Párizsi haute couture: luxuscucc lett a tornacipőből

A 2014-es őszi/téli férfikollekciók bemutatása után a héten felvonultatták a tavaszi-nyári haute couture kollekciókat is Párizsban. A háromnapos rendezvényen idén sem volt hiány meglepetésekben, működtek a jól bevált klisék. Szép számmal képviselték hazánkat a magyar lányok is, és természetesen kifutón bukdácsoló modell is akadt, ezúttal Elie Saab showján.

A bájos arcú modell botlásában az volt a legmegdöbbentőbb, hogy még a szeme sem rebbent az esés pillanatában, és utána sem vesztette el lélekjelenlét, mindvégig higgadt maradt kiválóan megtervezett lilás árnyalatú, gyöngyökkel díszített ruhájában. Mintha az egész csupán a jól megrendezett show része lett volna, nem pedig egy tűsarkúban elkövetett baki. (Ide kattintva a 6 perc 21 másperctől ellesheti a fiatal modelltől, hogy hogyan kell a lehető legelőkelőbben félrelépni.

De ennyit a nem annyira csúfos bukásról, inkább nézze meg a hajtás után, hogy az előző szezonhoz képest miben gondolkodott Karl Lagerfeld, mennyire érzi már magáénak a Dior divatház vezetését Raf Simons, illetve mi inspirálta az olaszok egyik nagy favoritját, Valentinót!

Chanel - Lagerfeld is fantáziát lát az edzőcipőkben

Az egyre inkább elszaporodó egészséges életmód őrületnek is betudható, hogy az egocentrikus tervező is előszeretettel építi be kollekcióiba a francia divatháztól szokatlan elemeket, mint görkorcsolya, szörfdeszka vagy focilabda. 2014-es tavaszi-nyári couture gyűjteményének fő elemei a pasztellszínű ruhák, a drágakövekkel kirakott tweed zakók és a tollas estélyik mellett az olyan luxuskiegészítők voltak, mint a fehér edzőcipő, ezüstszínű térd- és könyökvédő illetve az évtizedek óta zárójelben tartott övtáska.

„Azt hiszem újra eljött az ideje annak, hogy a derékra helyezzük a hangsúlyt” – mondta a  hasvillantó felsőkben és szögletes vállrészekben gazdag kollekcióról a tervező. A látványos bemutatót idén is a 21 éves, menyasszonyi ruhába bujtatott Cara Delevingne nyitotta és zárta, ezúttal Lagerfeld 5 éves keresztfiával kiegészülve.

Dior – Raf Simons is beszállt a luxus játszóscipő bizniszbe

A fiatal tervező ugyan még keresi saját hangját a francia divatháznál, azért tavaly már ő is kísérletezett a futócipőkkel az Adidas jóvoltából. Az idei couture héten pedig már a Diorhoz is bevitte a sportosabb vonalat, méghozzá csillogó kövekkel kirakott gumitalpú szörfcipő formájában. A meglepő lábbelik mellett egyébként Simons határozottan összpontosított a nőies vonalra, és az ötvenes-hatvanas évek stílusát ötvözte hiperrealista elképzeléseivel.

A Dior tervezője legújabb kollekciójával a Gucci és a Saint Laurent után beállt a sorba, újragondolta a divatház hagyományait, és elfogadta, hogy valóban megjelent a piacon egy fiatal, couture cuccokért sorba álló generáció, akiknek mások az igényei, mint a divatházaknál megszokott törzsközönségnek.

Valentino – újragondolta Björk emlékezetes hattyúruháját

Mindenre fel voltunk készülve, de arra nem, hogy éppen a Valentino két vezető tervezője, Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli próbálja gatyába rázni az izlandi énekesnő ijesztő ruháját, amelyben a 2001-es Oscar-díjátadón sokkolta a közönséget. A ruha azóta sem kopott ki emlékezetünkből, nem telik el úgy év, hogy ne jelenne meg minden idők legrosszabb vörös szőnyeges ruháinak listáján.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Az olasz divatház bemutatójának nyitódarabja egyébként egy átlátszó, hangjegyekkel díszített fehér estélyi volt, amit meglepő módon színben és anyagban is őszies beütésű darabok váltottak a kifutón. A keleties ihletésű, klasszikus fazont kapott kollekció a fehér, ezüst és vaníliasárga színek mellett javarészt a föld színeiből illetve állatmintás anyagokból készült.

Jean Paul Gaultier - Couture éjszakai pillangóknak

A hatvanéves tervező 2014-es tavaszi-nyári kollekciójának központi motívuma a világosság, a mozgás volt, de Gaultier nem a Chanel-féle futócipő vagy a Dior-féle játszócipő oldaláról közelítette meg a témát, hanem a könnyedséget vette alapul tervezés közben. Így lett idei fő motívuma a pillangó, amelyet stílusosan összekombinált a Florenz Ziegfried által megteremtett revütáncosnők világával.

„ A Gaultier-nő egy pillangó nappal és egy showgirl éjszaka” – mondta ironikusan a divatház sajtófőnöke a kollekcióról, amelynek bemutatóját a tervező egyik kedvenc múzsája, Dita Von Teese nyitotta meg. Gaultier szerint a couture ruháknál idén divat lesz az átlátszó anyagok használata, a kék, a fehér, a fekete és a sárga árnyalatok illetve a feltűnő fejdíszek.

Martin Maison Margiela – Vintage couture

A rejtélyes belga tervező tavaly farmernadrágot küldött a párizsi haute couture hét kifutójára, idén pedig az egyelőre még szűk rétegben menő vintage témájából inspirálódott. Bár a ruhái eltérnek az eredeti darabok szín és formavilágától, mégis szinte azonnal szemet szúr, hogy Margiela olyan nagy művészektől merített ihletet, mint a Fortuny család öröksége, a XX. század első felének legkiemelkedőbb építésze, Frank Lloyd Wright, a francia fauvista festő, Raoul Dufy illetve a posztimpresszionista festő Paul Gauguin. A kreatív tervező idén is a legtöbbet hozta ki kollekciójából úgy, hogy néhány kollégájával ellentétben megtartotta a couture fogalmának lényeget is: összehozta a művészetet a profi kivitelezéssel.

+1 Magyar modellek az haute couture héten

Az előző évekhez képest meglepően sok új név bukkant fel a kifutókon, a már megszokott hazai arcokat friss nevek váltották a divatházaknál. Birkner Tímea végiglejtett Jean Paul Gaultier, Ralph & Russo és a Vionnet kifutóján. Georges Chakra couture showján bemutatott Pillmann Lívia, Jablonczky Mónika, Birkner Tímea és Pattogó Vanessa is. Az idén a tanulmányaira koncentráló Adamik Luca mindössze Alexis Mabille kifutóját vállalta be, Sáfrán Bogi pedig a Dior és a Valentino bemutatóján kapott helyet a couture héten. Nézze meg a galériában, hogy milyen divatházak kifutóin kaptak helyet modelljeink Párizsban!

  

Oszd meg másokkal is!
Mustra