Ezért ment tönkre Jennifer Aniston haja

Pamela Andersonhoz és Jennifer Lawrencehez hasonlóan Jennifer Aniston is nagy meglepetést okozott rajongóinak a napokban azzal, hogy megvált a sokak által irigyelt frizurájától, melyhez hasonlót számos nő kért a fodrászától az elmúlt évtizedben. A 44 éves színésznő döntésében állítólag egészségügyi problémák is közrejátszották, hiszen Aniston eddig az ellentmondásos brazil típusú tartós hajegyenesítést és állandó hajfestést preferálta, ami a mellékhatásainak köszönhetően igencsak roncsolta hajszálait – írja a dailymail.co.uk.

„Nem egy szerep miatt vágattam le a hajamat, egyszerűen csak nem reagált igazán jól a hajam erre a brazilnak nevezett eljárásra" – mondta a színésznő a szakértők által is károsnak tartott beavatkozásról, ami a formaldehidnek és a keratinnak köszönhetően akár három hónapig is egyenesen tartja a hajszálakat.

A brazil stílustól óva int a hírességek egyik elsőszámú New York-i hajstylistja, Oscar Blandi is, akinek ügyfélkörébe tartozik többek között Julianne Moore, Uma Thurman és az Olsen ikrek is. A sztárfodrász elsősorban olyan ügyfeleinek nem ajánlja a káros eljárást, akik folyamatosan festetik a hajukat, mert szerinte nem garantált, hogy a haj elég erős ahhoz, hogy elbírja az intenzív kezelést.

„Szerintem maga a kezelés általában hatékony, de nem árt, ha leellenőrizzük, hogy a hajszálaink milyen állapotban vannak az eljáráshoz. Mielőtt az egész felületnek nekiesnénk, talán a legjobb, ha első körben egy tincsen leteszteljük, hogy elég erős-e a hajunk hozzá” – mondta Blandi a MailOnline-nak.

Hasonlóképpen gondolkodik a brazil hajegyenesítésről a celebnők egyik kedvenc sminkese és fodrásza, Rachel Wood is, aki szerint a Brazillal többa gond, mint amennyit valójában ér.

„Nem mindenkinél működik egyformán a brazil kezelés. Sok vegyi anyagot tartalmaz, ami végül károsítja a hajat. Nem vagyok meglepve, hogy Jennifer kivágatta a hajából. Nekem természetes göndör hajam van, de kipróbáltam a brazilt egyik nyáron és rájöttem, hogy az eddigi loknijaimhoz képest nekem túl lapos. Jobban jártam volna, ha inkább a több időt igénylő hajvasalót választom, vagy egyszerűen csak meghagyom göndörnek” – vallotta be a Wood, akihez olyan hírességek járnak hajat mosatni, mint Vanessa Hudgens, Rosario Dawson vagy Louise Roe.

„Olyan sok csodálatos hajápolási termék és eszköz van a piacon, nem hinném, hogy ez az egyetlen megoldás a szépségápolásban” – mondja Woods, akinek a kezelés költségeivel kapcsolatban is vannak fenntartásai, mivel a brazil több,mint 300 dollárba (67000 forint) is kerülhet, nem beszélve arról, hogy a hajra feltett keratin miatt drága szulfát-mentes samponba is be kell fektetniük a pácienseknek.

A Berkeley Egyetem egyik év elején végzett kutatása szerint a levegőben található rákkeltő formaldehid koncentrációja a fodrászok és az ügyfelek számát tekintve meghaladja az amerikai illetve a kaliforniai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Felügyelet által meghatározott értéket.

A fodrászok ugyanis nem használhatnak olyan termékeket, melyek több mint 0,1 százalék formaldehidet tartalmaznak, de a kutatók kimutatása szerint a felkapott brazil féle hajkisimító oldatban 12 százalék formaldehid található, ami semmilyen szinten nem felel meg a munkahelyi követelményeknek és előírásoknak.

A sokak által vitatott Brazil hajegyenesítés-mánia 2005-ben tört be a piacra. A formaldehid oldatot igénylő kezelés során a hajat egy speciális samponnal mossák meg, mellyel megnyitják a hajszálak hámrétegeit majd átfésülik a hajat és hagyják pihenni harminc percig. Fél óra elteltével tincsenként kenik fel a hajra a keratint, majd megszárítják és átvasalják. Ha kell, többször is, aminek köszönhetően jó ideig garantáltan nem göndörödik vissza a hajunk.

A formaldehid csípős szagú gőze azonban légzési nehézségeket, sőt orrvérzést is okozhat. További aggodalomra ad okot, hogy ha a formaldehid közvetlenül érintkezik a fejbőrrel, be tud hatolni a szőrtüszőbe, így károsítva ezzel maradandóan a haj növekedéséért felelős sejteket. Ennek következménye pedig, hogy a hajszálak kihullanak és nem nő új a helyükre.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek