5800 jelmezzel készült Az éhezők viadala: Futótűz

A napokban mutatták be a Suzanne Collins nagysikerű könyv-trilógiájából, Az éhezők viadalából készült filmek második részét, a Futótüzet, ami várhatóan legalább akkora kasszasiker lesz, mint sci-fi kalandfilm előző része 2012-ben.

A pazar látványhoz nagyban hozzájárult a szuperprodukció jelmeztervezője, Trish Summerville, aki 5800 jelmezt és kiegészítőt készített a színészeknek a forgatásra. Summerville-nek nem ez az első nagysikerű munkája, 2011-ben ő felelt a Rooney Mara emlékezetes átalakulásáért is a Tetovált lány című filmben, amelynek sikerén felbuzdulva a H&M is piacra dobott a tervezővel közösen egy „Tetovált lány" néven futó kollekciót. A több díjjal jutalmazott designer David Fincherrel is dolgozott együtt a Közösségi háló, valamint a Zodiákus című produkciókban.

A huffingtonpost.com szerkesztői ezúttal Az éhezők viadaláról, illetve azok karaktereinek megteremtéséről kérdezték a stylistként is elismert jelmeztervezőt.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Az éhezők viadala első részének nem te voltál a jelmeztervezője. Mi alapján döntötted el, hogy beszállsz a folytatásba?

Szerencsénk volt, mert a Kapitólium és a Kapitólium világa nagyon gyorsan fejlődik, mégis sok utalás van az első filmből. Tiszteletben akartam tartani azokat a kosztümöket, amiket Katniss viselt, mint például a vadászkabátot és a csizmát, így ezek kisebb módosítással, de megmaradtak. Mivel kicsit idősebb lett, ezért kellett is változtatni valamennyit. Mivel ebben a részben tél van, az első részben pedig tavasz volt és nyár, így most rétegesebb ruhákban is gondolkodhattunk. A Kapitólium világa teljesen megváltozik, a divat terén is.

Szóval nem igazán érzem nagy problémának, hogy vannak dolgok, amik megegyeznek az első filmben látottakkal. Sok rajongói oldalba és blogba beleolvastam, különösen a második résszel kapcsolatban és a rajongók is üdvözölték a látottakat.

Mennyi önállóságot kaptál abban, hogy elképzeld a könyv által sugallt elég erős látványvilágot?

A könyv az egy dolog, mindannyiunknak a képzeletére van bízva, hogy a saját fantáziánk alapján mit látunk bele. De amikor megpróbálsz szó szerint értelmezni egy könyvet egy film miatt, az már felvet bizonyos kérdéseket. Például, hogy mi működhet és mi az, ami nem működhet. Ezen elsősorban a rendezővel, Francis Lawrence-szel dolgoztam együtt, aki elmondta, hogy ő hogyan látja a film hangulatát általánosságban véve, majd mindig megvitattuk a felmerült ötleteket, inspirációkat.

Igazi 'high-fashion' vonalban gondolkodtál a Kapitólium jelmezeinek megtervezésekor, ami leginkább a különböző körzetekben tartott játékokon tűnik fel. Honnan közelítetted meg ezeket az egymástól igencsak eltérő kihívásokat?

A Kapitólium esetében meg kellett tartani azt a színvilágot és fényűzést, amit a könyv is sugall, de persze én is szerettem volna belecsempészni a trendeket. De azt sem akartam, hogy mindenki úgy nézzen ki, mintha ugyanabba az üzletbe járnának vásárolni. A kerületeknél pedig szerettem volna utalni arra, hogy az adott körzet mit termel, vagy gyárt a Kapitóliumnak. Finnick körzetében például halászattal foglalkoznak, így sok szereplő kapott napsárga, óceánkék, zöld, illetve világos árnyalatú ruhákat, amik vagy horgoltak voltak, vagy egy halászhálóra emlékeztettek, de volt olyan ruha, amit tengeri kagylókból raktunk ki.

A textilgyártással foglalkozó körzetben pedig sok színnel, anyaggal és mintával operáltunk. Inkább az etnikai vonal dominál ebben a kerületben. Itt például megkértem a sminkeseket, hogy fessenek foltokat néhány ember kezére, mert gondoltam így sokkal hitelesebb lesz, hogy szövetekkel és azok festésével foglalkoznak.

A Kapitólium ruháinak tervezésénél voltak dolgok, amik rendelésre készültek? Hogyan szereztétek be a ruhákat?

Körülbelül 5800 statiszta szerepelt a filmben. Általában a kortárs filmekben is látott trükkökben gondolkodtunk, de szempont volt, hogy minden illeszkedjen a film világába. Volt, akit tetőtől-talpig fel tudtunk öltöztetni, de volt, hogy egymástól teljesen különböző darabokat párosítottunk össze. Több esetben dolgoztunk újrahasznosítható elemekkel is.

A kapitóliumi kísérő, Effie Trinket pillangókkal díszített ruháját például Alexander McQueen kollekciójából vettük, de a pillangó-motívum megjelenik a szempilláin és a frizuráján is. Ezen a karakteren több McQueen ruha is feltűnik a filmben. Katniss egyik félvállas gyapjúmellényét pedig egy Los Angeles-i tervező, Maria Dora készítette.

Volt olyan jelmez, vagy jelenet, amihez különösen nehéz volt ruhát találni?

A versenyzők ruhái. Ez kihívás volt abban az értelemben, hogy nem igazán volt olyan ruha, ami jól mutatott 24 különböző típusú alkaton, akik kora ráadásul 19-78 év között mozgott. Le kellett tesztelni, hogy az adott ruha működik-e egyáltalán futás, kaszkadőrjelenetek vagy úszás közben. A cipő alkalmas kellett, hogy legyen úszásra és lávaköveken való átfutásra is. Meg akartunk bizonyosodni arról, hogy a bokapántoktól nem fog megsérülni senki. Úgy döntöttem, hogy egy bizonyos kitömést fogok alkalmazni, ami a ruha külsején is látható lesz. A versenyző ruháknál volt a legnehezebb megvalósítani azt, hogy működőképes legyen és esztétikailag is jól nézzen ki.

Melyik volt a kedvenc ruhád, amit a filmhez terveztél? Van olyan, amelyikbe különösen beleszerettél?

Egyet kiemelni annyira nehéz. Ez olyan kötődés, mint ami anya és gyermekei között van. Mindegyik más miatt a kedvencem, így egyet mondani nehéz lenne nekem. Szerettem Johanna fakéregre emlékeztető, bőrfűzőkkel és metálzöld színű, háromdimenziós nyomtatással készült ruháját.

Hasonlóképpen voltam a McQueen ház archívumából választott gyönyörű csizmával, amit szintén Johannának választottam, mindkettő illett a karakteréhez, főleg mert lakóhelyének, a hetes körzetnek fő ágazata a fa. Ki akartunk próbálni rajta valami kreatívat és szexit és úgy is nézett ki, mint egy szuperhős – mondta Summerville, aki a film apropójából tervezett egy exkluzív Capitol Couture kollekciót is, amit a net-a-porter-com oldalán szerezhetnek majd meg a sci-fi rajongók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra