, hogy valóban megéri-e a szenvedés. Gondolta volna például, hogy a túl vékony pántú megpakolt táskája akár fej- és nyakfájást is okozhat? Továbbá az sem tesz jót, ha annyira szűk nadrágot hord, hogy esténként cipőkanállal kell lehámoznia magáról, de a posztunk második felében megtalálja a többi intelmet is.

Óriás méretű, nehéz fülbevalók: A fertőzésveszélyen kívül a súlyos ékszerek hosszú távon megnyújthatják a fülcimpát, sőt, könnyebben bele is akadhatnak dolgokba, ami szintén veszélyes.

Rendesen megpakolt táska vékony pánttal: Habár a legújabb trendek szerint az oversize divat, legyen óvatos. A nagyobb táska szinte kiált azért, hogy telepakolják (sokszor akár felesleges dolgokkal is), és így rontja a testtartást (az egyik vállunk folyamatosan feljebb lesz, mint a másik) és az egyensúlyérzéket, hordása fej- nyak-, illetve hátfájdalomhoz vezethet.

Túl szoros, nem a testalkatnak megfelelő melltartó:A nem jól megválasztott fehérnemű miatt izomszövet károsodhat, ami a mell idő előtti lógásához vezethet. Bár a minőségi melltartókért kisebb vagyonokat kérnek el, ezen ne spóroljunk, pár évtized múlva hálásak leszünk.

Szűk öv: A szorosan meghúzott övek csípő fájdalmat és a láb zsibbadását okozhatják.

Farzsebben hordott pénztárca: Bár ez inkább a táskától irtózó férfiaknál gyakoribb jelenség, de ha huzamosan ülünk egy vastag pénztárcán, akkor aszimmetrikus lesz a tartásunk, ami kényelmetlenséget és fájdalmat is okozhat.

Tanga: Úgy tűnik, a 2010-es években is velünk tart a hétköznapokban is az a fehérnemű, ami például ha csipkéből készül, akkor megtartja a nedvességet, az pedig fertőzéshez is vezethet. A vékony, farpofák közötti pánt pedig a székletben lévő baktériumoknak is hídként szolgál az elülső részekre. Maradjon csak a hálószoba kelléke!

Szűk nadrágok/szoknyák: a fenti pontokból is sejthető, hogy a túl szűk ruhák korlátoznak a mozgásban, ez pedig a testtartásra és a gerincre is rossz hatással van. Az idegeket is összenyomhatják, ami fájdalomhoz, zsibbadáshoz és akár gombás fertőzéshez is vezethet.

Magassarkú cipők: ezek a lábbelik a testsúlyt a talppárnákra helyezik át, így a nyomás kisebb felületen oszlik el, mintha lapos talpú cipőben járnánk. A térdek és a csípő is elveszti az egyensúlyát, előrefeszül, így akár bokaficamot, idegdaganatot és középtalp-terhelést is elszenvedhetünk - nem beszélve a bütykökről és a kalapácsujjról.

Ha tetszett önnek ez a poszt, akkor látogasson el a Facebook oldalunkra ide kattintva és nem marad le a következőről sem!

Képpel illusztrálják a ránk leső veszélyeket
Képpel illusztrálják a ránk leső veszélyeketHuffingt

Az alakformálók is veszélyesek

A sminktermékek után a második legjobb retushelyettesítő az alakformáló, aminek a legnépszerűbb amerikai változatáról, a Spanx-ről már biztosan mindenki hallott, akit érdekelnek a celebhírek. A HuffPost oldalán videóban is beszámolnak az ilyen és ehhez hasonló ruhadarabok veszélyeiről, a HealthNewsLine pedig figyelmeztet, hogy bár a nemkívánatos redőktől, zsírpárnáktól szabadulhatunk, ha viseljük, de ezzel együtt az izmaik elernyednek, a belső szerveinket pedig szokatlanul erős nyomásnak tesszük ki.

Azzal persze semmi gond nincs, ha egy-egy esti buliba vagy esküvőre felvesszük, de hosszú távon többet árt, mint használ. A szerkesztőségben is felmerült a téma, többen meg is osztották gondolataikat és tapasztalataikat. "Amúgy jó az alakformáló fehérnemű, csak nehéz benne ülni. Szorításr-a hasonló, mint egy fűző" - mondta gr. Észrevételei nem alaptalanok, gondoljunk csak bele, a nyomás miatt nemcsak az izmainkban, de az ereinkben kárt tehetünk. "Nekem bejön" - zárta rövidre zs.

Oszd meg másokkal is!
Mustra