Így retusálnak glammodellé egy átlagos nőt

anigif enhanced-buzz-8661-1383246570-19.gif

A napokban a GlobalDemocracy.com sokkolta az internetezőket azzal a 36 másodperces Time-lapse videóval, melyben bebizonyították, hogy mennyire drámaian alakítja át a női testet a digitális retusálás. A radikális hatást bemutató klipben ugyanis egy viszonylag átlagos kinézetű lányt változtattak át fodrász, sminkes és természetesen Photoshop segítségével egy bombázó glammodellé.

A videó azzal kezdődik, hogy egy smink nélküli, piros bikinis lány az alkarjára támaszkodva, a hasán fekve elhelyezkedik a fotózás helyszínén, ahol a műterem világítása már úgy van beállítva, hogy a modell karcsúbbnak tűnjön.

A fotózás utáni retus munkálatokat gyorsítva mutatja be a videó, de jól látható, hogy a szőke modell új, paróka-szerű frizurája jóval hosszabb, fényesebb és göndörebb, mint a beállítás előtt illetve az arca baba-szerű és kisimult, a szeme szélesebb, az orra hosszúkásabb, az ajkai pedig teltebbek lettek – írja a dailymail.co.uk.

A Photoshop szakértők természetesen ezúttal sem elégedtek meg azzal, hogy csak a modell arcát rajzolják át; jóval vékonyabb csípőt, hosszabb nyakat és karokat varázsoltak testére, aminek köszönhetően már fel sem ismerhető az a modell, akivel elkezdték a fotózást. Mindezt jóval azután, hogy a modell és a sminkmesterek elhagyták a stúdiót.

A rövidfilmben természetesen felmerül a napjainkban annyit hangoztatott kérdés is, miszerint köztudott, hogy ezek az irreálisan eltorzított képek mennyire befolyásolják a fiatal a lányokat, egyes magazinok szerint azonban mára a fotók digitális retusálása elengedhetetlenné vált.

anigif enhanced-buzz-29104-1383246433-5.gif

A tavalyi évben például egy csoport tizenéves lány tiltakozott az egyébként demokratikus lap hírében álló Teen Vogue szerkesztősége előtt, követelve, hogy a magazin nyilvánosan kötelezze el magát a „Photoshop-mentes valódi és változatos lányok” mellett.

2011 végén pedig egy-két kampány is indult a témában, mellyel egy törvényjavaslatot szerettek volna kivívni azok az aktivisták, akik szükségesnek érzik, hogy a divatházak és a magazinok egy jogi nyilatkozatot csatoljanak kampányaikhoz abban az esetben, ha modelljeiket jelentősen szét kívánják retusálni a képeken.

„Az egészséges testkép nem olyan dolog, amit a divatlapokból megtanulhatunk. A retusálás elengedhetetlen része a munkának. Mi nem a valóságot akarjuk eladni, hanem egy történetet. Ez az egész a fantázia szüleménye” – érvelt a retusálás mellett a Victoria Secret egyik angyala, Erin Hearherton a fashionista.com-nak.

A modell szerint az iskolák és a szülők felelősek azért, hogy megtanítsák a fiatal lányoknak az egészséges testkép fogalmát. A 24 éves Heartherton ugyanis úgy gondolja, hogy a Photoshop csak abban segít, hogy a dolgok szépek legyenek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek