Ezt tanítja a férfiaknak a Pitti Uomo

Mi történt az utcai divattal? címmel jelent meg egy cikk az elismert Business of Fashion szakmai hírportálon, amelyben a szerző kifejezi aggodalmát a jelenkori, főleg divathetek alatt viselt összeállításokkal kapcsolatban. Mi is nyomon követtük a bemutatókat, legutóbb például a francia főváros legjobbjait gyűjtöttük össze, és emiatt gondoltunk arra, hogy megmutatjuk, mi zajlott a falakon kívül.

Kiakad a divatszerkesztő

Max Berlinger, az Esquire divatszerkesztője megtörte a csöndet és elmondta, hogy szerinte a divathetek miatt összesereglett tömeg szereplői elvesztették kreativitásukat, és sokszor olyan érzése támad, hogy a kifutókon ezt már egy az egyben látta. "A sokszor a márkák marketingterveiben is szereplő repiruhák miatt a személyes stílus is háttérbe szorul és a híres street style fotósok képein már tényleg csak a magazinokból ismert kreditek hiányoznak a jobb alsó sarokból. Unalomig követik egymást Valentino szegecses cipői, a Givenchy mintás pulóverei és konkrétan a Céline bármelyik terméke" - írta Berlinger a BoF.com weboldalon.

A magazinok olvasói jól tudják, hogy amit annak az ajánlókban látnak, azt javarészt a hirdetők pénztárcájának köszönhetik, de joggal tehetik fel ők is a kérdést, hogy akkor most a street style is így működik? Tényleg hívható utcai divatnak az, amikor a vén róka Anna Dello Russo tetőtől talpig Pradában vagy Balmainben jelenik meg? Nem igazán. A legtöbben a kameráknak és a gyűjtőblogoknak pózolnak, előre megtervezve minden egyes részletet - egyaránt a szettel és a mozgásukkal, pózaikkal kapcsolatban.

Mi az a Pitti Uomo?

A Pitti Uomo egy négynapos rendezvény, ami hasonlít a divathetekre, de mégis egy kicsit más: itt a buyerek (az áruházak és az üzletek szakemberei, akik a vásárlóközönség igényeit figyelembe véve kiválasztják, hogy az adott szezonra melyik márka melyik termékéből mennyit szeretnének rendelni), a szerkesztők és a divatházak közvetlenül találkozhatnak meg és beszélhetik meg a részleteket, míg a divatbemutatók általában teátrálisabbak és a meghívottak amilyen gyorsan érkeztek, olyan gyorsan mennek is át egy másik show-ra. Nem mellesleg amellett, hogy itt dől el, mit fogunk viselni kilenc hónap múlva, a Pitti Uomo helyet ad a divatnak, de még inkább a stílusra fogékony férfiaknak, így nem csoda tehát, hogy ilyenkor valódi, saját ízlést bemutató képek készülnek.

Mit tanulhatunk a Pitti Uomóból?

A divathetek záporában nehéz látni a fától az erdőt, ezért is remek alkalom a Firenzében megrendezett Pitti Uomo, ahol körvonalazódnak a fél évvel későbbi szezonok trendjei. A FashionBeans oldal segítségével bemutatunk hat olyan irányt, amelyek segítségével idén ősszel sem lő majd félre, illetve galériában mutatjuk meg a január eleji rendezvény legjobb fotóit.

Tetszik önnek ez a poszt?

Keresse a Dívány divatblogját Facebookon, így nem marad le a következőről sem!

Figyelem! Előre felhívjuk a figyelmet, hogy nem elvárható és nem is szeretnénk, hogy mindenki így öltözzön, ez a poszt kizárólag azoknak készült, akik fogékonyak a divatra.

1. Kék a kékkel

Bár a kéknek vannak olyan árnyalatai, amelyek nem túl előnyösek a férfiak számára (pl. türkizkék), de azért bőven akad olyan is, amelyet mindenkinek ajánlhatunk. Ilyen például a tengerészkék, amiből nyugodtan viselhetünk többet is mint egy ruhadarab. Az összes bőr- és hajszínhez passzol, így még amiatt sem kell aggódnia, hogy esetleg nem áll jól.

2. Feltűnő sál

Bár a magyar férfiak kerülik a kiegészítőket, ezen belül a sálakat, nekünk mégis ez az egyik kedvenc trendünk. Egy teljesen hétköznapi összeállítást is feldobhatunk vele, az elegáns szetteknél pedig felteszi az i-re a pontot. Mivel közel van az arcunkhoz, figyeljünk arra, hogy milyen színűt választunk és mindenképpen próbáljuk fel előtte! Tökéletes példája, hogy hogyan nézhetünk ki stílusosan kevés pénzből.

3. Az alulértékelt zöld

Önnek van zöld ruhadarabja? Bár az egyik leggyakrabban előforduló szín, sajnos nagyon kevesen nyúlnak utána a boltokban. Szakítson ezen szokásával, és válasszon egy ilyen színű pulóvert vagy kabátot. Kékkel, szürkével, barnával és fehérrel gond nélkül párosíthatja.

4. Csíkok

A hosszanti csíkozás újra fénykorát éli, válasszon egy ilyen mintájú öltönyt (mondjuk tengerészkéket fehér csíkkal), ha pedig nem ennyire bátor, akkor mondjuk egy inget ugyanilyen színkombinációban. Minden testalkatnak előnyös, ugyanis optikailag nyújtja a testet.

5. Kék és barna együtt

Ha két nadrágot hordhatnánk életünk végéig, akkor az egyik a sötétkék farmer, a másik a barna chino lenne az. Közös bennük, hogy szinte mindenhez mennek, és a szett többi elemétől függően lehetnek sportosak és elegánsabbak is. Tökéletes választás lehet a farmer tweeddel és a chino egy szürke zakóval.

6. Kötelező ruhadarabok és kiegészítők

Bizonytalan, hogy mikre vadásszon a boltban? Ha megtérülő befektetéseket szeretne, akkor ezek azok: háromrészes öltöny, fekete bőrdzseki, kalapok, duplacsatos bőrcipő, tweed és/vagy kockás zakó. Nézze meg mindezeket a galériában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek