Vidám nyarunk lesz a magyar tervezők szerint

Alighogy vége lett a külföldi divatheteknek, a magyar tervezők is kifutóra küldték ruháikat: szerencsére nem az őszi-téli kollekciót, mint eddig a Marie Claire Fashion Days-en, hanem a tavaszi-nyárit, mint mindenhol a világon ősszel.

A bemutatókat az Artista nyitotta, melynek tervezői az art deco hangulatából merítettek, gyűjteményük alapja a fény-árnyék élességének és a szórt fény puhaságának kontrasztja volt. A geometrikus szabás, hajtások a ruhákon és a finom nőies színek nekünk tetszettek, bár élőben nem láttuk a ruhákat, mert jóval kevesebb ülőhelyet osztottak ki a bemutatókra, mint tavaly. Így csak a fotók alapján tudunk tájékozódni, kattintson ön is a galériára, és nézze meg a kollekció egyes darabjait!

Benus Danit az elektro- és indie zene inspirálta tervezés alatt, ez látszik is a Vasarelyre reflektáló darabokon. Az egyszerű nyomott pólóktól és a sokzsebes, lehetetlen fazonú felsőktől nem estünk hasra, de vannak figyelemreméltő, szuper férfiruhái Benusnak és Lakatos Márknak is remekül állt a tervező által összeállított szett!

Abodi Dóra mindig profi kollekcióval áll elő, nem szokott esetlen dolgokat tervezni. Őszi-téli kollekciója egyik nagy kedvencünk, ezért volt némi csalódás a tavaszi-nyári. A futurisztikus jegyeket keverte a törzsi mintákkal ruháin belül, ami a gyakorlatban sok fodrot és csíkokkal kevert színes nyomatokat jelentett. Az oversized ruhaujjakról és a határozott nyomatokról azért nekünk a tribal mellett a grunge is beugrott, mint stílus. A tavaszi-nyári Abodi kollekcióban sok az érdekes szabás, nézze meg a galériában!

Tomcsányi Dóri nagy kedvence a botanikus minta, nekünk meg a Gombold újrá!-ra tervezett Panel-kollekciója a favorit. Szerencsére a rododendronos ruhák előkerültek tavaszi-nyári kollekciójában is, és a maxiruhák mellett megmaradtak a férfias szabású, laza női ruhák is. A szürke és élénkpiros párosítása is szuper --  a szürke, merev anyagú ruhák is a paneltömbökre reflektálnak, ahogy az autóstáskák és szatyrok is a telepi életet jelenítik meg. Bár ilyen lenne a panel-hangulat a valóságban is!

Az Elysian kollekciói egyre jobbak, míg a korábbiaknál voltak furcsa varrások, kellemetlennek tűnő anyagok, a 2014-es tavaszi-nyári gyűjtemény tele van gyönyörű ruhákkal, pasztellszín együttesekkel, igényes textíliákkal. A Marokkó és Casablanca ihlette ruhák közt feltűnik az újragondolt szmoking is.

Az Enjey márkáról, hogy őszinte legyek, eddig nem hallottam semmit, és a neten sem tudtam semmit kitúrni, de annyi kiderült, hogy eddig Svácjban próbálkoztak. Egy olvasói levélben kaptam meg végül a tervező nevét (ezt köszönöm), aki nem más, mint a szakmában régi motorosnak számító Pazicski Miklós. A kollekció mindenesetre jó volt, arab geometrikus ornamentikus díszítést láthattunk a nadrágokon, felsőkön, határozatlan körvonalú slafrokokon - már azokon, amik nem egyszínű drapp árnyalatban úsztak. Az egyszerű, hordható, de elég semmilyen ruhákat élénkzöld részletek dobják fel, nézze meg a galériában milyen ez valójában!

Konsánszky-t japán utazása inspirálta, ez meg is látszik a részletekben, az anyagválasztáson. A különleges blúzok és világos nadrágok nagyon kellemes nyári viseletnek tűnnek. A sportos vonalak, átkötéses megoldások végigkísérik a kollekciót.

Sármán Nóra nyári kollekciójánál láttunk már jobbat a tervezőtől, a csodaszép ruhák és esetlen, ukránesküvős szabások közt alig volt átmenet. Valószínűleg a tervező kedvéért vett részt Orbán Ráchel is a Fashion Days-en, hisz az ő ruhájában állt nemrég oltár elé. Sármán nyári kollekciója a nőiességét próbálgató lányról szól, múzsái a Bronte nővérek voltak. A romantikus nőiség tényleg érezhető a kollekción, sok a csipke, az ötletesen elhelyezett fodor és a piros szín, és némelyik ruhán elképesztő, csillogó rózsaszín plüssbetét figyel, nézze csak meg!

A Nubu egyedüliként az őszi-téli kollekciót vonultatta fel, bár reméltük, hogy a Resort kollekciót láthatjuk majd. A fekete szín, a szürkés ruhák és az oversized vállú bomberdzsekik pont jól jönnének ebben a hidegben, a sportos és városi stílus keverése ismét egy hordható kollekciót eredményezett.

A The FOUR a külföldi trendek közül leginkább a villantóst vette át, azaz sok volt az áttetsző felső a kollekcióban. Nekünk tetszettek a betűkkel díszített ruhák, a minimalista, sportos sziluettek, a világos színek. Az ellentétekre épülő kollekcióban szemben áll egymással a fekete és fehér szín, a lágy és merev anyagok. A tervezőket egyébként a harlemi kultúra inspirálta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra