Fantáziadús kollekciókat hoztak a londoni tervezők

A Marie Claire Fashion Days legizgalmasabb bemutatója az angol divatiskolák végzőseinek showja volt: nem meglepő, hisz míg a magyar tervezők hordható és eladható ready-to-wear kollekciókat vonultattak fel, a végzős tervezők elengedhették fantáziájukat és igazán odatették magukat tanulmányaik legfontosabb kollekciójának elkészítésekor.

A szervezők három divatiskola hat diákját hívták meg és az esti show előtt beszélgetést is szerveztek, ahol ugyan a közönség nem nagyon kérdezhetett, de kiderült a diákokról pár dolog.

A Royal College of Art hallgatója, Xiao-Li például Olaszországba készül ösztöndíjjal, aztán tervei szerint pár év európai munka után hazautazik Japánba, hogy ott alapítson saját márkát. A lány pasztellszínű, oversized ruhákat tervezett, melyeket júniusban mutatott be először az egyetemi shown. „Új stílust akartam találni a kötött ruháknak, a modern építészet és a 60-as évek Balenciagája inspirált” – mondta Li a Dezeennek. A pasztellszín ruhákat ő festette, minden anyag fehéren érkezett hozzá: a speciális, kétrétegű ruhák hiába hatalmasak, mégis könnyűek. Hasonló felhőszerű kreációkat Victoria Beckhamnél láthattunk, a bemutatón felvonultatott áttetsző bakancsok mását pedig megvehetjük itthon is.

Li mellett Seung-Yeon Jee érkezett még a RCA-ról. „Innen könnyebb elérni az európai piacot. Amerikában kezdtem tanulni, onnan jöttem át. Itt könnyebb az anyagbeszerzés is” – mondta Jee a workshopon. A bemutatón oversized bőrruhákat láthattunk tőle hatalmas zsebekkel. Ruháit Richard Avedon Western workers című fotósorozata inspirálta, a táskaméretű felvarrások pedig az 1800-as évek dolgozóinak bőrkötényeire reflektálnak, melynek zsebeiben szerszámaikat tartották – írja a blog.trendstop.com. Ezek mellett Claes Oldenburg PVC szobrai szolgáltak inspirációként, ezért lettek még hangsúlyosabbak, a 3 dimenziósak a zsebek.

A Kingston University London-ból is két tervező mutatta be ruháit. Egyikük az olasz származású Luca Castrezzati. „Azt hittem valami vicc, hogy itt mutatom be először a diplomakollekcióm, de a viccet félretéve ez igazán megtisztelő és jó lehetőség” – mondta a tervező, aki nyár elején már az egyetemen is prezentálta kollekcióját. „London egy kreatív főváros, nem divat főváros, sok inspiráció ér minket. A tanárok itt dolgozni tanítanak minket, sok az óra, és a művészeti oktatás mellett az üzleti életre is felkészítenek. Megtanítanak eladni, mintát tervezni, varrni, rajzolni, végiggondolni, pontosan milyen ruhát szeretnénk” – indokolta meg a diplomás tervező a Marie Claire workshopján, miért nem Olaszországban tanul inkább.

Castrezzati már alapított is márkát, fekete-fehér, dekonstruált, tépett női ruhái abszolút megállják helyüket a magyar tervezők munkái közt is. Mivel Castrezzati valószínűleg már a ruhák értékesítésére is gondol, sokkal hordhatóbb gyűjteményt mutatott be, mint kolléganői.

Az olasz fiú mellett Yin Yi vonultatta fel ruháit, melyek buggyos ujjai, szabása hasonlított kicsit Xiao-Li oversized kollekciójának darabjaira. Yin Yi fehér kollekciójának alapja a tél volt, a ruhák belseje színes, így utal a tervező az évszakok körforgására – áll a marieclaire.hu-n.

Az Istituto Marangoni London részéről Juliana Siqueira kollekcióját láthattuk. „Nagyon izgalmas, hogy egy idegen országban mutathatunk be végzősként. Még pár évig maradok Londonban, aztán New Yorkban próbálok saját márkát alapítani” – mondja a tervező, aki a skót népi hagyományokból táplálkozva szoknyában küldte kifutóra a férfiakat. A magyar közönség még nincs eléggé felkészülve a trendre – legalábbis a fojtott kuncogásból mi erre jutottunk –, de érthető, hogy nehezen emészthető a pink szoknyás férfiak látványa, hiába mutat jól a fekete szmokinggal a rakott szoknya... Tényleg jól mutat, nézze csak meg a galériában!

Siqueira mellett Ayoung-Ji érkezett még az Instituto Marangoniból, az ő színes kollekciója a kedvencünk. A gyöngyös felvarrások, csíkok és színek párosítása perui hangulatot áraszt, a flitteres lófejek is a dél-amerikai kultúrát idézik a lány ruháin. Bár a fonott baseball sapkákat akár kobaknak is lehet nézni és jelen voltak a lovassport formai megoldásai.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek