10 elnökfeleség, aki hatással volt a divatvilágra

November 22-én lesz az ötvenedik évfordulója annak, hogy merényletet követtek el az Amerikai Egyesült Államok harmincötödik elnöke, John F. Kennedy ellen Dallasban. A rejtélyesnek mondott gyilkosság – ami azóta is foglalkoztatja a közvéleményt – jelentősen megváltoztatta a kortárs történelmet.

A texasi fővárosban aznap elkísérte férjét Jackie Kennedy is, akinek a gyilkosság pillanatában viselt rózsaszín kosztümje és az ahhoz passzoló kalapja mára ikonikussá vált. Az évforduló alkalmából a glamour.es szerkesztői összegyűjtötték azt a tíz stílusos amerikai elnökfeleséget, akik a férjük elnöksége alatt és után is meg tudták őrizni befolyásukat: íme a tíz legjelentősebb és legcsinosabb amerikai First Lady!

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

1. Michelle Obama (49)

A jelenlegi First Lady jól ismert függetlenségéről, spontaneitásáról és visszafogottságáról. Michelle Obama az elmúlt években profin kialakította saját stílusát, szívesen viseli olyan amerikai designerek együtteseit, mint Jason Wu, Tracy Reese vagy Narciso Rodriguez, de előszeretettel választ olcsóbb, mások által is megfizethető konfekció darabokat a GAP, a J.Crew vagy a H&M kollekcióiból. Az egykor ügyvédként dolgozó Michelle Obama egyetlen hibája talán a frizurája, amivel sajnos nem mindig tud mit kezdeni.

2. Hillary Clinton (66)

Hillary Clinton 1993- 2001 között, Bill Clinton elnöksége alatt volt elnökfeleség, jelenleg pedig külügyminiszterként dolgozik a Fehér Házban. A most 66 éves politikusnő az első időkben borzalmas frizuráival, hajgumi-mániájával és előnytelenül megválasztott ruháival került fel a címlapokra. Már abban az időben is egyértelmű volt, hogy az elnökfeleség hordja a nadrágot, látványosan nem viselt szinte sosem szoknyát vagy ruhát. Hillary mindig is praktikus nő volt, sosem akart senkinek beszélni arról, hogy hogyan és miért úgy van felöltözve.

3. Nancy Reagan (92 éves)

Nancy és Ronald Reagen volt a Fehér Ház történetében az első és utolsó olyan pár, akik színészházaspárként foglalhatták el a házat 1981-1989 között. Férjével, az Egyesült Államok 40. elnökével teljes pompában éltek a nyolcvanas években, a First Lady kedvelte a fluoreszkáló színeket, túlméretezett ruhákat, illetve különleges kiegészítőket.

Divatmániájának úgy hódolt, hogy sosem lépte át a protokoll szabályait. A Reagen féle megszorító intézkedések után szívesen készítetett magának egyedi ruhákat Oscar de la Rentával vagy James Galanossal. Nancy Reagan kedvenc színe a piros, ilyen árnyalatú ruhában számtalan alkalommal kapták lencsevégre a ma 92 éves elnökfeleséget.

4. Jackie Kennedy (1929-1994)

Jacqueline Lee Bouvier tökéletes fogásnak bizonyult, mint az Egyesült Államok jövendő elnökének felesége: jó családba született, az ír felmenőkkel bíró Southhamptonból származott, mint Kennedyék, ráadásul még katolikus is volt. Veleszületett jó ízlésének és eleganciájának köszönhetően hamar felfigyelt rá a média. Ő volt az első nő, aki fontosnak tartotta a divatozást a Fehér Házban, kedvenc divatházai közé tartozott a Chanel, az Yves Saint Laurent, a Balenciaga, a Givenchy, valamint a Halston, ami arra enged következtetni, hogy Jackie Kennedy mindenből a legjobbat és a legdrágábbat szerette megszerezni magának.

5. Mamie Eisenhower (1896-1979)

Jackie Kennedy elődje Dwight Eisenhower feleségeként élt a Fehér Házban 1953-1961 között. Az egykori elnökfeleség ismert volt rózsaszín-mániájáról; a táskától a kesztyűn át a koktélruháig szerette, ha minden rózsaszínű rajta. Annyira, hogy még egy bizonyos árnyalatot, az úgynevezett Mamie Pinket is róla nevezték el. Rövidre nyírt frufruját széles körben utánozták az ő idejében.

Mamie Eisenhower szeretett a nemzet háziasszonya szerepében tündökölni, élvezte a társasági eseményeket, sok időt és erőfeszítést szentelt a vacsoramenü kiválasztására. Mindig elegáns volt, ezért nem csoda, hogy számos alkalommal került fel a világ legjobban öltözött nőinek listájára.

6. Betty Ford (1918-2011)

Az elnökfeleség az ismert nők közül elsőként szerepelt aktívan a médiában, illetve részt vett a politikai és társadalmi életben. Betty Ford és férje, Gerald Ford 1974 és 1977 között élt a Fehér Házban, a First Lady nagy harcosa volt a mellrák elleni küzdelemnek, melyben ő maga is szenvedett, majd később szenvedélybetegséggel is küzdött. Betty Ford csinos frizurájával, a hetvenes években menő élénk színű, merész nyakkivágású ruháival és mintás kendőivel írta be magát a divattörténelembe.

7. Eleanor Roosevelt (1884-1962)

Eleanor Roosevelt jóval több időt töltött a Fehér Házban, mint elődei, hiszen férje 1933-1945 között volt hatalmon, ami kemény időszak volt az amerikai történelemben, beleértve a nagy gazdasági világválságot és a második világháborút is. Ennek tekintetében öltözködését a szinte szerzetesi szigorúság, a praktikum és a kényelem jellemezte. Két gyengéje volt csupán: a fejszídek és a szőrmék.

8. Frances Folsom Cleveland (1864-1947)

Az Egyesült Államok 27. First Ladyje 1886-1889 között élt a Fehér Házban. A korkülönbség Frances és férje között közel 30 év volt, így nincs abban semmi meglepő, hogy az elnök, Grover Cleveland első körben neje anyját, Emmát akarta nőül venni. A házasságkötéskor Frances 21 éves, míg az elnök már 49 éves volt, ami miatt nagy érdeklődés övezte kapcsolatukat. Valószínűleg ennek tudható be az is, hogy több fiatal lány is elkezdte utánozni az elnökfeleség stílusát.

9. Mary Todd Lincoln (1818-1882)

Abraham Lincoln özvegyét gyakran emlegetik divatikonként, főleg mert szerette az európai nemesek stílusát lemásolni, és bár kis termetű nő volt, bátran vett fel hosszú, terebélyes szoknyákat és extravagáns kiegészítőket, amivel rendszeresen megbotránkoztatta férjét. Mary Todd Lincoln nagy rajongója volt a dekorációknak, abban az időben egy vagyont, körülbelül 20000 dollárt költött a Fehér Ház felújítására. Hóbortjai ellenére az emberek kedvelték és ő is szerette az embereket.

10. Martha Washington (1731-1802)

A Fehér Ház első női lakója 1789-1797 között élt a férjével a házban. Az elnökfeleség már abban az időben nagy divatdiktátor hírében állt, olyan designer darabokat varratott magának, amelyeket kortalan stílusuk és drága anyagaik miatt kiállítottak a National Museum of American History-ban is. Ki lehet jelenteni, hogy Martha Washinton – aki több ezer dollárt szórt el gardróbfrissítésekre – ruhatárát nem az egyszerűség és a fegyelmezettség jellemezte az 1700-as végén.

Oszd meg másokkal is!
Mustra