Visszatérnek a divatba a viktoriánus gyászruhák

Az elmúlt hónapokban egyre több divatszerkesztő és kurátor beszélt a viktoriánus korban hordott fekete ruhák meghatározó szerepéről a divatvilágban, melyek a kor virágzó és egyre iparosodó világát és társadalmát tükrözték akkoriban. Így nem lepődtünk meg, hogy a 2014-es tavaszi-nyári kollekciókat bemutató divathéten is szép számmal felbukkant egy-két merész fekete-csipkés darab a divatházaknál.

A témában az egyik legegyértelműbb és legkomolyabb utalást Viktória királynő uralkodásának korára (1837-től 1901-ig) Marc Jacobs tette legújabb kollekciójával, ő a francia fauvista festő-textiltervező, Raoul Dufy ihlette darabjai mellett a Metropolitan Museum of Art-ban kiállított, fekete, puffos ujjú „gyászruhák” szinte pontos mását küldte kifutóra New Yorkban – írja a fashionista.com.

Mit szól a hasonlósághoz?

Jacobs láthatóan jól tudta, hogy a szélsőséges sziluettek időszaka is volt ez, így merészen keverte a népi motívumokat a különféle mintákkal, anyagokkal, csipkével, gyöngyökkel, selyemmel, illetve egyéb régi időket idéző elemekkel.

„Ez nagyon élénk és vidám!” – nevetett saját poénján a tervező, amikor a vogue.com szerkesztője a gótikusan sötét kollekciójáról kérdezte. Ön mit gondol, menő egy sztártervezőnek ilyen szájbarágósan lemásolnia egy korszakot, vagy nem tartja túl kreatívnak az efféle utalásokat? Szavazzon!

 

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le érdekes egy posztunkról sem!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek