no

Ezt kell tudni a Louis Vuitton új vezető tervezőjéről

Marc Jacobs alig egy hónapja intett búcsút hattyúdalával a Louis Vuittonnak a párizsi divathéten, máris kinevezték utódját, a Balenciagát éppen egy éve elhagyó Nicolas Ghesquière-t. Mivel a hivatalos bejelentést jóval megelőzték az új művészeti vezető nevéről keringő belterjes pletykák, így nem döbbentünk meg a sajtóközleményen, miszerint 16 év után Ghesquière váltja Jacobsot az igazgatói székben.

„A Louis Vuitton név az én szótáramban mindig a luxus, az innováció és a fejlődés fogalmát jelentette. Nagy megtiszteltetés számomra a feladat, mellyel megbíztak, és büszkeséggel tölt el, hogy a Maison történelmébe léphetek. Közös értékeket és jövőképet vallunk. Alig várom, hogy csatlakozzam a csapathoz. Együtt építjük majd a márka jövőjét, miközben megőrizzük értékes örökségét” – mondta a márka sajtóközleményében Nicolas Ghesquière, akinek első női kollekcióját 2014 márciusában mutatják be Párizsban.

A 42 éves tervező érkezésével minden bizonnyal egy új fejezet veszi kezdetét Nicolas Ghesquière és a Louis Vuitton életében is, hiszen a nagy tapasztalattal rendelkező designernek valószínűleg nem lesz könnyű dolga Jacobs öröksége után a divatháznál a kezdeti időkben, ahogy Raf Simonsnak és Hedi Slimanenek sem egyszerű a vérfrissítés a Dior és a Saint Laurent esetében.

A francia divatmániás anyától és belga golfpálya tulajdonos apától származó tervezőt fiatalon leginkább a lovaglás, a vívás és az úszás foglalkoztatta, melyből számos inspirációt merített későbbi kollekcióihoz is.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Kövessen minket Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

A tankönyvei felett álmodozó Ghesquière12 évesen jelentette be családjának, hogy tervező szeretne lenni, ami akkor abban nyilvánult meg, hogy anyjának függönyből varrt ruhát, nagyanyja pedig csillárkristályból készített fülbevalókat kapott. 14 évesen a nyári szünet alatt már részt vett első fizetős szakmai gyakorlatán egy ismert francia márkánál, Agnés b.-nél, majd később Corinne Cobson stúdiójában is járt, ahol úgy érezte, hogy a divat túl kemény szakma és inkább hazament, hogy befejezze tanulmányait – írja a wikipedia.org.

Az iskola befejezése után 1990-1992 között Jean-Paul Gaultier tervezőasszisztense volt, de megfordult a kötött ruhákban utazó Poles valamint az olasz Callaghan stúdióiban is. Végül 1997-ben mindössze 25 évesen megtalálta a helyét a Balenciagánál, ahol egészen tavaly őszig dolgozott: egész pontosan 2012. november 5-én jelentették be, hogy vége 15 éves kreatívvezetői pályafutásának a márkánál, utolsó Balenciaga kollekciója a szeptemberi divatheteken bemutatott 2013-as tavaszi-nyári volt.

A spanyol Cristobal Balenciaga által alapított ikonokus couture háznál az első időszakban elsősorban az ázsiai majd a japán piacra fókuszáló Nicolas Ghesquière nevét és innovatív védjegyeit; mint a magas gallérú kabátot, jól szabott blézert, a karcsúsított nadrágot és a celebnők kedvenc táskáját, a 2001-ben piacra dobott „Lariat bag-et” hamar megszerette a divatmániás közönség. A kiegészítő kiállta az idő próbáját, azóta is ez a táska a kedvence Kate Mossnak, Sienna Millernek illetve az Olsen ikreknek is.

„Odavagyok a Balenciaga nadrágokért” – mondta egyszer egy intertjúban Chloe Sevigny, aki mára a tervező egyik legkedvesebb barátja lett. A Louis Vuittonhoz igazolt Ghesquière talán egyik legsikeresebb kollekciója a merész szabású kabátot, kobakot és az elegáns kockás mintát tartalmazó 2006-os őszi-téli kollekció volt, mellyel újfent bebizonyította, hogy a Balenciagának igenis van helye a couture házak között.

A tervező másik nagy dobása 2007 őszére tehető, amikor Pierre Hardyval együttműködve készített egy Lego darabokkal kombinált cipőkollekciót, mely azóta táska formájában még a Chanel kifutóján is visszaköszönt az elmúlt években, de ilyen magassarkúban lépett színpadra akkoriban többek között Beyoncé is. Ebben szezonban nagy sikere volt a szűkített fazonú blézereknek és a lovaglócsizmáknak is.

A divatház és a tervező egyik legemlékezetesebb közös kollekciója a 2008-as tavaszi-nyári is, melynek arca akkor a Rekviem egy álomért című filmből ismert Jennifer Connelly volt. Abban az évben a szezon nagy slágere a térdig érő gladiátorszandál és a merev, puffos vállú, virágmintás miniruha volt. Mindkettő merész ötletnek tűnt a többi divatház kínálatával szemben.

Nicolas Ghesquière kollekcióiban szinte mindig hangsúlyos szerepet kapnak a bőrruhák: még a nyári kollekciók is bővelkednek különleges kialakítású bőrkabátokban, bőrszoknyákban. Bármivel rukkolt elő a Balenciaga, az szinte mindig siker lett, és a drága designerdarabok másait a fast fashion üzletekben láthattuk viszont: az utolsó Ghesquière kollekció – a 2013-as tavaszi-nyári – fodros ruhái visszaköszöntek szinte minden kirakatban nyáron, az oldalt kivágott bakancs mása pedig mostanság került a fast fashion üzletek polcaira.

A celebek imádják a különleges és kidolgozott Balenciaga ruhákat, kabátokat, cipőket, Ghesquière mindig ráérzett arra, mi lesz a menő, így rajzfilmes, széles vállú pulcsikat tervezett már 2012 telére, és úgy általában egy lépéssel a többiek előtt jár. Kíváncsian várjuk, hogy mivel nyitja meg a következő szezont márciusban a Louis Vuittonnál, addig pedig, míg tavasszal bemutatkozik, nézze meg az óriási galériában a tervező eddigi legjobb munkáit!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek