Így hordták a vörös színt a múlt században

Egy korábbi válogatásunkban azt mutattuk be, hogy milyen előélete volt a szezon egyik nagy kedvencének, a rózsaszínnek. Az új összeállításunkban ismét színre koncentrálunk, mégpedig a vörösre, amelynek olyan sok árnyalata, jelentése van, és csodálatosan mutat mindennel, ami fekete, szürke és fehér, lásd galériánkat a hajtás után!

Lehet, hogy mi nem figyelünk eléggé, de mintha mostanában a piros kabát már nem lenne olyan sláger, pedig a múlt században készült képek alapján régen egészen más volt a helyzet. Kár, hiszen kevésbé lenne unalmas az őszi és tavaszi utcakép, bár ha hihetünk az üzletek kínálatainak, talán idén más lesz a helyzet. A gyűjtésünket nézegetve a piros kabáthoz hasonlóan kikopott a divatból a piros szalmakalap is. Igaz, ez talán csak az ötvenes években számított menőnek. Persze van, ami soha nem megy ki a divatból, és ez nem más, mint a vörös estélyi ruha. 

Egyébként nem véletlenül ilyen felkapott ez a szín, hiszen ettől sokkal vonzóbbnak tűnünk, ezt már a tudósok is megállapították. Egyesek szerint ennek az az oka, hogyha egy nőstény főemlős éppen termékeny, akkor megnő az ösztrogénszintje, kitágulnak az erek, amitől kipirosodik az arc és egyéb területek. Ez pedig egy jelzés a hímek számára, akik így nagyobb figyelmet szentelnek a másik nemnek.

Egy kutatás szerint egyébként a nők a legtermékenyebb napjaikon sokkal szívesebben vesznek fel vörös ruhadarabokat, mint a hónap többi részében, és ez nem feltétlenül tudatos. Hogy derítették ezt ki? A felmérésben több mint száz 18 és 47 év közötti nő vett részt, és a szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy milyen felsőt viselnek és mi volt az utolsó menstruáció időpontja – írja a Sydney Mornig Herald.

Sok nő számára persze ez eddig sem volt titok, és van, aki ezt a tudást ki is használja. "Három piros ruhám van, és ha fel akarom magamra hívni a figyelmet, akkor biztos, hogy az egyiküket veszem fel. Mint a legtöbb nő, általában én is feketét hordok, hiszen ezzel nem lehet mellényúlni. De ha komoly benyomást szeretnék tenni, akkor a piros a megfelelő szín" – nyilatkozta a sales-eként dolgozó Victoria Patrinos Ausztráliából. Ezek után ugye az sem meglepő, hogy a vörös rúzs több borravalót jelent.  

A tudósok egyébként azt is kiderítették, hogy a vörös öltözék a nőknek is bejön. Természetesen ennek a jelenségnek kulturális és biológiai okai is vannak. "A vörös ruha sok kultúrában az uralkodók, nagy hatalmú, vagyonos emberek kiváltsága volt, illetve az állatvilágban is megfigyelhető, hogy a vörös színnel hívják fel magukra a hímek a nőstények figyelmét. A kísérlet tanulsága szerint a tudatalattinkban máig megmaradtak ezek a beidegződések" – olvasható az Index cikkében.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Mustra