Az egyetlen megfizethető Birkin táska

Nem a Hermès egy újabb kreációjára kell gondolni: a Huffington Post hívta fel mindenki figyelmét arra, hogy Jane Birkin színésznő kedvence a méregdrága designertáska előtt a szalmakosár volt. Birkin évtizedeken át mindenhova kosárral a karján ment, a hatvanas években Párizsban igazi trendet csinált a bohém kiegészítőből – nem csoda, hogy Serge Gainsbourg beleszeretett. A legjobb a kosárban, hogy olcsó és bárhol beszerezhető, ráadásul még a külföldi celebek és a koppintások se járatták le úgy, ahogy a Hermes Birkint.

A színésznőről elnevezett designertáska ötlete egyébként egy Párizs-London repülőjáraton született, ahol Jane Birkin a Hermès vezetője, Jean-Louis Dumas mellett kapott helyet. A jól bevált szalmakosarat ügyetlenül tette be a csomagtartóba, annak tartalma kiborult és így kezdett Dumas-nak panaszkodni arról, hogy nem kap sehol normális bőrtáskát, ezért jár évek óta kosárral. Dumas erre megtervezte a Hermès Birkint 1982-ben, az első táska 1984-ben készült el, melyet Birkin lelkesen el is kezdett hordani, később azonban azt nyilatkozta, túl nagy a táska és mivel mindent belepakol, elszakad a karja tőle.

Ettől még ikonikus táskává vált a Birkin, amiben csillagászati ára és a várólista hossza is segített: ez az első táska, amire 6 évet kellett várni. A Hermès 2010-ben eltörölte a listákat, most már bárki vehet azonnal Birkint, ha van rá 7000 dollárja. A 90-es években egyre több fotón látni a színésznőt Birkin táskával, a kosár a 80as években teljesen eltűnt ruhatárából – ami nem is rossz húzás, egy idősödő hölgy kezében már nem laza és stílusos egy kosár, hanem olyan, mintha piacra indult volna.

A designertáska-mániás celebek egyébként példát vehetnének a táska névadójáról: Birkin egyáltalán nem veszi komolyan a drága bőrárut, matricákat ragaszt rá – melyek aktuális politikai és társadalmi problémákat megoldani hivatott szervezeteket hirdetnek, amiket Birkin támogat – sálakkal tekeri körbe fogantyúját, és kegyetlenül megpakolja. És persze nem alkarján egyensúlyoz vele, mint minden valamirevaló brit realityceleb, hanem rendesen kézbe fogja. A táskát rengetegen hamisítják is, az viszont érthetetlen, hogy miért árulják 24 és 15 ezer dollárokért a Hermès táskákat az eBay-en. Mégis ki ad ki 5 millió forintot egy olyan táskára, amit postán kap meg és azt se tudja, tényleg eredeti-e?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek